1-260
Belgische Senaat
Gewone Zitting 1998-1999
Plenaire vergaderingen
Donderdag 1 april 1999 - Namiddag
Beknopt Verslag
Inhoudsopgave
Mondelinge vragen
- van de heer Hubert Chantraine (de genetische gemodificeerde organismen)
- van de heer Valère Vautmans (het laattijdig afleveren van de nodige schattingsverslagen aan de gemeenten)
- van de heer Eddy Boutmans (de maatregelen ter bevordering van de veiligheid bij het openbaar vervoer)
Verwelkoming van een delegatie van de Nationale Raadgevende Vergadering van het Koninkrijk Marokko
Mondelinge vraag
- van de heer Marc Olivier (het gebruik van de term "Raad" in plaats van "Parlement" in de onderrichtingen voor de verkiezingen van 13 juni) (2de vraag)
Persoonlijk feit
Mondelinge vragen
- van Mevrouw Francy Van der Wildt (de naamgeving bij Vietnamese adoptie)
- van de heer Armand De Decker (de noodzaak van een humanitaire en veiligheidsopdracht in Albanië)
- van de heer Armand De Decker (het uitblijven van de benoeming van eerste substituten in het arrondissement Brussel)
- van de heer Jacques D'Hooghe (de presentiegelden van rechters in handelszaken)
Inoverwegingneming
Vraag om uitleg van de heer Patrick Hostekint aan de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking over "de universitaire samenwerking met ontwikkelingslanden"
(Sprekers: de heren Hostekint en Moreels, Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, toegevoegd aan de eerste minister)
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 25 ventôse jaar XI, op het notarisambt (Gedr. St. 1-1276) (Evocatieprocedure)
Aangehouden stemmingen.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de beveiligingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten. (Gedr. St. 1-1330) (Evocatieprocedure)
Algemene bespreking (Sprekers: de heer Pinoie, rapporteur, de heren Loones, Mahoux, Verreycken, Coveliers, Caluwé, Lallemand, mevr. Milquet en de heer Van den Bossche, vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken)
Regeling van de werkzaamheden
Wetsontwerp tot aanvulling van de wet van 25 ventôse jaar XI, op het notarisambt, met de artikelen 76, 1°, 78 tot 85 en 95 tot 112 (Gedr. St. 1-1277)
Aangehouden stemmingen.
Wetsontwerp tot wijziging van artikel 3 van de wet van 13 april 1995 betreffende de handelsagentuurovereenkomst (Gedr. St. 1-1204) (Evocatieprocedure)
Aangehouden stemming.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt (Gedr. St. 1-1276) (Evocatieprocedure)
Tweede lezing (Spreker: de heer Goris, rapporteur)
Naamstemmingen
- over het wetsontwerp tot aanpassing aan de totstandkoming van de Europese Economische Ruimte van sommige wetten en besluiten ter uitvoering van verordeningen en richtlijnen van de instellingen van de Europese Gemeenschappen (Gedr. St. 1-1255)
- over het wetsontwerp betreffende de exclusieve economische zone van België in de Noordzee (Gedr. St. 1-1292)
- over het wetsontwerp houdende instemming met de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en Argentijnse Republiek tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen en naar het vermogen, en met het Protocol, gedaan te Brussel op 12 juni 1996 (Gedr. St. 1-1295)
- over het wetsontwerp houdende instemming met het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, aangenomen te New York op 10 december 1984 (Gedr. St. 1-1296)
- over het wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming (van mevrouw Nadia Merchiers c.s.; (Gedr. St. 1-667)
- over het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, met betrekking tot de oproeping bij proces-verbaal in jeugdzaken; (Gedr. St. 1-201) (Tweede behandeling)
- over het wetsontwerp tot wijziging van een aantal bepalingen betreffende het huwelijk (Gedr. St. 1-512)
- over het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel (Gedr. St. 1-1313)
- over het wetsontwerp betreffende het vervoer van zaken over de weg (Gedr. St. 1-1242) (Evocatieprocedure)
- over de conclusies van de commissie die voorstelt het wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 1989 houdende vaststelling van de vergoedingen verschuldigd voor het gebruik van de luchthaven Brussel-Nationaal (van de heer Leo Goovaerts) te verwerpen; (Gedr. St. 1-104)
- over het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 13 april 1995 betreffende de handelsagentuurovereenkomst (Gedr. St. 1-1204) (Evocatieprocedure) (Nieuw opschrift)
- over het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 31 december 1983 tot hervorming van de instellingen voor de Duitstalige Gemeenschap (Gedr. St. 1-1300)
- over het wetsontwerp betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten (Gedr. St. 1-1302)
- over het wetsvoorstel tot wijziging van artikel 1409 van het Gerechtelijk Wetboek, met het oog op de aanpassing van het bedrag van het loon dat niet vatbaar is voor overdracht of beslag (van mevrouw Bea Cantillon; Gedr. St. 1-1008) (Nieuw opschrift)
- over het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de beveiligingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten; (Gedr. St. 1-1330) (Evocatieprocedure)
- over het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt (Gedr. St. 1-1276) (Evocatieprocedure)
- over het wetsontwerp tot aanvulling van de wet van 25 ventôse jaar XI, op het notarisambt, met de artikelen 38, § 5, 76, 1°, 78 tot 85 en 95 tot 112 (Gedr. St. 1-1277) (Nieuw opschrift)
Indiening van wetsontwerpen
Indiening van voorstellen
Inoverwegingneming
Vragen om uitleg
Verzoekschriften
Evocaties
Non-Evocaties
Arbitragehof
Raadgevend Comité voor Bio-ethiek
Boodschappen van de Kamer
Voorzitter: de heer Philippe Mahoux
- De vergadering wordt om 15.05 uur geopend.
MONDELINGE VRAGEN
Genetisch gemodificeerde organismen
De heer Hubert Chantraine (PSC) (in het Frans). - De laatste jaren vindt in de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke technologische revolutie plaats. De grote multinationals hebben genetisch gemodificeerde micro-organismen ontwikkeld die bepaalde gewassen nieuwe eigenschappen geven die de opbrengst verhogen.
Met betrekking tot de risico’s voor gezondheid en milieu bestaan er nog enkele schemerzones. Zo hebben grote distributiebedrijven als Delhaize in België, Sainsbury en Mark en Spencer in het Verenigd Koninkrijk, zich ertoe verbonden geen transgene producten te gebruiken. Welke maatregelen hebben de Belgische regering en het Ministerie van Volksgezondheid terzake genomen?
Op de ministerraad van 25 april 1997 is een samenwerkingsakkoord goedgekeurd tussen de Federale Staat en de Gewesten met betrekking tot de administratieve coördinatie met het oog op de omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijnen. Dit akkoord voorziet tevens in twee gemeenschappelijke structuren voor de evaluatie van de bioveiligheid, nl. Een adviesraad voor bioveiligheid en een dienst voor bioveiligheid en biotechnologie. Hebben deze beide instanties al adviezen uitgebracht of expertiseverslagen bekendgemaakt inzake genetisch gemodificeerde organismen?
De heer Colla, minister van Volksgezondheid en Pensioenen (in het Frans). – Sommige distributieketens verkopen niet langer genetisch gemodificeerde producten, niet om redenen van volksgezondheid, maar wegens de matige vraag. Ze hebben dan ook de economische beslissing genomen om ze uit de verkoop te nemen.
In principe zijn deze producten verboden, behoudens expliciete toestemming. Op basis van Europese richtlijnen hebben wij maatregelen genomen voor alle erkenningssystemen.
De noodzakelijk maatregelen zijn genomen voor de ingediende dossiers. Tot nu toe zijn drie dossiers ingediend. Vooreerst is er een vraag tot invoer van soja. Voor koolzaad heeft het wetenschappelijk comité een gunstig advies uitgebracht; de politieke overheid moet nu de knoop doorhakken. Het derde dossier is onlangs ingediend. Zeven andere dossiers over experimenten in de natuur worden thans bestudeerd, maar we hebben nog geen beslissing genomen.
Het laattijdig afleveren van de nodige schattingsverslagen aan de gemeenten
De heer Valère Vautmans (VLD). - Als een gemeente een onroerend goed wil aankopen of verkopen, moet zij aan de ontvanger van Registratie der domeinen een schattingsverslag aanvragen. In een aantal gemeenten duurt het tien tot twaalf maanden om een dergelijk verslag te krijgen. Daardoor kunnen heel wat dossiers niet binnen een redelijke termijn worden afgewerkt, wat leidt tot inkomstenverlies voor de gemeenten.
Al op 3 maart 1993 stelde Kamerlid Pierco daarover een vraag. De minister antwoordde toen dat de termijn in geen geval twee maanden - voor eenvoudige opdrachten - en drie maanden - voor meer complexe opdrachten - mag overschrijden. Hoe komt het dat vijf jaar later nog geen verbetering is ingetreden? Wat doet de minister opdat de lopende dossiers snel afgehandeld zouden kunnen worden? Hoe zal de minister vertragingen in de toekomst trachten te voorkomen?
De heer Viseur, minister van Financiën. - De vraag van de heer Pierco en het antwoord daarop werden op 3 augustus 1993 per ministeriële dienstbrief aan alle ontvangers van Registratie en aan alle aankoopcomités meegedeeld, samen met duidelijke administratieve richtlijnen over de behandeling van schattingsaanvragen. Deze richtlijnen zijn nog altijd van kracht en worden behoorlijk opgevolgd.
