5-261COM | 5-261COM |
De heer Karl Vanlouwe (N-VA). - Sinds 2005 staat Macedonië op de lijst om als kandidaat-lidstaat toetredingsonderhandelingen tot de EU te starten. Aan alle criteria werd voldaan, behalve dat van de naam. Griekenland houdt vol dat het zijn veto zal blijven gebruiken zolang het dispuut over de naam niet is opgelost. Hoewel de Europese Raad en de Commissie zich de voorbije jaren al meermaals hebben uitgesproken voor de opening van toetredingsonderhandelingen, bevindt het dossier zich in een impasse.
Omdat het een geschil is tussen twee landen, kan de Europese Unie niet tussenbeide komen. De voorstellen van Hoog Vertegenwoordiger Ashton en de Europese Dienst voor extern optreden om onder auspiciën van de Verenigde Naties tot een aanvaardbaar compromis te komen hebben tot op heden niets uitgehaald.
In juni 2013 verviel een deadline van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement waarbij de landen gevraagd werd de toetredingsonderhandelingen aan te vangen. Inmiddels is het de vierde keer dat een deadline verstrijkt. Verscheidene politieke analisten beginnen zich dan ook zorgen te maken over de interne politieke situatie die het land zou kunnen destabiliseren.
Daarnaast bestaat het gevaar dat Macedonië zijn status van kandidaat-lidstaat verliest. Dat stelt de rapporteur voor Macedonië van het Europees Parlement.
Wat is de stand van zaken van de onderhandelingen met Griekenland? Wordt de Europese Raad geregeld gebrieft? Hoe ziet de minister deze zaak evolueren? Kan België hierin een rol spelen?
De heer Didier Reynders, vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken. - Begin april 2013 formuleerde ambassadeur Matthew Nimetz, persoonlijk gezant van de secretaris-generaal van de VN die met deze besprekingen belast is, nog een nieuw compromisvoorstel voor de naam van het land. Tijdens de ontmoetingen die hij nadien met de Griekse en Macedonische autoriteiten had, kwam er jammer genoeg geen akkoord uit de bus. Nochtans bestaat een brede consensus over de noodzaak dat de VN met Athene en Skopje gesprekken blijft voeren over de naam van het land.
De Raad Algemene Zaken buigt zich geregeld over de uitbreidingsdossiers, waaronder dat van de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië.
Voor België staat het buiten kijf dat een bilateraal geschil dat niet rechtstreeks verband houdt met de toetredingsonderhandelingen, geen impact mag hebben op het toetredingsproces als zodanig. Tegelijkertijd hoopt België dat de Raad erin zal slagen snel tot een akkoord te komen over het openen van de toetredingsonderhandelingen en moedigt het beide partijen aan te onderhandelen tot een akkoord wordt bereikt. Met andere woorden, België hecht grote waarde aan een verdere uitbreiding met Balkanlanden.
Volgend jaar wordt gestart met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dat lijkt me een uitstekend ogenblik om zich bereid te verklaren met bijkomende partnerschappen en een verdere uitbreiding van de Europese Unie in de Balkan.
De heer Karl Vanlouwe (N-VA). - Ik wilde het standpunt kennen van de Belgische overheid, omdat we met ons buurland, het Groothertogdom Luxemburg, in een gelijkaardige situatie vertoeven. Gelukkig heeft dat in het verleden nooit tot problemen aanleiding gegeven.