5-262COM | 5-262COM |
De heer Huub Broers (N-VA). - Het college van gouverneurs, dat in het kader van de Pacificatiewet van 9 augustus 1988 werd opgericht en bevoegdheden kreeg voor de faciliteitengemeenten Voeren en Komen-Waasten, is zo goed als werkloos en dus onnuttig. Zo voel ik het althans aan.
Hoeveel dossiers moest het college behandelen in de jaren 2001 tot heden voor de gemeenten Voeren en voor de gemeente Komen-Waasten?
Indien er dossiers waren, waarover gingen die dan specifiek?
Wat waren de conclusies van het college en welke gevolgen werden er door de gouverneurs aan gegeven tegenover de beide gemeentebesturen?
Wat zijn de jaarlijkse of occasionele kosten verbonden aan het college?
In hoeveel gevallen kon er niet op geldige wijze vergaderd worden doordat het quorum vermeld in artikel 4 van het koninklijk besluit van 6 september 1988 niet werd bereikt? Hoeveel en welke leden waren er in die gevallen wel aanwezig?
In hoeveel gevallen diende het jongstbenoemde lid of de jongstbenoemde leden van de talrijkste taalgroep krachtens hetzelfde artikel zich ervan te onthouden zitting te nemen? Ik had graag een opsplitsing per taalgroep van de leden die zich ervan onthielden zitting te nemen.
Mevrouw Joėlle Milquet, vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen. - De provinciegouverneurs komen in principe elke eerste woensdag van de maand samen. Er worden dan twee vergaderingen gehouden: een vergadering van het college van de provinciegouverneurs, gevolgd door een vergadering van de conferentie van gouverneurs. De conferentie van gouverneurs is, in tegenstelling tot het college van de provinciegouverneurs, een informeel overlegplatform waar diverse thema's en knelpunten worden besproken die alle gouverneurs aangaan: noodplanning, veiligheid, openbare orde enzovoort.
Voor het aantal dossiers, de aard van de dossiers en de conclusies van het college, verwijs ik naar jaarverslagen van het college, die in het Belgisch Staatsblad zijn gepubliceerd. Immers, sinds 1995 bepaalt artikel 6, §4, van het koninklijk besluit van 6 september 1988 tot vaststelling van de nadere regels voor de werking van het college van provinciegouverneurs dat de jaarverslagen met een overzicht van de activiteiten van het college van provinciegouverneurs in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd worden. Dat is dan ook het antwoord op de vragen die de heer Broers daarover stelde.
De kosten verbonden aan het college zijn nihil. Er is niet in specifiek personeel voorzien en er worden evenmin specifieke middelen voor de werkingskosten ter beschikking gesteld.
Ik kan niet antwoorden op de vraag over het aantal personen dat aanwezig is op de vergaderingen en op de vraag over de onthouding van bepaalde leden van de belangrijkste taalgroep voor de verzekering van het taalevenwicht. Die informatie wordt niet als dusdanig bijgehouden in een register. Anderzijds zijn de verslagen van de vergaderingen heel gedetailleerd.
De heer Huub Broers (N-VA). - Ik neem dus aan dat ik het antwoord op mijn vragen in de verslagen kan vinden.
Ik wil niet pleiten voor mijn eigen gemeente, maar moet toch vaststellen dat het college van gouverneurs voor de gemeente Komen-Waasten totaal geen zin meer heeft? Die gemeente is er bij de totstandkoming van de wet bijgesleept om het evenwicht te respecteren, in overeenstemming met de opmerkingen van het Grondwettelijk Hof. Ik ben dus voorstander van de afschaffing van het college van gouverneurs voor de gemeente Komen-Waasten, hoe verbazend dat vanuit mijn positie ook mag klinken.