Speciaal dossier
pomme petit

Buitengewone zitting van de Verenigde Naties over kinderen te New York van 5 tot 10 mei 2002

OVERZICHT

Je vindt in dit nummer verschillende artikels over de buitengewone zitting, de voorbereiding ervan, de follow up en interviews met de kinderen die deel uitmaakten van de Belgische delegatie:

Aanbevelingen van de Senaat

Forum voor parlementsleden: uiteenzetting van Sabine de Bethune

Het Belgische standpunt: toespraak van Louis Michel

Jongerenforum en Jongerenmars

De Belgische delegatie in New York

Interviews met de jongeren van de Belgische delegatie

Balans van de zitting: krachtlijnen van het slotdocument

Inleiding

De Senaat heeft altijd al veel belangstelling gehad voor de rechten van het kind. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind werd in de Senaat op 18 november 1999 een groot debat georganiseerd in aanwezigheid van Prinses Astrid.

De Senaat nam ook verscheidene teksten aan die te maken hebben met het statuut van het kind: een resolutie over de kindsoldaten; kinderarbeid; de rechten van het kind op morele, lichamelijke, geestelijke en seksuele integriteit; de voogdij over minderjarigen; de bevordering van de verkeersveiligheid in de schoolomgeving en zeer recent nog drie wetsvoorstellen betreffende minderjarigen en de justitie (lees ook ons artikel hierover op pagina 4).

SEN-P14/1   De Verenigde Naties hadden een buitengewone zitting over kinderen gepland op 19 en 20 september 2001. Wegens de aanslagen van 11 september 2001 werd die verschoven naar mei 2002. Met het oog op die vergadering besliste het Bureau van de Senaat een werkgroep op te richten die aanbevelingen zou formuleren. De werkgroep heeft een aantal deskundigen gehoord en een aantal aanbevelingen geformuleerd om het Verdrag in de praktijk alsmaar beter toe te passen, niet alleen in België maar overal ter wereld. SEN-P14/2
Jongerenmars in New York
 
Gebouwen van de Verenigde Naties in New York

Het doel van de buitengewone zitting in New York bestond er vooreerst in een balans op te maken van de voorbije tien jaar, en daarna voorstellen te doen voor de komende tien jaar. De aanbevelingen die door de werkgroep werden opgesteld, zijn door de Senaat goedgekeurd. Het zijn dus voorstellen die de Senaat aan de regering doet. In New York heeft minister van Buitenlandse zaken Louis Michel het Belgische standpunt over de rechten van het kind uiteengezet voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

SEN-P15/1
De leden van de werkgroep verwelkomen Prinses Mathilde
SEN-P14/1+
Nathalie de T' Serclaes (MR)

De senatoren Nathalie de T'Serclaes (MR) en Sabine de Bethune (CD&V) maakten deel uit van de Belgische delegatie. Sabine de Bethune heeft de zienswijze van de Belgische Senaat vertolkt op het Forum voor parlementsleden waaraan collega's uit alle delen van de wereld deelnamen.

Prinses Mathilde had aanvaard de Belgische delegatie naar New York te leiden. Zij heeft zich daar actief op voorbereid door op 16 april 2002 deel te nemen aan een vergadering van de werkgroep "Rechten van het Kind" van de Senaat. De Verenigde Naties hadden beslist om ter gelegenheid van deze zitting uitzonderlijk de kinderen zelf aan het woord te laten. Delegaties van kinderen uit verschillende landen hebben deelgenomen aan de werkzaamheden van het Jongerenforum en aan een grote kindermars. De kinderen van de Belgische delegatie werden geselecteerd als gevolg van hun deelname aan het Unicef-programma "What do you think?".

SEN-P17/1
Na de VN-zitting heeft de Senaat in aanwezigheid van Prinses Mathilde op 29 mei 2002 een grote jongeren-debriefing georganiseerd. Vier van de vijf leden van de Belgische delegatie hebben hieraan actief kunnen meewerken, de vijfde deelnemer moest afhaken wegens examens!
Een halfrond gevuld met jongeren op 29 mei 2002
 

Over de "debriefing" van 29 mei 2002 kan je nog de volgende links raadplegen :

Fotoreportage 29 mei 2002 - Videobeelden 29 mei 2002 - Integraal verslag 29 mei 2002

wetgevingsdossier 2-725/1


 
Texte français << ^ >>

Opmerkingen voor de webmaster