Slechts één ontvanger slaagt er niet in een abnormale achterstand te voorkomen. Wij hebben dan ook administratieve sancties getroffen.
Als de heer Vautmans een concreet geval kent, kan hij mij dit meedelen. Ik zal dan een onderzoek laten instellen.
De heer Valère Vautmans (VLD). - De OCMW's zijn gebonden aan termijnen. Als zij de schattingsverslagen niet op tijd krijgen, kunnen zij niet aan hun verplichtingen voldoen. Ook al blijft maar één ontvanger in gebreke, toch moet dit probleem worden opgelost.
Maatregelen ter bevordering van de veiligheid bij het openbaar vervoer
De heer Eddy Boutmans (AGALEV). - Bus- en trambestuurders klagen over verschillende vormen van agressie, fysiek zowel als verbaal. De voorbije weken hebben daarom enkele protestacties plaatsgevonden. Hoewel het openbaar vervoer in de regel een aangelegenheid van de gewesten is, beschikt de federale overheid over een aantal sleutels om bij te dragen tot een oplossing. Ze is immers grotendeels verantwoordelijk voor veiligheid en sociaal beleid.
De terugkeer van een conducteur, functie die enkele decennia geleden is afgeschaft, zou een belangrijke verbetering kunnen betekenen. Een tweede persoon op bus of tram verhoogt immers het toezicht en de mogelijkheid om bij dreigend gevaar in te grijpen.
Deelt de federale regering die opvatting en is ze bereid om de veiligheid en de dienstverlening te verbeteren? Welke mogelijkheden kan en wil zij financieel en statutair bieden om het in dienst nemen van "stewards" te bevorderen?
De heer Colla, minister van Volksgezondheid en Pensioenen .- Namens mijn collega van Binnenlandse Zaken kan ik het volgende meedelen. Het openbaar vervoer is weliswaar een gewestmaterie maar toch kan de federale overheid een bijdrage leveren tot de verbetering van de veiligheid.
De ministerraad heeft vanmorgen ingestemd met het initiatief van minister Van den Bossche om in het raam van de lokale veiligheidscontracten middelen ter beschikking te stellen van het openbaar vervoer. Collega Van den Bossche kan uw suggestie voor een tweede persoon op tram of bus bijtreden. Er zullen 208 jongeren aangeworven worden binnen het statuut van de Smetbanen. Die jongeren zullen ingezet worden om de meest urgente problemen te verhelpen en met name om toezicht te houden op de risicolijnen. Daarnaast zullen ook initiatieven worden genomen om probleemjongeren in risicowijken aan te spreken en te sensibiliseren. Voor Brussel zal er een bijkomende aanwerving gebeuren van 60 stadswachten die toezicht houden aan de haltes en occasioneel op de bus en de tram zelf.
De heer Eddy Boutmans (AGALEV). - Het antwoord van de minister gaat de goede richting uit. .
Begroeting van een delegatie van de Nationale Raadgevende Vergadering van het Koninkrijk Marokko
De voorzitter. – Een delegatie van de Nationale Raadgevende Vergadering van het Koninkrijk Marokko bewijst ons de eer onze werkzaamheden bij te wonen. Ik begroet haar en heet haar welkom.
Mondelinge vragen
Het gebruik van de term "Raad" in plaats van "Parlement" in de onderrichtingen voor de verkiezingen van 13 juni (2de vraag)
De heer Marc Olivier (CVP). - In antwoord op mijn vraag van vorige week donderdag stelde de minister dat de voorzitter van het Vlaams Parlement dinsdag zijn collega's voorzitters zou ontmoeten om met hen naar een oplossing te zoeken.
Blijkbaar lag Armand De Decker, voorzitter van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad, op die bijeenkomst dwars. Vermoedelijk omdat de Brusselse Raad zich ook Parlement wil noemen. Bijgevolg is men op die bijeenkomst niet tot een consensus gekomen.
Het bijzonder decreet van 2 april 1996 besloot om de naam Vlaamse Raad te vervangen door Vlaams Parlement. Dit decreet heeft kracht van wet en moet ook loyaal uitgevoerd worden door de federale instellingen.
Werd de minister officieel op de hoogte gesteld van het resultaat van het overleg? Blijft de minister bij zijn standpunt dat de grondwet moet gewijzigd worden en dat het bijzonder decreet in deze van ondergeschikt belang is? Wat zal de minister doen om de benaming Vlaams Parlement te gebruiken bij de verkiezingen van 13 juni a.s.?
Persoonlijk feit
De heer Armand De Decker (PRL-FDF) (in het Frans). - Men had het zojuist over mijn houding in de Raad van de assembleevoorzitters. Ik heb er geen probleem mee dat men de benamingen "Vlaams Parlement", "Parlement wallon" en zelfs "Brussels Parlement" gebruikt. Artikel 115 van de Grondwet spreekt evenwel over "Vlaamse Raad" en de constitutieve autonomie laat niet toe de Grondwet te overtreden. Ik wens niet dat men een precedent schept.
Mondelinge Vragen
De heer Colla, minister van Volksgezondheid en Pensioenen .- Namens mijn collega van Binnenlandse Zaken kan ik het volgende meedelen. Op 29 maart heeft de heer De Batselier zijn collega's voorzitters gevraagd om alsnog het gebruik van de term "Parlement" in plaats van "Raad" mogelijk te maken. De mogelijkheid bestond om een wijziging van artikel 120 van de Grondwet door te voeren
De Batselier kon op de steun rekenen van zijn Waalse collega. De voorzitter van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad ging niet dwarsliggen maar was enkel van mening dat een dergelijke procedure een te verregaande interpretatie van de Grondwet inhield. De vergadering is bijgevolg niet tot een akkoord gekomen. De regering zal zich verder beraden over dit probleem.
De heer Marc Olivier (CVP). - We worden met een kluitje in het riet gestuurd. Ik hoop dat de regering zich zo vlug mogelijk zal beraden en dat dit beraad niet zal duren tot aan de verkiezingen.
De voorzitter. - Ik deel u mede dat Mevrouw Lizin beslist heeft haar twee mondelinge vragen in te trekken omdat de ministers van Binnenlandse Zaken en van Landsverdediging afwezig zijn.
De naamgeving bij Vietnamese adoptie
Mevrouw Francy Van der Wildt (SP). Art. 370 van het Burgerlijk Wetboek zegt duidelijk dat de volle adoptie aan een kind en zijn afstammelingen hetzelfde statuut en dezelfde rechten en plichten verleent als zij zouden hebben indien het kind geboren was uit diegenen die het ten volle hebben geadopteerd. Paragraaf 3 bepaalt zelfs dat zo'n kind de naam krijgt van de adoptant.
Volgens het ministerie van Buitenlandse zaken is een adoptie in Vietnam een volle adoptie. Over de naamgeving heerst er echter grote verwarring. Krachtens artikel 344 van het Burgerlijk Wetboek moet de naam volgens de gemeentebesturen toegekend worden volgens het Vietnamese recht. Over de naam wordt in het Vietnamese familierecht met geen woord gerept. Volgens het gewoonterecht kan men bij de Vietnamese naam ook de naam van de adoptant voegen. Dit leidt tot onduidelijkheid.
Het lijkt mij aangewezen meer duidelijkheid en eenvormigheid te brengen ten aanzien van gemeentediensten en adoptieouders en om de bepalingen van het Belgische recht doorslaggevend toe te laten. Wat is het standpunt van de minister terzake ?
De heer Van Parys, minister van Justitie. - De naamgeving bij adoptie in Vietnam is geen eenvoudige zaak. Een verwijzing naar artikel 370 van het Burgerlijk Wetboek volstaat niet. Het is waar dat artikel 344 de internationale adopties regelt. Krachtens dit artikel worden de gevolgen van de adoptie beheerst door de wet die de toelaatbaarheid bepaalde, in casu dus het Vietnamees recht. Het is waar dat het familierecht niets vermeldt over de naam, maar dat volgens het gewoonterecht de naam van de adoptant aan de Vietnamese naam wordt gevoegd. Laatstgenoemde naam bestaat echter uit drie delen.
In de praktijk passen de Vietnamese autoriteiten de naam niet aan na een adoptie.
De bestaande mogelijkheid om een naamsverandering aan te vragen bij de minister van justitie schenkt voldoening. Deze procedure is niet duur en er is geen twijfel over de rechtsgeldigheid van de aldus bekomen naamsverandering. Tussen de aankomst in ons land en de wijziging draagt het kind de oorspronkelijke Vietnamese naam.
Mevrouw Francy Van der Wildt (SP). - Kan de minister de gemeentebesturen niet op de hoogte brengen van deze regeling ten einde verwarring te voorkomen?
De heer Van Parys, minister van Justitie. - De interpretatie van de minister bij een mondelinge vraag is rechtsgeldig. Wij zullen wel het nodige doen om de gemeentebesturen op de hoogte te brengen.
De noodzaak van een humanitaire en veiligheidsopdracht in Albanië
De voorzitter. - De Minister van Justitie zal op deze en op de volgende vragen antwoorden.
De heer Armand De Decker (PRL-FDF) (in het Frans). - Het verbaast mij dat de Minister van Buitenlandse Zaken mij antwoordt via zijn ambtgenoot van Justitie, terwijl hij aanwezig is in de commissie.
De etnische zuivering drijft honderdduizenden vluchtelingen het land uit. Volgens het Verdrag van Amsterdam is de Europese Unie bevoegd om humanitaire en veiligheidsopdrachten uit te voeren met de militaire structuren van de WEU.
De WEU kan soortgelijke operaties onmiddellijk uitvoeren. Steunt de Belgische regering dan ook mijn voorstel om de Europese Unie te vragen dat de WEU in Albanië en Macedonië zou optreden?
De heer Van Parys, minister van Justitie (in het Frans). – Er wordt in de Balkan een grootscheepse Europese humanitaire actie op het getouw gezet met de medewerking van de NGO’s. Vandaag nog heeft de Belgische regering beslist daarvoor honderd miljoen frank uit te trekken.
België volgt een strategie waarvan het militaire gedeelte is aan de NAVO toevertrouwd. De WEU speelt daar geen enkele rol in. Alle energie moet nu op de lopende acties worden gericht. Het is nu niet het moment om een institutioneel debat te openen over de bevoegdheden van de WEU.
De heer Armand De Decker (PRL-FDF) (in het Frans). - Het gaat hier niet om het openen van een institutioneel debat. De Belgische regering neemt een voorzichtige houding aan, maar de WEU zou een uiterst nuttige extra actie kunnen voeren in de buurlanden van Kosovo.
Het uitblijven van de benoeming van eerste substituten in het arrondissement Brussel
De heer Armand De Decker (PRL-FDF) (in het Frans). - In Brussel is een twintigtal magistraten tekort. Sedert 1998 zijn vijf plaatsen van eerste substituut vacant , terwijl onveiligheid een heel belangrijk probleem wordt. Waarom gaat men niet over tot die benoemingen?
De heer Van Parys, minister van Justitie (in het Frans). – Artikel 151 van het Gerechtelijk Wetboek bepaalt dat de eerste substituten die de procureur des Konings bijstaan na advies van de procureur des Konings worden aangewezen uit een lijst die door de procureur-generaal wordt voorgesteld.
Op mijn verzoek werd de procureur-generaal gevraagd mij een soortgelijke lijst voor te leggen, maar tot nog toe is mij geen enkele kandidaat voorgedragen voor de vacante plaatsen. De procureur-generaal heeft mij laten weten dat hij het eens is met de procureur des Konings van Brussel, die de aanwijzing van eerste substituten niet prioritair acht en eerder een evenwicht wil bereiken tussen de verschillende categorieën van magistraten.
Volgens de procureur-generaal en de procureur des Konings wordt de werking van het parket niet geschaad door het feit dat in Brussel geen eerste substituten worden aangewezen, aangezien de magistraten die voor aanwijzing in aanmerking komen om te worden aangewezen er al als substituut werkzaam zijn. De voordrachten moeten echter niet langer worden uitgesteld. De procureur-generaal zal de procureur des Konings eerlang vragen hem zijn advies mede te delen teneinde mij voorstellen te doen.
De heer Armand De Decker (PRL-FDF) (in het Frans). - Ik dank de minister voor zijn duidelijk en volledig antwoord. Ik ben het helemaal niet eens met de procureur des Konings van Brussel. Het parket wordt werkelijk op een zwakke manier geleid. Dit is voor een deel te wijten aan onvoldoende eerste substituten. Ik steun dus uw actie om tot de noodzakelijke benoemingen over te gaan.
De presentiegelden van rechters in handelszaken
De heer Jacques D'Hooghe (CVP). – De presentiegelden van raadsheren en rechters in sociale zaken en aan rechters in handelszaken zijn vastgelegd in het koninklijk besluit van 29 oktober 1970. Zij ontvangen 500 Bef per zitting op voorwaarde dat de zitting minstens drie uur duurt. De rechters in handelszaken die zetelen in de Kamers voor Handelsonderzoek ontvangen niet de minste vergoeding.
Hoewel de nieuwe wet op het gerechtelijk akkoord veel belang hecht aan het goed functioneren van de Kamer voor Handelsonderzoeken en van de rechters in handelszaken blijft de benedenmaatse vergoeding bestaan. Nu circuleren berichten dat de genoemde presentiegelden zouden verhogen tot 2000Bef per zitting.
Zijn die berichten juist? Wordt de onbillijke situatie in hoofde van de rechters die zetelen in de Kamers voor Handelsonderzoek rechtgezet? Welk presentiegeld wordt voor elk van de categorieën van rechters en raadsheren vooropgesteld en vanaf welke datum zullen die gelden?
De heer Van Parys, minister van Justitie. – Ik bevestig dat op mijn begroting de nodige middelen zijn uitgetrokken voor een verhoging van de presentiegelden voor de raadsheren en rechters in sociale en handelszaken. Die zijn immers sedert de jaren zeventig onveranderd gebleven. Een ontwerp van KB voorziet de indexering van de presentiegelen. De nieuwe bedragen zijn vanaf 1 december 1998 van toepassing en bedragen 3000 Bef voor de raadsheren en 2000 Bef voor de rechters in handelszaken. Ik heb daarvoor heden het gemeenschappelijk akkoord bekomen van de ministers van ambtenarenzaken en begroting.
Het functioneren van de Kamers voor handelsonderzoek verschilt van rechtbank tot rechtbank. Sommige rechtbanken beschouwen de zittingen van deze Kamers als een terechtzitting. Mijn administratie betaalt die schuldvorderingen. Andere rechtbanken beschouwen die zittingen niet als een terechtzitting en sturen geen schuldvorderingen door.
Zelf meen ik dat de zittingen van de Kamers voor handelsonderzoek, indien zij een hele namiddag in beslag nemen, als een terechtzitting kunnen worden beschouwd. Ik ga na of een rondschrijven van mij volstaat om tot een uniforme toepassing van de reglementering te komen. De tijd voor studiewerk en analyse kan niet worden vergoed. Dit geldt zowel voor de Kamers van handelsonderzoek als voor gewone terechtzittingen.
Inoverwegingneming
De voorzitter. - Aan de orde is thans de inoverwegingneming van voorstellen.
U hebt de lijst van de verschillende in overweging te nemen voorstellen ontvangen met opgave van de commissies waarnaar het Bureau voornemens is ze te verwijzen.
Ik verzoek de leden die opmerkingen mochten willen maken, mij daarvan vóór het einde van de vergadering kennis te geven.
Indien intussen van geen bezwaren blijkt, worden die voorstellen in overweging genomen en verwezen naar de commissies die door het Bureau zijn aangeduid. (Instemming)
Vraag om uitleg van de heer Patrick Hostekint aan de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking over "de universitaire samenwerking met ontwikkelingslanden"
De heer Patrick Hostekint (SP). – Zoals bekend heb ik me samen met collega Sémer beziggehouden met het probleem van de behandeling van jonge voetballers uit ontwikkelingslanden. Ons wetsvoorstel is overigens wet geworden op 6 maart 1999.
Gelijkaardige problemen stellen zich met beursstudenten. Er zijn daarover een aantal artikelen in de pers verschenen. Is het niet zo dat onze universiteiten in de eerste plaats voordeel ondervinden dan wel de beursstudenten of de ontwikkelingslanden zelf? Bovendien lopen beursstudenten, die hun studie hebben beëindigd of voortijdig hebben afgebroken en niet terugkeren, het risico onder slechte omstandigheden tewerkgesteld te worden en zonder enig sociaal statuut te vallen.
Hoeveel beursstudenten uit ontwikkelingslanden studeren momenteel aan de Belgische universiteiten? Is er een concreet engagement van de universiteiten tegenover die beursstudenten?
In hoever kunnen zij de hier verworven kennis benutten in hun eigen samenleving? Wat is het lot van de beursstudenten die niet terugkeren naar het land van herkomst?
In de nieuwe Algemene overeenkomst tussen de Belgische Staat en de VLIR/CIUF merkt men een verschuiving van het zwaartepunt van de steun naar universiteiten van de ontwikkelingslanden. Wat is de verhouding tussen de middelen die aangewend worden voor de Noord-acties en deze die bestemd zijn voor de universiteiten in de ontwikkelingslanden? Wat denken de Belgische universiteiten over deze nieuwe benadering?
De heer Moreels, staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, toegevoegd aan de eerste minister. - Het aantal studenten uit lage-inkomenslanden die via de gouvernementele samenwerking een beurs kregen, bedraagt 600. Er zijn 350 studenten in dit academiejaar en 250 aanvragen voor het volgende academiejaar. Daarbij komen er nog de 220 nieuwe beurzen die toegekend worden door de VLIR/CIUF.
De studenten gaan de morele verbintenis aan dat zij na hun studies naar hun land zullen terugkeren. Dat is ook het geval in 85 tot 90 percent van de gevallen.
De toekenning van studiebeurzen gebeurt op aanvraag van het partnerland. De universitaire samenwerking is gebaseerd op specifieke cursusprogramma’s. De kandidaten die een beurs krijgen, worden geselecteerd door een beurscomité.
Ons beleid is gericht op de bevordering van de toekenning van lokale studiebeurzen. In de conventies met onze partnerlanden eisen wij dat de regionale universitaire centra worden versterkt, zodat we meer lokale studiebeurzen kunnen toekennen. De beursstudenten kunnen dan voor de derde cyclus naar België komen.
In 1997 ging 68,4 percent naar Noord-acties en 31,6 percent naar Zuid-acties. In 1999 bedragen deze percentages respectievelijk 49 en 51 percent. We merken dus een evolutie naar een evenwicht tussen Noord- en Zuid-acties.
De heer Patrick Hostekint (SP). - De verschuiving van het zwaartepunt van de universitaire samenwerking naar de ontwikkelingslanden is een goede zaak.
De minister antwoordde niet op de vraag welke verplichtingen universiteiten hebben tegenover studenten die bijvoorbeeld niet slagen of niet kunnen terugkeren.
De heer Moreels, staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, toegevoegd aan de eerste minister. - Beursstudenten krijgen herkansingsmogelijkheden, zeker in het eerste jaar.
Over beursstudenten die niet naar hun land kunnen terugkeren, weten de universiteiten niet zoveel. De meeste studenten gaan evenwel terug.
We willen de horizontale aanpak versterken: in het laatste jaar maken de studenten kennis met de NGO’s of de projecten waarin zij hun expertise ten dienste van de coöperatie kunnen stellen.
- Het incident is gesloten.
- De vergadering wordt om 16.10 uur geschorst en om 16.45 uur hervat.
Voorzitter: de heer Frank Swaelen
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt (Gedr. St. 1-1276) (Evocatieprocedure)
Aangehouden stemmingen
- Met 24 stemmen tegen 24 wordt het amendement nr. 36 van de heer Desmedt op artikel 19 niet aangenomen; 6 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 1)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Jean Bock, Hubert Chantraine, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, Andrée Delcourt-Pêtre, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Michel Foret, Stephan Goris, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Jan Loones, Joëlle Milquet, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Magdeleine Willame-Boonen.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Guy Charlier, Sabine de Bethune, Leo Delcroix, Fred Erdman, Jean-Marie Happart, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Guy Moens, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts.
Onthouden hebben zich:
Eddy Boutmans, Door Buelens, José Daras, Vera Dua, Roeland Raes, Wim Verreycken.
- Met een meerderheid van 28 stemmen tegen 26 wordt het subsidiair amendement nr. 37 van de heer Desmedt niet aangenomen; 4 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 2)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Jean Bock, Eddy Boutmans, Hubert Chantraine, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Michel Foret, Stephan Goris, Dominique Jeanmoye, Jeannine Leduc, Jan Loones, Joëlle Milquet, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Valère Vautmans, Fons Vergote, Magdeleine Willame-Boonen.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Guy Charlier, Sabine de Bethune, Leo Delcroix, Fred Erdman, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Roger Lallemand, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Guy Moens, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Robert Urbain, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts.
Onthouden hebben zich:
Door Buelens, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
- Het subsidiair amendement nr. 38 van de heer Desmedt wordt aangenomen met 31 stemmen tegen 29. (Stemming nr. 3)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Jean Bock, Eddy Boutmans, Door Buelens, Hubert Chantraine, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Michel Foret, Stephan Goris, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Jan Loones, Joëlle Milquet, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Magdeleine Willame-Boonen.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Guy Charlier, Sabine de Bethune, Leo Delcroix, Fred Erdman, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Roger Lallemand, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Guy Moens, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Robert Urbain, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts.
- Het subsidiair amendement nr. 39 van de heer Desmedt wordt ingetrokken.
De heer Jean Bock (PRL-FDF) (in het Frans). - Ik wilde afspreken met de h. Vandenberghe. Kan mijn stem worden gewijzigd?
De voorzitter. – Dit is onmogelijk. Wij nemen akte van uw wens maar wij kunnen uw stem niet wijzigen.
De heer Jean Bock (PRL-FDF) (in het Frans). - Tijdens de volgende stemmingen zal ik afspreken.
De voorzitter. - Wij moeten ons nu uitspreken over het amendement nr. 43 van de heer Raes op artikel 21.
De heer Jan Loones (VU). - De VU zal dit amendement goedkeuren. Wij hebben trouwens een gelijkaardig amendement ingediend, net zoals onze collega's in de Kamer van volksvertegenwoordigers.
- Met een meerderheid van 42 stemmen tegen 6 wordt het amendement nr. 43 van de heer Raes op artikel 21 niet aangenomen; 13 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 4)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Door Buelens, Jan Loones, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Fred Erdman, Michel Foret, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Robert Urbain, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Jean Bock, Eddy Boutmans, Luc Coene, Hugo Coveliers, José Daras, Jacques Devolder, Vera Dua, Stephan Goris, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Valère Vautmans, Fons Vergote.
- Met een meerderheid van 42 stemmen tegen 6 wordt het amendement nr. 48 van de heer Loones niet aangenomen; 13 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 5)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Door Buelens, Jan Loones, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Fred Erdman, Michel Foret, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Robert Urbain, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Jean Bock, Eddy Boutmans, Luc Coene, Hugo Coveliers, José Daras, Jacques Devolder, Vera Dua, Stephan Goris, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Valère Vautmans, Fons Vergote.
- De amendementen nr. 49 en 50 van de heer Loones en nr. 44 van de heer Raes op artikel 22 worden niet aangenomen.
- Met een meerderheid van 37 stemmen tegen 23 wordt het amendement nr. 40 van de heer Desmedt op artikel 27 niet aangenomen; 1 lid heeft zich onthouden. (Stemming nr. 6)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Eddy Boutmans, Door Buelens, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Armand De Decker, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Michel Foret, Stephan Goris, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Jan Loones, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Sabine de Bethune, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Fred Erdman, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Robert Urbain, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden heeft zich:
Jean Bock.
- Het amendement nr. 42 van Mevr. Willame-Boonen en de heer Lallemand op artikel 39 wordt aangenomen met 32 stemmen tegen 22; 7 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 7)
Voor hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Michel Foret, Jean-Marie Happart, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Joëlle Milquet, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Francis Poty, Jacques Santkin, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Robert Urbain, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Tegen hebben gestemd:
Door Buelens, Luc Coene, Hugo Coveliers, Sabine de Bethune, Jacques Devolder, Fred Erdman, Stephan Goris, Patrick Hostekint, Jeannine Leduc, Nadia Merchiers, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Eric Pinoie, Roeland Raes, Paula Sémer, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Eddy Boutmans, José Daras, Vera Dua, Pierre Jonckheer, Jan Loones.
- Met een meerderheid van 19 stemmen tegen 5 wordt het amendement nr. 52 van de heer De Decker niet aangenomen; 37 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 8)
Voor hebben gestemd:
Christine Cornet d'Elzius, Armand De Decker, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Michel Foret.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Sabine de Bethune, Leo Delcroix, Fred Erdman, Patrick Hostekint, Nadia Merchiers, Guy Moens, Marc Olivier, Eric Pinoie, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Eddy Boutmans, Door Buelens, Philippe Busquin, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Hugo Coveliers, José Daras, Andrée Delcourt-Pêtre, Jacques Devolder, Vera Dua, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Joëlle Milquet, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Robert Urbain, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Magdeleine Willame-Boonen.
De voorzitter. - Wij moeten ons nu uitspreken over het amendement nr. 53 van de heer De Decker.
De heer Armand De Decker (PRL-FDF) (in het Frans). - Dit probleem komt overeen met de problemen die zich bij de organisatie van andere vrije beroepen voordoen. De Brusselse realiteit wordt systematisch over het hoofd gezien.
- Met een meerderheid van 25 stemmen tegen 5 wordt het amendement nr. 53 van de heer De Decker niet aangenomen; 30 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 9)
Voor hebben gestemd:
Christine Cornet d'Elzius, Armand De Decker, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Michel Foret.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Philippe Charlier, Sabine de Bethune, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Fred Erdman, Patrick Hostekint, Dominique Jeanmoye, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Eddy Boutmans, Door Buelens, Philippe Busquin, Guy Charlier, Luc Coene, Hugo Coveliers, José Daras, Jacques Devolder, Vera Dua, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Robert Urbain, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken.
- Met een meerderheid van 42 stemmen tegen 6 worden de amendementen nr. 45, 46 en 47 van de heer Raes op artikel 41 niet aangenomen; 13 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 10)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Door Buelens, Jan Loones, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Fred Erdman, Michel Foret, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Robert Urbain, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Jean Bock, Eddy Boutmans, Luc Coene, Hugo Coveliers, José Daras, Jacques Devolder, Vera Dua, Stephan Goris, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Valère Vautmans, Fons Vergote.
- Met een meerderheid van 42 stemmen tegen 5 wordt het amendement nr. 51 van de heer Loones niet aangenomen; 13 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 11)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Jan Loones, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Fred Erdman, Michel Foret, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Robert Urbain, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Jean Bock, Eddy Boutmans, Luc Coene, Hugo Coveliers, José Daras, Jacques Devolder, Vera Dua, Stephan Goris, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Valère Vautmans, Fons Vergote.
- Het amendement nr. 41 van de heer Desmedt op artikel 52 wordt ingetrokken.
- Met een meerderheid van 37 stemmen tegen 23 wordt het amendement nr. 34 van de heren Goris en Desmedt niet aangenomen; 1 lid heeft zich onthouden. (Stemming nr. 12)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Eddy Boutmans, Door Buelens, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Armand De Decker, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Michel Foret, Stephan Goris, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Jan Loones, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Sabine de Bethune, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Fred Erdman, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Robert Urbain, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden heeft zich:
Jean Bock.
- Het subamendement nr. 35 van de heren Goris en Desmedt vervalt.
De voorzitter. - Aangezien amendementen werden aangenomen op dit ontwerp, denk ik dat het aangewezen is dat de commissie voor de Justitie onmiddellijk bijeenkomt en een nieuwe geamendeerde tekst voorstelt, anders moeten we vijf dagen wachten vooraleer we de eindstemming kunnen houden. (Instemming)
- De vergadering wordt geschorst om 17.00 uur en hervat om 17.55 uur.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de beveiligingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten (Gedr. St. 1-1330) (Evocatieprocedure)
De heer Eric Pinoie (SP), rapporteur. – In zijn inleidende uiteenzetting wees de vice-premier er op dat het ontwerp de bedoeling heeft de wet van 10 april 1990, zoals reeds gewijzigd in 1997, aan te passen aan de nieuwste evoluties.
