Feedback evenement over de Conferentie over de toekomst van Europa

Europees Parlement, Brussel, 2 december 2022

Overzicht activiteiten van de Senaat over de Conferentie

Op 2 december 2022 vond in het Europees Parlement te Brussel het eerste feedback evenement plaats van de Conferentie over de toekomst van Europa. De Senaat was vertegenwoordigd door de heer Karl Vanlouwe, senator en Vlaams volksvertegenwoordiger. Op dit evenement debatteerden de burgers met de drie Europese instellingen over de stand van zaken van de concrete uitvoering van de 49 voorstellen van de Conferentie. De burgers kaartten aan dat de uitvoering transparant moet gebeuren met duidelijke communicatie. Er was een algemene vraag om de burgers daarbij blijvend te betrekken. Verder kregen vertegenwoordigers van de nationale parlementen, het Europees Comité van de Regio’s, het Europees Sociaal en Economisch Comité, de sociale partners en het georganiseerde middenveld het woord.

In de marge van het evenement organiseerde het parlementaire luik van het Tsjechische voorzitterschap een vergadering met de leden van de nationale parlementen die betrokken waren bij de Conferentie. Tijdens deze vergadering werd benadrukt dat de nationale parlementen een belangrijke rol kunnen spelen in de verdere implementatie van de resultaten van de Conferentie (onder meer inzake verdragswijzigingen). Er werd ook gesproken over een nauwere opvolging van die implementatie door de nationale parlementen en over het belang van burgerparticipatie in de Europese besluitvorming.

Verslag van de vergadering (.pdf)

Voor meer info: Conference on the Future of Europe: citizens demand more from the EU | Nieuws | Europees Parlement (europa.eu)

Feedback evenement over de Conferentie over de toekomst van Europa
© European Union 2022 - Source : EP