Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3264

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 27 maart 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Laboratoria klinische biologie - Kwaliteitscontrole - Accreditatie

klinische biologie
kwalitatieve analyse
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

27/3/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 30/4/2009)
19/8/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3264 d.d. 27 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België worden de klinische laboratoria aan strikte voorwaarden onderworpen. Het leveren van kwaliteit is één van de prioriteiten. Naast de organisatie van externe kwaliteitscontrole, georganiseerd door het Wetenschappelijk Instituut voor de volksgezondheid, volgen er ook plaatsbezoeken vanuit het Wetenschappelijk Instituut voor de volksgezondheid, afdeling Klinische Biologie. Op die manier verkrijgt een laboratorium al dan niet een accreditatie. In Vlaanderen worden die bezoeken in de regel afgelegd door de verantwoordelijke Nederlandstalige laboratoria en in Franstalig België door de verantwoordelijke Franstalige laboratoria.

De kwaliteitscontrole op laboratoria klinische biologie is iets wat alleen maar kan toegejuicht worden. Als er kwaliteit geleverd wordt, dan leidt dit enkel tot een betere gezondheidszorg, en dit is waar elke patiënt recht op heeft.

Ik stelde hier reeds een schriftelijke vraag nr. 4-11 over. Deze vraag dateert echter al van een tijd geleden, en daarom had ik graag meer recente cijfers gekregen, door middel van een antwoord op volgende vragen :

1. Hoeveel laboratoria klinische biologie zijn er reeds gecontroleerd in België (in verhouding tot totaal aantal geaccrediteerde laboratoria) ?

2. Hoeveel laboratoria klinische biologie zijn er reeds gecontroleerd in Vlaanderen (in verhouding tot totaal aantal geaccrediteerde laboratoria) ?

3. Hoeveel laboratoria klinische biologie zijn er reeds gecontroleerd in Franstalig België (in verhouding tot totaal aantal geaccrediteerde laboratoria) ?

Antwoord ontvangen op 19 augustus 2009 :

In het kader van het erkenningsbesluit van 3 december 1999 betreffende de erkenning voor laboratoria van klinische biologie, worden de klinische laboratoria niet geaccrediteerd maar wel erkend.

  1. Op datum van 31/3/2009 zijn 142 laboratoria minstens één keer gevisiteerd geworden sedert 2003 (laatste volledige erkenningstermijn).

    Van de voor het ogenblik 175 erkende laboratoria maakt dit 81 %.

  2. Voor de laboratoria in het Vlaams gewest zijn er dat 89 op 100 (89 %).

  3. Voor de laboratoria in het Waals gewest zijn er dat 42 op de 53 gecontroleerd geworden (79 %)

  4. Voor de laboratoria in het Brussels. gewest zijn er dat 11 op de 22 (50 %).