BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2013-2014
________
26 februari 2014
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-11190

de Guido De Padt (Open Vld)

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen
________
Gemeentelijke taksen - Openbare veiligheid - Wielerwedstrijden - Voetbalwedstrijden - Politie-inzet
________
gemeentepolitie
lokale belasting
sportmanifestatie
sportorganisatie
openbare veiligheid
________
26/2/2014Verzending vraag
22/4/2014Antwoord
________
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-11191
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-11190 d.d. 26 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er is heel wat commotie ontstaan in de wielerwereld, omdat de gemeente Heuvelland (met de Kemmelberg) een taks zal innen voor de doortocht van wielerwedstrijden. Voor wie de wielersport een ver-van-mijn-bed-show is, vindt dat misschien logisch. Uiteraard een heel ander geluid bij de organisatoren van (vooral kleinere) wielerwedstrijden. Beide hebben ongetwijfeld argumenten om hun stelling te staven.

Een gedeelte van deze taks zal ongetwijfeld worden voorbehouden voor de kosten van het handhaven van de openbare orde.

Graag had ik van de geachte minister het volgende vernomen:

1) Hoeveel kosten gaan er per jaar op aan de politie-inzet bij voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse? Welke bedragen betrof dit voor de seizoenen 2010 tot heden?

2) Kunnen/mogen de lokale overheden deze kosten van politie-inzet verhalen op de organisatoren van onder meer deze voetbalwedstrijden? Waarom (niet)? Kan hierin (eventueel onder de vorm van een taks) (in)direct worden voorzien?

Antwoord ontvangen op 22 april 2014 :

1. Hoeveel kosten gaan er per jaar op aan de politie-inzet bij voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse? Welke bedragen betrof dit voor de seizoenen 2010 tot heden?

Voor wat betreft het aantal politiemensen die werden ingezet voor de veiligheid van de voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse sinds 2010, kunnen volgende cijfers meegedeeld worden:

  • seizoen 2010-2011: 23 140 manschappen in eerste klasse en 6 333 manschappen in tweede klasse;

  • seizoen 2011-2012: 20 597 manschappen in eerste klasse en 8 822 manschappen in tweede klasse;

  • seizoen 2012-2013: 20 963 manschappen in eerste klasse en 6 279 manschappen in tweede klasse.

Het is onmogelijk een exacte kostprijs te geven, aangezien deze afhangt van diverse factoren zoals anciënniteit van de ingezette manschappen, aantal gepresteerde uren, het moment waarop de wedstrijd plaatsvond, etc. Bovendien stijgen de lonen ook door indexatie en andere mechanismes. De inzet is de afgelopen seizoenen in eerste en tweede klasse globaal gezien relatief stabiel gebleven (maar wel gedaald met circa 45 % in vergelijking met zo’n acht seizoenen geleden). De totale prijs voor deze politie-inzet kan geschat worden op circa 5.300.000 euro per seizoen.

2. Kunnen/mogen de lokale overheden deze kosten van politie-inzet verhalen op de organisatoren van onder meer deze voetbalwedstrijden? Waarom (niet)? Kan hierin (eventueel onder de vorm van een taks) (in)direct worden voorzien.

Wat betreft mijn bevoegdheden, kan ik meedelen dat er momenteel nog geen bij Koninklijk besluit bepaalde lijst voorhanden is met de opdrachten van bestuurlijke politie waarvoor een vergoeding kan worden geïnd bij de organisatoren.