Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5389

van Anne-Marie Lizin (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Gazastrook Aanwezigheid van verarmd uranium

IsraŽl
Palestijnse kwestie
Palestina
uranium
radioactieve stof
radioactiviteit
verboden wapen

Chronologie

7/12/2009 Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010 )
6/5/2010 Einde zittingsperiode

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3892

Vraag nr. 4-5389 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

De burgeractie voor nucleaire ontwapening heeft een rapport van 33-paginaís gepubliceerd over de aanwezigheid van tientallen tonnen verarmd uranium in de Gazastrook. De organisatie verwijst naar de jongste IsraŽlische aanval van december. Bij het lucht- en landoffensief op de Gazastrook tussen 27 december 2008 en 18 januari 2009 gebruikten IsraŽlische militairen verarmd uranium. Volgens het rapport detecteerde de Noorse arts Gilbert Mads, die humanitaire bijstand verleende in het ziekenhuis van Shifa, al bij het begin van de aanvallen radioactief materiaal, waarschijnlijk verarmd uranium, in de lichamen van de slachtoffers.

Ik ontmoette Jean-Francois Fechino, een deskundige geaccrediteerd bij het VN- milieuprogramma (UNEP), die in april in de Gazastrook was. De monsters aarde en stof uit de Gazastrook bevatten verarmd uranium, een radioactieve stof die kankerverwekkend en teratogeen is.

De analyses wezen ook op deeltjes cesium,† radioactief en kankerverwekkend, asbeststof, eveneens kankerverwekkend en vluchtige organische stoffen† die schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor† kinderen, astmapatiŽnten en ouderen.

Tijdens de Tsjernobylramp werd radioactief materiaal verspreid in de atmosfeer. We moeten dus waakzaam zijn voor dit soort luchtvervuiling.

Kan de minister een analyse van de grond en een epidemiologisch onderzoek gefinancierd door de Europese Unie vragen?

Kan de minister de bevoegde instanties (zowel de Egyptische als de IsraŽlische) verzoeken gespecialiseerde artsen kankeronderzoek te laten uitvoeren in de Gazastrook?