Ten eerste wil men de wetgeving aanpassen aan de bepalingen van het Verdrag van Rome. Het Europees Hof van Justitie heeft recent de Spaanse bewakingswet, die geïnspireerd is op de Belgische wet, strijdig geacht met de vrijheid van vestiging en het vrij verkeer van diensten. Ook België werd om analoge redenen voor het Hof gedaagd. De regering heeft het opportuun geacht de betwiste bepalingen te herzien om een veroordeling te voorkomen. In het ontwerp worden nu de vrije vestiging en de efficiënte controlemogelijkheden gegarandeerd.
Activiteiten in de evenementensector vallen tot op heden buiten de bestaande wet. Naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten oordeelde de regering de regulering van deze sector noodzakelijk. Bonafide verenigingen voeren nu reeds doordachte security- diensten uit. De nieuwe regeling is echter ook voor hen nuttig omdat zij nu over een duidelijk bevoegdheids- en referentiekader beschikken. Zij kunnen door de vergunning een erkenning en valorisatie van hun werk krijgen.
De regering meent dat zij haar objectieven kan realiseren door activiteiten van sociale controle in te schrijven in de bewakingswet. Dergelijke activiteiten zullen enkel mogen worden uitgeoefend binnen strikte vergunnings- en uitoefeningsvoorwaarden. Het ontwerp verleent de uitvoerders van die activiteiten de bevoegdheid om een oppervlakkige controle van kleding en handbagage uit te voeren.
De wetgever heeft een analoge regeling opgenomen in de voetbalwet. Dergelijke controlebevoegdheid voor particulieren, met toestemming van de gecontroleerde, betekent geenszins dat politiebevoegdheden worden overgedragen aan burgers of dat de grenzen tussen de politie en de privé-bewakingssector worden verlegd. De maatregel wil de toegangscontrole duidelijk wettelijk regelen. Het ontwerp is voldoende soepel zodat het vrijwilligerswerk bij evenementen mogelijk blijft.
De bewakingswet regelt alleen het statuut van personen met bewakingsopdrachten bij evenementen.
Het ontwerp verfijnt de wet van 10 april 1990, diept ze uit en brengt ze in overeenstemming met de realiteit.
Bij telex van 24 februari 1999 weigert de Europese Commissie de hoogdringendheid te erkennen, ingeroepen door de regering, om de door de richtlijn 98/34 opgelegde stand-still-periode niet na te leven. De minister verklaarde de publicatie van de wet te zullen uitstellen tot na de stand-still periode die op 18 mei verstrijkt.
Verschillende senatoren beklagen zich erover dat de tijd die hun is toebedeeld voor het onderzoek, al te beperkt is.
De dames de Bethune, Thijs, Milquet en de heer Darras dienden amendementen in die ertoe strekten elke cumulatie tussen het ambt van politieman en een functie in een bewakingsonderneming uit te sluiten en een moraliteitsvoorwaarde op te leggen voor lijfwachten. Een amendement werd ingetrokken. De drie overige werden goedgekeurd.
Een lid drong aan op een evaluatie van de wet en de eventuele aanpassing van de tekst nadien.
Het ontwerp werd eenparig aangenomen door de 10 aanwezige leden.
De heer Jan Loones (VU). - Het verwondert ons dat dit ontwerp zo snel behandeld kon worden. We hadden het ontwerp geëvoceerd in de hoop dat het niet meer voor de ontbinding van het Parlement zou worden goedgekeurd.
We zijn vooral bezorgd over het feit dat de bewakingsdiensten over dergelijke uitgebreide machten beschikken. Verder zijn we het er niet mee eens dat politiemensen kunnen deel uitmaken van privé-bewakingsfirma's.
De heer Van den Bossche, vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken. - De commissie heeft dit laatste punt geamendeerd.
De heer Jan Loones (VU). - We noteren dit. Niettemin blijven we bezorgd over de ruime bevoegdheidsomschrijving van de bewakingsbedrijven. Voor ons is de veiligheid een zaak van officiële instanties.
De heer Philippe Mahoux (PS) (in het Frans). - Het verheugt mij dat de amendementen zijn aangenomen, want daardoor kan men verwarring voorkomen tussen de rol van de privé-bewaker en die van de politieambtenaar.
De rapporteur heeft een briljante uiteenzetting gegeven in uiterst moeilijke omstandigheden, waarbij men jammer genoeg overhaast te werk moest gaan.
Ik wens op twee problemen te wijzen : het ene heeft betrekking op het feit dat geen verwarring mogelijk mag zijn tussen de uniformen van de privé-bewakers en die van de politieambtenaren; het andere betreft artikel 8, 7e lid. Daarin wordt gezegd dat de bewakingsagenten een persoon zonder geldig vervoerbewijs mogen tegenhouden tot de aankomst van een politieambtenaar. Welke mogelijkheden mag een privé-agent gebruiken om deze persoon tegen te houden?
De heer Wim Verreycken (VLAAMS BLOK). - Ik heb begrip voor de snelheid waarmee het wetsontwerp werd behandeld. Ik zal mij niet verzetten tegen de goedkeuring van het ontwerp, maar heb wel bedenkingen bij de gevolgde werkwijze. Het gewijzigde ontwerp kan onmogelijk worden vergeleken met de oorspronkelijke wettekst. De plenaire vergadering fungeert nu als een veredelde commissie. Bovendien wordt samen met het mondeling verslag de wijziging van de agenda rondgedeeld.
Ik hoop dat een dergelijke chaotische werkwijze niet tot de normale werkwijze van de Senaat gaat behoren.
De heer Hugo Coveliers (VLD). - De regering wil een aantal ontwerpen blijkbaar zo vlug mogelijk door het parlement jagen. Dit getuigt van minachting van de uitvoerende voor de wetgevende macht.
Dit ontwerp handelt over een sector waarin 16.000 mensen werken, dat is de helft van de reguliere politie. Er rijzen veel vragen over deze grijze zone. Nochtans zijn voor bepaalde risico's privé-veiligheidsdiensten noodzakelijk. Het risico bestaat evenwel dat de interactie tussen privé-diensten en politie niet aan bod zal komen. Daarom vroeg de VLD een evaluatie van de wetgeving. Misschien zal men dan na enige tijd inzien dat men te ver is gegaan.
We betreuren de snelheid waarmee het ontwerp werd behandeld, maar zullen het niettemin goedkeuren, op voorwaarde evenwel dat het na enige tijd wordt geëvalueerd.
De heer Ludwig Caluwé (CVP). - Ik dank de heer Pinoie voor het uitstekende mondelinge verslag.
We hebben van de evocatie nuttig gebruik gemaakt om de cumulatie tussen de politie en de privé-bewakingsdiensten te verhinderen.
De heer Roger Lallemand (PS) (in het Frans). - De cumulatie tussen het ambt van politieman en dat van bediende van een bewakingsonderneming verbieden is een fundamentele democratische waarborg. Wij zullen dus voor dit ontwerp stemmen.
Mevrouw Joëlle Milquet (PSC) (in het Frans). - Dit wetsontwerp stond deze dinsdag wel degelijk op de agenda van de commissie voor Justitie. Om iedereen de tijd te laten het grondig te analyseren, hebben wij het onderzoek ervan evenwel tot deze middag uitgesteld. Wij hebben goed werk geleverd in samenwerking met de oppositie. Wij wilden de onverenigbaarheden verstrakken en de moraliteitsvoorwaarden uitbreiden. Er zijn dus amendementen aangenomen. De procedure is nageleefd en wij hebben een uitstekend verslag gehoord. Mijn fractie steunt dit ontwerp.
De heer Philippe Mahoux (PS) (in het Frans). – Artikel 8 voorziet in dwingende maatregelen die kunnen worden gebruikt om iemand tegen te houden die geen vervoersbewijs bezit. Ik dring er bij de minister op aan om deze middelen te kennen.
De heer Van den Bossche, vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken. - Ik wil benadrukken dat de mogelijkheden zeer beperkt zijn omdat deze personen geen politionele bevoegdheid hebben en bijgevolg geen geweld mogen gebruiken. Ze kunnen er enkel voor zorgen dat de deuren gesloten blijven en het voertuig immobiliseren in afwachting dat de politie komt. Maar geweld kan onder geen enkel beding gebruikt worden.
Regeling van de werkzaamheden
De Voorzitter.- Het Bureau stelt voor de eerste week na het paasreces de volgende agenda voor :
Woensdag 21 april 1999
‘s namiddags te 14.30 uur
1. Wetsontwerp houdende instemming met het Zetelakkoord tussen het Koninkrijk België en de Liga van de Arabische Staten, ondertekend te Brussel op 16 november 1995; Gedr. St. 1-831/1.
2. Wetsontwerp houdende instemming met het Voedselhulpverdrag 1995, opgemaakt te Londen op 5 december 1994; Gedr. St. 1-1316/1.
3. Wetsontwerp houdende instemming met de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Republiek Chili en met de administratieve schikking houdende de modaliteiten van toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Republiek Chili, gedaan te Brussel op 9 september 1996; Gedr. St. 1-1317/1.
4. Wetsontwerp houdende instemming met het Verdrag inzake milieu-effectrapportage in grensoverschrijdend verband, en met de Aanhangsels I, II, III, IV, V, VI en VII, gedaan te Espoo op 25 februari 1991; Gedr. St. 1-1326/1.
