(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
Steeds vaker hoort men ernstige bedenkingen bij het werk dat door de sociale inspecties wordt volbracht. Enerzijds is dit werk zeker en vast onontbeerlijk in de strijd tegen de sociale fraude, anderzijds kunnen de werkzaamheden toch ook niet zonder duidelijke regels plaatsvinden. Bovendien lijkt het erop dat er verschillende soorten sociale inspecties bestaan.
Kan de geachte minister me meedelen of er inderdaad verschillende categorieën van sociale inspecteurs zijn ? Vallen ze allen onder de Rijksdienst voor sociale zekerheid ? Hebben de sociale inspecteurs het statuut van gerechtelijk inspecteur ? Welke zijn de regels waaraan deze inspecteurs zich te houden hebben in verband met huiszoekingen in particuliere woningen en in handelszaken ? Hoeveel personen werken in de sociale inspecties ? In welke sectoren worden de onderzoeken uitgevoerd ? Gaat het hoofdzakelijk over de middenstandssector ? Hoeveel onderzoeken werden het laatste jaar door de sociale inspecties uitgevoerd ?
Antwoord : De bevoegdheden van de sociale inspecteurs zijn bepaald door de wet van 16 november 1972 betreffende de Arbeidsinspectie.
Wat betreft de strijd tegen de sociale fraude, inzonderheid het toezicht op het vlak van de naleving van de RSZ-wetgeving (wet van 27 juni 1969) staan de volgende twee inspectiediensten onder het gezag of het toezicht van de minister onder wiens bevoegdheid de Sociale Voorzorg valt :
De dienst Sociale Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu;
De inspectiedienst van de Rijksdienst voor sociale zekerheid.
De ambtenaren van beide diensten oefenen dit toezicht uit overeenkomstig de bepalingen van bovengenoemde wet. Zij hebben niet de hoedanigheid van officier van gerechtelijke politie.
De onderzoeken bestrijken alle economische sectoren.
Het personeelskader omvat :
Voor de Sociale Inspectie : 38 inspecteurs, 176 adjunct-inspecteurs;
Voor de inspectiedienst RSZ : 18 inspecteurs, 92 adjunct-inspecteurs.
Het aantal uitgevoerde onderzoeken in 1994 bedroeg ongeveer 15 000 (inspectieonderzoeken) voor de Sociale Inspectie en ongeveer 36 000 (inspectieonderzoeken + administratieve controles) voor de inspectiedienst van de RSZ.
Meer gedetailleerde gegevens over de aard en het aantal onderzoeken van de Sociale Inspectie zijn opgenomen in het jaarverslag van de dienst, waarvan telkens een exemplaar wordt overgemaakt aan de voorzitters van Kamer en Senaat.
Wat de RSZ betreft is in het jaarverslag van deze instelling een hoofdstuk gewijd aan de activiteiten van de inspectiedienst.