Solidariteit met Oekraïne en antwoorden op de Russische dreiging op de agenda van de voorjaarsbijeenkomst van de NAVO-PA

27 - 30/05/2022

De NAVO Parlementaire Assemblee (NAVO PA) is een forum voor parlementsleden van het Atlantisch Bondgenootschap om te debatteren en invloed uit te oefenen op besluiten over de veiligheid van het Bondgenootschap. Hoewel dit orgaan onafhankelijk is van de NAVO, vormt de Assemblee een essentiële schakel tussen de NAVO en de parlementen en burgers van de NAVO-landen. Het zorgt voor een grotere transparantie van het NAVO-beleid en bevordert een beter begrip van de doelstellingen en missies van het Bondgenootschap onder de wetgevers en burgers van het Bondgenootschap.

Meer dan 230 parlementsleden uit de 30 landen van het Bondgenootschap en bijna 20 partnerlanden en -instellingen kwamen bijeen voor de voorjaarszitting van de NAVO PA die doorging van vrijdag 27 mei tot maandag 30 mei 2022.

Het tonen van de onwrikbare steun voor Oekraïne stond hoog op de agenda van de vergadering. "Op 24 februari begon president Poetin zijn ongerechtvaardigde, niet-uitgelokte en wrede oorlog tegen Oekraïne, waardoor de vrede in Europa aan diggelen werd geslagen en de grondslagen van de internationale veiligheid werden ondermijnd", zei de voorzitter van de NAVO-PA Gerald E. Connolly (Verenigde Staten) voorafgaand aan de zitting. "Wij zullen ook bespreken welke aanvullende stappen onze parlementen kunnen nemen om Oekraïne nu en op langere termijn te helpen", aldus Connolly. Tijdens de plenaire zitting van maandag 30 mei heeft de Vergadering zich gebogen over de verklaring ter ondersteuning van Oekraïne, die was opgesteld door Michal Szczerba (Polen), co-voorzitter van de interparlementaire raad Oekraïne-NAVO.

De zitting vond plaats een maand voor de NAVO-top in Madrid, die naar verwachting de start zal zijn van grote hervormingen. "De oorlog tegen Rusland sterkt onze Assemblee in haar overtuiging dat het nieuwe Strategisch Concept, dat de geallieerde leiders in juni in Madrid zullen goedkeuren, verankerd moet zijn in een blijvende gehechtheid aan de gemeenschappelijke, fundamentele en duurzame democratische waarden van de NAVO", aldus Gerald Connolly. "De NAVO moet deze waarden centraal stellen in haar antwoord op de uitdagingen van vandaag, onder meer door de oprichting van een NAVO-centrum voor democratische weerbaarheid.”

De parlementsleden bespraken ook hoe de NAVO zich zal moeten aanpassen om bedreigingen voor haar leden te blijven afschrikken en haar grondgebied te blijven verdedigen. "De oorlog tegen Rusland heeft de eenheid van de Geallieerden niet verzwakt, maar juist versterkt", merkte de voorzitter op. "Het engagement om elke centimeter van het NAVO-grondgebied te verdedigen en samen te werken onder artikel 5 is onaantastbaar. Maar wij moeten onze afschrikkings- en defensiepolitiek herzien om de Russische dreiging op lange termijn het hoofd te kunnen bieden.” De parlementsleden hebben hun standpunten uiteengezet in een verklaring over de aanpak van de Russische dreiging. 

De zitting zou in Kiev worden gehouden, maar moest worden verplaatst naar Vilnius nadat Rusland de oorlog was begonnen. Desondanks hadden de leden een ontmoeting met de delegatie van de Verchovna Rada in de NAVO PA en met hooggeplaatste Oekraïense sprekers, waaronder Olha Stefanishyna, vice-premier van Oekraïne. 

De plenaire vergadering omvatte verder toespraken van de Litouwse president, de voorzitter van het Litouwse parlement, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO en de voorzitters van het Finse en het Zweedse parlement, die ingingen op de kwestie van de aanvraag van hun land tot toetreding tot de NAVO.

Hoewel de nadruk zeker lag op Oekraïne en Rusland, hebben de vijf commissies van de Assemblee zich gebogen over de voorontwerpen van verslagen van commissies die andere bedreigingen en uitdagingen voor de Euro-Atlantische veiligheid behandelen. De belangrijkste thema's van deze verslagen zijn de volgende:

Voor meer informatie over de NAVO-PA kunt u terecht op de website.

Voor meer informatie over de Belgische delegatie bij de NAVO-PA kunt u terecht op de website.

Copyright : nato-pa.int