5. Wetsontwerp houdende instemming met de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en de Regering van Roemenië inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen, ondertekend te Brussel op 4 maart 1996; Gedr. St. 1-1327/1.
6. Wetsontwerp houdende instemming met het Protocol ondertekend te Manilla op 11 maart 1996 tot wijziging van de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en de Republiek van de Filipijnen tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen, ondertekend te Manilla op 2 oktober 1976; Gedr. St. 1-1337/1.
7. Wetsontwerp tot wijziging van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, van de wet van 5 april 1955 inzake de wedden van de ambtsdragers bij de Raad van State, alsook van het Gerechtelijk Wetboek; Gedr. St. 1-1329/1.
8. Wetsvoorstel houdende wijziging van artikel 42 van de wet van 31 december 1983 tot hervorming der instellingen voor de Duitstalige Gemeenschap (van de heer Hubert Chantraine c.s.); Gedr. St. 1-1260/1.
9. Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 21 juni 1985 betreffende het onderwijs en de wet van 4 augustus 1986 tot regeling van de oppensioenstelling van de leden van het onderwijzend personeel van het universitair onderwijs en tot wijziging van andere bepalingen van de onderwijswetgeving (van de heer Charles-Ferdinand Nothomb c.s.); Gedr. St. 1-1298/1.
10. Vraag om uitleg van de heer Pierre Jonckheer aan de Minister van Buitenlandse Zaken over "de 50ste verjaardag van de NAVO" (nr. 1-629)
Donderdag 22 april 1999
's ochtends te 9 uur
1. Evocatieprocedure
Wetsontwerp betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde, de artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen; Gedr. St. 1-1310/1.(Pro memorie)
2. Evocatieprocedure
Wetsontwerp betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt; Gedr. St. 1-1308/1 en 2.(Pro memorie)
3. Evocatieprocedure
Wetsontwerp houdende budgettaire en diverse bepalingen; Gedr. St. 1-1315/1.(Pro memorie)
4. Wetsontwerp tot wijziging, wat de wedden van de magistraten van de rechterlijke orde betreft, van het Gerechtelijk Wetboek; Gedr. St. 1-1324/1.(Pro memorie)
's namiddags te 15 uur
1. Inoverwegingneming van voorstellen.
2. Mondelinge vragen.
3. Eventueel hervatting van de agenda van de ochtendvergadering.
4. Voorstellen tot wijziging van het Reglement van de Senaat; Gedr. St. 1-1084/1.
Vanaf 17.30 uur :
a) Naamstemmingen over het geheel van de afgehandelde agendapunten.
b) Benoeming van de Griffier.
5. Vragen om uitleg :
- van de heer Jan Loones aan de Staatssecretaris voor Veiligheid en Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Leefmilieu over "de zeereservaten en de pleziervaart" (nr. 1-627);
- van de heer Bert Anciaux aan de Vice-Eerste Minister en Minister van Economie en Telecommunicatie over "de resultaten van een handelsmissie naar Turkije in 1997" (nr. 1-628).
Stemt de Senaat hiermee in? (Instemming)
Wetsontwerp tot aanvulling van de wet van 25 ventôse jaar XI, op het notarisambt, met de artikelen 76, 1°, 78 tot 85 en 95 tot 112 (Gedr. St. 1-1277)
Aangehouden stemmingen
- Met een meerderheid van 41 stemmen tegen 6 wordt het amendement nr. 5 van de heer Loones op artikel 5 niet aangenomen; 13 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 13)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Door Buelens, Jan Loones, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Fred Erdman, Michel Foret, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Jean Bock, Eddy Boutmans, Luc Coene, Hugo Coveliers, José Daras, Jacques Devolder, Vera Dua, Stephan Goris, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Valère Vautmans, Fons Vergote.
- Artikel 5 wordt aangenomen.
- Over het geheel zal later worden gestemd.
Wetsontwerp tot wijziging van artikel 3 van de wet van 13 april 1995 betreffende de handelsagentuurovereenkomst (Gedr. St. 1-1204) (Evocatieprocedure)
Aangehouden stemming
De heer Luc Coene (VLD). - De VLD zal dit amendement goedkeuren omdat het de enige manier is om bankagenten alsnog te beschermen vanaf het begin van dit jaar.
- Met een meerderheid van 36 stemmen tegen 14 wordt het amendement nr. 24 van de heer Coene op artikel 4 niet aangenomen; 10 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 14)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Door Buelens, Luc Coene, Hugo Coveliers, Jacques Devolder, Stephan Goris, Jeannine Leduc, Jan Loones, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken.
Tegen hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Sabine de Bethune, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Fred Erdman, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Jean Bock, Eddy Boutmans, Christine Cornet d'Elzius, José Daras, Armand De Decker, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Vera Dua, Michel Foret, Pierre Jonckheer.
- Over het geheel zal later worden gestemd.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt (Gedr. St. 1-1276) (Evocatieprocedure)
Tweede lezing
De heer Stephan Goris (VLD), rapporteur. - De commissie voor de Justitie heeft de twee amendementen onderzocht die in plenaire vergadering werden goedgekeurd. De commissie heeft het amendement nr. 38 van de heer Desmedt op artikel 19 eenparig aangenomen. Het amendement nr. 42 van mevr. Willame-Boonen en de heer Lallemand op artikel 39 heeft zij echter verworpen met 8 stemmen tegen 7.
Omwille van de concordantie van de teksten heeft de commissie eveneens het amendement nr. 41 van de heer Desmedt aangenomen.
Zij heeft het geheel van het geamendeerde voorstel aangenomen met 12 stemmen bij 1 onthouding.
Naamstemmingen
Wetsontwerp tot aanpassing aan de totstandkoming van de Europese Economische Ruimte van sommige wetten en besluiten ter uitvoering van verordeningen en richtlijnen van de instellingen van de Europese Gemeenschappen (Gedr. St. 1-1255)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 55 aan de stemming deelnemende leden; 5 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 15)
Voor hebben gestemd:
Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Jean Bock, Door Buelens, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd.
Wetsontwerp betreffende de exclusieve economische zone van België in de Noordzee (Gedr. St. 1-1292)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 59 aan de stemming deelnemende leden; 1 lid heeft zich onthouden. (Stemming nr. 16)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden heeft zich:
Jean Bock.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd.
Wetsontwerp houdende instemming met de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en Argentijnse Republiek tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen en naar het vermogen, en met het Protocol, gedaan te Brussel op 12 juni 1996 (Gedr. St. 1-1295)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 59 aan de stemming deelnemende leden; 1 lid heeft zich onthouden. (Stemming nr. 17)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden heeft zich:
Jean Bock.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Kamer van volksvertegenwoordigers worden overgezonden.
Wetsontwerp houdende instemming met het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, aangenomen te New York op 10 december 1984 (Gedr. St. 1-1296)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 59 aan de stemming deelnemende leden; 1 lid heeft zich onthouden. (Stemming nr. 18)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden heeft zich:
Jean Bock.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Kamer van volksvertegenwoordigers worden overgezonden.
Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming (van mevrouw Nadia Merchiers c.s.; Gedr. St. 1-667)
- Het voorstel wordt eenparig aangenomen door de 55 aan de stemming deelnemende leden; 5 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 19)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, André Bourgeois, Eddy Boutmans, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Jean Bock, Door Buelens, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Kamer van volksvertegenwoordigers worden overgezonden.
De heer Wim Verreycken (VLAAMS BLOK). - Wij hebben ons onthouden omdat het weinig realistisch is nu stappen te ondernemen inzake jeugdbescherming als geen van beide Gemeenschappen middelen uittrekt voor degelijke opvangcentra. De federale staat moet méér middelen overhevelen naar de Gemeenschappen.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, met betrekking tot de oproeping bij proces-verbaal in jeugdzaken (Gedr. St. 1-201) (Tweede behandeling)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 59 aan de stemming deelnemende leden; 1 lid heeft zich onthouden. (Stemming nr. 20)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden heeft:
Jean Bock.
De voorzitter. - Vermits de Senaat beslist heeft in te stemmen met het ontwerp zal het aan de Kamer van volksvertegenwoordigers worden overgezonden met het oog op de koninklijke bekrachtiging.
Wetsontwerp tot wijziging van een aantal bepalingen betreffende het huwelijk (Gedr. St. 1-512)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 53 aan de stemming deelnemende leden; 7 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 21)
Voor hebben gestemd:
André Bourgeois, Door Buelens, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Eddy Boutmans, José Daras, Vera Dua, Pierre Jonckheer, Jan Loones.
De voorzitter. - Het geamendeerde ontwerp zal naar de Kamer van volksvertegenwoordigers worden teruggezonden.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel (Gedr. St. 1-1313)
- Het ontwerp wordt aangenomen met 49 stemmen tegen 4; 7 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 22)
Voor hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Tegen hebben gestemd:
Door Buelens, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Wim Verreycken.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Eddy Boutmans, José Daras, Vera Dua, Pierre Jonckheer, Jan Loones.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd.
Wetsontwerp betreffende het vervoer van zaken over de weg (Gedr. St. 1-1242) (Evocatieprocedure)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 51 aan de stemming deelnemende leden; 9 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 23)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Vera Dua, Fred Erdman, Michel Foret, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden heeft zich:
Jean Bock, Luc Coene, Hugo Coveliers, Jacques Devolder, Stephan Goris, Jeannine Leduc, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Valère Vautmans, Fons Vergote.
De voorzitter. - Aangezien wij dit ontwerp ongewijzigd hebben aangenomen, wordt de Senaat geacht beslist te hebben het wetsontwerp niet te amenderen.
Het ontwerp zal aan de Kamer van volksvertegenwoordigers worden overgezonden met het oog op de koninklijke bekrachtiging.
De heer Luc Coene (VLD). - Wij hebben ons onthouden omdat de medeverantwoordelijkheid symbolisch is. In de praktijk zal het immers onmogelijk zijn te bewijzen dat de nalatigheid wetens en willens werd begaan.
Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 1989 houdende vaststelling van de vergoedingen verschuldigd voor het gebruik van de luchthaven Brussel-Nationaal (van de heer Leo Goovaerts; Gedr. St. 1-104)
De voorzitter. - Wij stemmen over de conclusies van de commissie die voorstelt dit wetsvoorstel te verwerpen.
De heer Luc Coene (VLD). - Wij zullen tegen de conclusies van de commissie stemmen omdat dit wetsvoorstel het enige instrument is om het nachtelijk lawaai rond Zaventem te bannen. De belangen van 50.000 mensen die rond de luchthaven wonen, wegen blijkbaar niet op tegen de belangen van één enkel bedrijf dat weigert het werk te verplaatsen van 2 uur 's nachts naar 6 of 7 uur 's morgens. De verwerping van dit wetsvoorstel zegt veel over de geloofwaardigheid van de meerderheidspartijen.
- De conclusies worden aangenomen met 36 stemmen tegen 23; 1 lid heeft zich onthouden. (Stemming nr. 24)
Voor hebben gestemd:
André Bourgeois, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Sabine de Bethune, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Fred Erdman, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Tegen hebben gestemd:
Bert Anciaux, Eddy Boutmans, Door Buelens, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Armand De Decker, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Michel Foret, Stephan Goris, Pierre Jonckheer, Jeannine Leduc, Jan Loones, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken.
Onthouden heeft zich:
Jean Bock.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 13 april 1995 betreffende de handelsagentuurovereenkomst (Gedr. St. 1-1204) (Evocatieprocedure) (Nieuw opschrift)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 40 aan de stemming deelnemende leden; 20 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 25)
Voor hebben gestemd:
André Bourgeois, Eddy Boutmans, Philippe Busquin, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, José Daras, Sabine de Bethune, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Vera Dua, Fred Erdman, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Tuur Van Wallendael, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Door Buelens, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, Armand De Decker, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Michel Foret, Stephan Goris, Jeannine Leduc, Jan Loones, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Roeland Raes, Joris Van Hauthem, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken.
De voorzitter. - Het geamendeerde ontwerp zal naar de Kamer van volksvertegenwoordigers worden teruggezonden.
De heer Luc Coene (VLD). - De VLD heeft zich onthouden omdat de wet niet op 1 januari 1999 in werking treedt. De agenten van de banksector vallen daardoor zonder bescherming. Dat de agenten uit de verzekeringssector, weliswaar op eigen aandringen, worden uitgesloten van de wet, zal op de lange duur voor hen nadelig blijken.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 31 december 1983 tot hervorming van de instellingen voor de Duitstalige Gemeenschap (Gedr. St. 1-1300)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 59 aanwezige leden. (Stemming nr. 26)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, Jean Bock, André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Vera Dua, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd.
Wetsontwerp betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten (Gedr. St. 1-1302)
- Het ontwerp wordt aangenomen met 47 stemmen tegen 8; 3 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 27)
Voor hebben gestemd:
André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Fred Erdman, Michel Foret, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Tegen hebben gestemd:
Luc Coene, Hugo Coveliers, Jacques Devolder, Stephan Goris, Jeannine Leduc, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Valère Vautmans, Fons Vergote.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Jan Loones.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Koning ter bekrachtiging worden voorgelegd.
Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 1409 van het Gerechtelijk Wetboek, met het oog op de aanpassing van het bedrag van het loon dat niet vatbaar is voor overdracht of beslag (van mevrouw Bea Cantillon; Gedr. St. 1-1008) (Nieuw opschrift)
- Het voorstel wordt eenparig aangenomen door de 56 aan de stemming deelnemende leden; 1 lid heeft zich onthouden. (Stemming nr. 28)
Voor hebben gestemd:
Bert Anciaux, André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Jan Loones, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden heeft zich:
Jean Bock.
De voorzitter. - Het ontwerp zal aan de Kamer van volksvertegenwoordigers worden overgezonden.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de beveiligingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten. (Gedr. St. 1-1330) (Evocatieprocedure)
- Het ontwerp wordt eenparig aangenomen door de 55 aan de stemming deelnemende leden; 3 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 29)
Voor hebben gestemd:
André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Jan Loones.
De voorzitter. - Het geamendeerde ontwerp zal naar de Kamer van volksvertegenwoordigers worden teruggezonden.
De voorzitter. - Vóór we de laatste stemming aanvatten, wens ik u allen van harte een zalig Paasfeest. Ik hoop dat u verse krachten zult opdoen voor de laatste veertien dagen werk die ons nog resten na het Paasreces.(Applaus)
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 25 ventôse jaar XI op het notarisambt (Gedr. St. 1-1276) (Evocatieprocedure)
Wetsontwerp tot aanvulling van de wet van 25 ventôse jaar XI, op het notarisambt, met de artikelen 38, § 5, 76, 1°, 78 tot 85 en 95 tot 112 (Gedr. St. 1-1277) (Nieuw opschrift)
- Deze ontwerpen worden in een enkele stemming eenparig aangenomen door de 55 aan de stemming deelnemende leden; 3 leden hebben zich onthouden. (Stemming nr. 30)
Voor hebben gestemd:
André Bourgeois, Eddy Boutmans, Door Buelens, Ludwig Caluwé, Bea Cantillon, Hubert Chantraine, Guy Charlier, Philippe Charlier, Luc Coene, Christine Cornet d'Elzius, Hugo Coveliers, José Daras, Sabine de Bethune, Armand De Decker, Andrée Delcourt-Pêtre, Leo Delcroix, Claude Desmedt, Alain Destexhe, Jacques Devolder, Fred Erdman, Michel Foret, Stephan Goris, Jean-Marie Happart, Patrick Hostekint, Robert Hotyat, Jean-François Istasse, Dominique Jeanmoye, Pierre Jonckheer, Roger Lallemand, Jeannine Leduc, Anne-Marie Lizin, Philippe Mahoux, Nadia Merchiers, Joëlle Milquet, Guy Moens, Lisette Nelis-Van Liedekerke, Charles-Ferdinand Nothomb, Marc Olivier, Eric Pinoie, Francis Poty, Roeland Raes, Jacques Santkin, Paula Sémer, Paul Staes, Frank Swaelen, Erika Thijs, Louis Tobback, Francy Van der Wildt, Joris Van Hauthem, Tuur Van Wallendael, Valère Vautmans, Fons Vergote, Wim Verreycken, Johan Weyts, Magdeleine Willame-Boonen.
Onthouden hebben zich:
Bert Anciaux, Jean Bock, Jan Loones.
De voorzitter. - De geamendeerde ontwerpen zullen naar de Kamer van volksvertegenwoordigers worden teruggezonden.
Indiening van wetsontwerpen
De voorzitter. - De Regering heeft volgende wetsontwerpen ingediend :
Wetsontwerp houdende instemming met het Verdrag inzake milieu-effectrapportage in grensoverschrijdend verband, en met de Aanhangsels I, II, III, IV, V, VI en VII, gedaan te Espoo op 25 februari 1991 (Gedr. St. 1-1326/1).
- Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Buitenlandse Aangelegenheden.
Wetsontwerp houdende instemming met de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en de Regering van Roemenië inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen, ondertekend te Brussel op 4 maart 1996 (Gedr. St. 1-1327/1).
- Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Buitenlandse Aangelegenheden.
Wetsontwerp houdende instemming met het Protocol ondertekend te Manilla op 11 maart 1996 tot wijziging van de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en de Republiek van de Filipijnen tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen, ondertekend te Manilla op 2 oktober 1976 (Gedr. St. 1-1337/1).
- Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Buitenlandse Aangelegenheden.
Wetsontwerp houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de wijze van omslag van de kosten van de gewestelijke ontvangers en de wijze van de inhouding van de bijdrage in die kosten door de besturen, gesloten te Brussel, op 9 december 1997 tussen de Staat, de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap (Gedr. St. 1-1340/1).
Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Binnenlandse en de Administratieve Aangelegenheden.
- Deze wetsontwerpen zullen worden gedrukt en rondgedeeld.
Indiening van voorstellen
De voorzitter. - De volgende voorstellen werden ingediend :
Wetsvoorstellen :
Artikel 77
Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 254, §3, van het Gerechtelijk Wetboek en van artikel 21, vijfde lid, van de wet van 18 juli 1991 tot wijziging van de voorschriften van het Gerechtelijk Wetboek die betrekking hebben op de opleiding en werving van magistraten (van de heer Hugo Vandenberghe; Gedr. St. 1-1339/1).
Artikel 81
Wetsvoorstel tot bekrachtiging van sommige bepalingen van het koninklijk besluit van 19 augustus 1998 tot vaststelling van de retributies en bijdragen verschuldigd aan het Begrotingsfonds voor de grondstoffen (van de heer Hugo Vandenberghe; Gedr. St. 1-1338/1).
Wetsvoorstel ter bestrijding van discriminatie (van de heer Roger Lallemand, mevrouw Nadia Merchiers c.s.; Gedr. St. 1-1341/1).
Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 april 1984 tot uitvoering van de artikelen 42bis en 56, §2, van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag van loonarbeiders (van mevrouw Andrée Delcourt-Pêtre; Gedr. St. 1-1342/1).
- Deze voorstellen zullen worden vertaald, gedrukt en rondgedeeld.
- Er zal later over de inoverwegingneming worden beslist.
Inoverwegingneming
In overweging genomen voorstellen
Wetsvoorstellen :
Artikel 77
Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 254, §3, van het Gerechtelijk Wetboek en van artikel 21, vijfde lid, van de wet van 18 juli 1991 tot wijziging van de voorschriften van het Gerechtelijk Wetboek die betrekking hebben op de opleiding en werving van magistraten (van de heer Hugo Vandenberghe; Gedr. St. 1-1339/1).
- Verzonden naar de commissie voor de Justitie.
Artikel 81
Wetsvoorstel tot wijziging van de gezinsbijslagregeling voor zelfstandigen (van mevrouw Lisette Nelis-Van Liedekerke c.s.; Gedr. St. 1-1323/1).
- Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.
Wetsvoorstel tot bekrachtiging van sommige bepalingen van het koninklijk besluit van 19 augustus 1998 tot vaststelling van de retributies en bijdragen verschuldigd aan het Begrotingsfonds voor de grondstoffen (van de heer Hugo Vandenberghe; Gedr. St. 1-1338/1).
- Verzonden naar de commissie voor de Financiën en de Economische Aangelegenheden.
Vragen om uitleg
De voorzitter.- Het Bureau heeft volgende vragen om uitleg ontvangen:
1) van de heer Jan Loones aan de Staatssecretaris voor Veiligheid en Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Leefmilieu over "de zeereservaten en de pleziervaart" (nr. 1-627)
2) van de heer Bert Anciaux aan de Vice-Eerste Minister en Minister van Economie en Telecommunicatie over "de resultaten van een handelsmissie naar Turkije in 1997" (nr. 1-628)
3) van de heer Pierre Jonckheer aan de Minister van Buitenlandse Zaken over "de 50ste verjaardag van de NAVO" (nr. 1-629)
- Deze vragen worden naar de plenaire vergadering verzonden .
Verzoekschriften
De voorzitter.- Bij verzoekschrift uit Eupen zendt de "Bürgerinitiative Ostbelgien" aan de Senaat een motie betreffende het slachten van dieren zonder verdoving.
Bij verzoekschrift uit Lennik zendt de burgemeester van deze gemeente aan de Senaat een motie betreffende de inning en doorstorting door de Belgische Staat van de voor rekening van de gemeente geïnde aanvullende personenbelasting, aangenomen door het college van burgemeester en schepenen op 15 maart 1999.
Bij verzoekschrift uit Schaarbeek zendt de burgemeester van deze gemeente aan de Senaat een motie betreffende de kaderovereenkomst voor de bescherming van de nationale minderheden, aangenomen door het college van burgemeester en schepenen op 24 februari 1999.
- Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse en Administratieve Aangelegenheden, belast met de verzoekschriften.
Evocaties
De voorzitter.- De Senaat heeft bij boodschappen van 29 en 30 maart 1999 aan de Kamer van volksvertegenwoordigers ter kennis gebracht dat tot evocatie is overgegaan, op die datum, van :
Wetsontwerp betreffende de Belgische internationale samenwerking (Gedr. St. 1-1309/1).
- Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Buitenlandse Aangelegenheden.
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de beveiligingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten (Gedr. St. 1-1330/1).
- Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Binnenlandse en de Administratieve Aangelegenheden.
Wetsontwerp op de gelijke behandeling van mannen en vrouwen ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden, de toegang tot het arbeidsproces en de promotiekansen, de toegang tot een zelfstandig beroep en de aanvullende regelingen voor sociale zekerheid (Gedr. St. 1-1335/1).
- Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Sociale Aangelegenheden.
Non-Evocaties
De Voorzitter.- Bij boodschappen van 30 maart en 1 april 1999 heeft de Senaat aan de Kamer van volksvertegenwoordigers terugbezorgd, met het oog op de koninklijke bekrachtiging, de volgende niet geëvoceerde wetsontwerpen :
Wetsontwerp betreffende de oprichting van een federaal Borstvoedingscomité (Gedr. St. 1-1311/1).
Wetsontwerp betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst (Gedr. St. 1-1334/1).
- Voor kennisgeving aangenomen.
Arbitragehof
De voorzitter.- Met toepassing van artikel 76 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Arbitragehof, heeft de griffier van het Arbitragehof aan de Voorzitter van de Senaat kennis gegeven van :
- het beroep tot vernietiging van de artikelen 1, 2, 4°, 3, 4 en 5 van het decreet van het Waalse Gewest van 19 november 1998 tot invoering van een belasting op de verlaten woningen in het Waalse Gewest, ingesteld door de v.z.w. Nationaal Eigenaars-syndicaat en anderen (rolnummer 1612).
- het beroep tot vernietiging van de artikelen 2 en 4 van het decreet van 23 juli 1998 van het Waalse Gewest houdende wijziging van het decreet van 27 november 1997 tot wijziging van het Waals Wetboek van Ruimtelijke ordening, stedebouw en patrimonium, ingesteld door I. Ronsmans en anderen (rolnummer 1635).
- Voor kennisgeving aangenomen.
Raadgevend comité voor
bio-ethiek
De voorzitter.- Bij brief van 8 maart 1999 heeft de voorzitter van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek aan de voorzitter van de Senaat overgezonden, het advies betreffende het levensbeëindigend handelen bij wilsonbekwamen. Dit advies is de aanvulling van het advies nr 1 d.d. 12 mei 1997 betreffende de wenselijkheid van een wettelijke regeling van euthanasie bij wilsbekwame personen.
Bij brief van 29 maart 1999 heeft de voorzitter van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek aan de voorzitter van de Senaat overgezonden, het activiteitenverslag van het jaar 1998.
- Verzonden naar de commissies voor de Sociale Aangelegenheden en voor de Justitie.
Boodschappen van de Kamer
De voorzitter.- Bij boodschappen van 26 maart 1999 heeft de Kamer van volksvertegenwoordigers aan de Senaat overgezonden, zoals ze ter vergadering van 25 maart 1999 werden aangenomen :
Artikel 77
Wetsontwerp tot wijziging van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, van de wet van 5 april 1955 inzake de wedden van de ambtsdragers bij de Raad van State, alsook van het Gerechtelijk Wetboek (Gedr. St. 1-1329/1).
- Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Binnenlandse en de Administratieve Aangelegenheden.
Wetsontwerp tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek naar aanleiding van de wet van ... op de gelijke behandeling van mannen en vrouwen ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden, de toegang tot het arbeidsproces en de promotiekansen, de toegang tot een zelfstandig beroep en de aanvullende regelingen voor sociale zekerheid (Gedr. St. 1-1336/1).
- Het wetsontwerp werd verzonden naar de Commissie voor de Sociale Aangelegenheden.
Artikel 78
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de beveiligingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten (Gedr. St. 1-1330/1).
- Het wetsontwerp werd ontvangen op 26 maart 1999; de uiterste datum voor evocatie is maandag 26 april 1999.
Wetsontwerp tot toekenning van de titel van stad aan de gemeenten Genk, Mortsel, Seraing en Waregem (Gedr. St. 1-1331/1).
- Het wetsontwerp werd ontvangen op 26 maart 1999; de uiterste datum voor evocatie is maandag 26 april 1999.
Wetsontwerp houdende het tuchtstatuut van de personeelsleden van de politiediensten (Gedr. St. 1-1332/1).
- Het wetsontwerp werd ontvangen op 26 maart 1999; de uiterste datum voor evocatie is maandag 26 april 1999.
Wetsontwerp op de gelijke behandeling van mannen en vrouwen ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden, de toegang tot het arbeidsproces en de promotiekansen, de toegang tot een zelfstandig beroep en de aanvullende regelingen voor sociale zekerheid (Gedr. St. 1-1335/1).
- Het wetsontwerp werd ontvangen op 26 maart 1999; de uiterste datum voor evocatie is maandag 26 april 1999.
Artikel 80
Wetsontwerp betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst (Gedr. St. 1-1334/1).
- Het wetsontwerp werd ontvangen op 26 maart 1999; de uiterste datum voor evocatie is woensdag 31 maart 1999.
Artikel 81
Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, met betrekking tot de oproeping bij proces-verbaal in jeugdzaken (van de heer Fred Erdman c.s.; Gedr. St. 1-201/1).
- Het wetsontwerp werd ontvangen op 26 maart 1999; de onderzoekstermijn, die overeenkomstig artikel 79, eerste lid, van de Grondwet 15 dagen bedraagt, verstrijkt op maandag 26 april 1999.
- De Kamer heeft de tekst geamendeerd en aangenomen op 25 maart 1999.
Herziening Grondwet
Herziening van artikel 150 van de Grondwet (Gedr. St. 1-1328/1).
- Het wetsontwerp werd ontvangen op 26 maart 1999.
- De Kamer heeft het ontwerp aangenomen op 25 maart 1999.
- Het wetsvoorstel werd verzonden naar de Commissie voor de Institutionele Aangelegenheden.
- De vergadering wordt om 18.50 uur gesloten.
- Volgende vergadering, woensdag 21 april om 14.30 uur.
Verhinderd:
De heer Ceder, wegens andere plichten, en de heer Hatry, om persoonlijke redenen.