Herdenking van de Wapenstilstand in het Federaal Parlement

11/11/2017

Op 11 november hebben 400 oud-strijders en door de verschillende provincies uitgenodigde kinderen van 10 tot 12 jaar de Wapenstilstand herdacht in het Federaal Parlement, op initiatief van de heer Siegfried Bracke, voorzitter van de Kamer, en van mevrouw Christine Defraigne, voorzitster van de Senaat.

In de voormiddag legden kinderen bloemen neer aan het Graf van de Onbekende Soldaat ter nagedachtenis van alle slachtoffers uit beide wereldoorlogen en de gesneuvelde militairen in vredesoperaties en humanitaire operaties sinds 1945.

Het betrekken van de kinderen bij de herdenking aan de zijde van oud-strijders sluit aan op het programma Herinneringseducatie dat door Kamer en Senaat aan de scholen wordt aangeboden.

In de Senaat is een evocatie over de Groote Oorlog opgevoerd. Hierna volgde een film over senator en advocaat Alexandre Braun, verdediger van verzetslieden tijdens de Groote Oorlog. Twee kinderen lazen een getuigenis van een jong kind geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ten slotte gaf dhr Thierry Coppieters ít Wallant een aangrijpende getuigenis over zijn jeugd in oorlogstijd, met aansluitend een vragenronde.

Fotoreportage - Reportage RTBF (.mp3) - clips

Herdenking van de Wapenstilstand in het Federaal Parlement
Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat