5-127

5-127

Belgische Senaat

Handelingen

WOENSDAG 27 NOVEMBER 2013 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Artikelsgewijze bespreking van het voorstel van bijzondere wet met betrekking tot de Zesde Staatshervorming (van de heren Wouter Beke, Philippe Mahoux en Bert Anciaux, de dames Christine Defraigne en Martine Taelman, de heer Marcel Cheron, mevrouw Freya Piryns en de heer Francis Delpérée; Stuk 5-2232)

(Voor de tekst aangenomen door de commissie voor de Institutionele Aangelegenheden, zie stuk 5-2232/6.)

De voorzitster. - De heer Laeremans stelt voor artikel 3 te schrappen (amendement 36, zie stuk 5-2232/4).

Op artikel 6 heeft de heer Laeremans amendement 37 ingediend (zie stuk 5-2232/4).

De heer Laeremans heeft amendement 48 ingediend dat ertoe strekt een nieuw artikel 13/1 in te voegen (zie stuk 5-2232/4)

De heer Laeremans heeft amendement 49 ingediend dat ertoe strekt een nieuw artikel 13/2 in te voegen (zie stuk 5-2232/4)

Op artikel 17 heeft de heer Laeremans amendement 53 ingediend (zie stuk 5-2232/4).

Op artikel 19 heeft de heer Laeremans amendement 60 ingediend (zie stuk 5-2232/4).

Op artikel 20 heeft de heer Laeremans amendement 61 ingediend (zie stuk 5-2232/4).

Op artikel 22 heeft de heer Laeremans amendement 64 ingediend (zie stuk 5-2232/4).

Op artikel 23 heeft de heer Laeremans amendement 67 ingediend (zie stuk 5-2232/4).

De heer Vanlouwe en mevrouw Maes hebben amendement 124 ingediend dat ertoe strekt een nieuw artikel 50/1 in te voegen (zie stuk 5-2232/4)

De heer Karl Vanlouwe (N-VA). - We hebben al gedebatteerd over wat de heer Maingain in zijn gemeente wil doen met een deel van het extra geld dat hij van de federale overheid krijgt omdat hij een Vlaamse schepen heeft aangesteld. De staatssecretaris verwees daarnet naar alle volgens hem goede staatshervormingen, maar over de vijfde hervorming, het Lambermont- en Lombardakkoord, ging hij nogal snel over. Destijds heeft hij er trouwens nog tegen gefulmineerd, omdat hij toen in de oppositie zat. In die akkoorden is immers bepaald dat Brusselse gemeenten extra geld krijgen wanneer ze ook een Vlaamse schepen aanstellen, een extra schepen, zodat er geen mandaat verloren gaat voor de Franstaligen. In vergelijking met andere gemeenten hebben Brusselse gemeenten dus een extra mandaat waarvoor ze ook extra geld krijgen. Dat kan nuttig worden gebruikt ter ondersteuning van de Nederlandstalige initiatieven in de gemeente, zoals de ondersteuning van scholen, een bibliotheek, culturele instellingen, gemeenschapscentra, rusthuizen, maar ook diensten voor bijstand aan personen of thuisverzorging en ziekenhuizen. In heel wat Brusselse gemeenten zijn er gelukkig Nederlandstalige initiatieven opgestart, niet dankzij, maar meestal ondanks de Franstaligen en dankzij de aanwezigheid van een Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Die initiatieven worden nooit door het lokale bestuur gesteund, integendeel. Meestal is het de Vlaamse overheid die ze rechtstreeks of onrechtstreeks via de VGC steunt.

Nu blijkt echter dat het extra geld voor de Vlaamse schepen in de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe als een soort van ontwikkelingssamenwerking wordt gebruikt voor initiatieven in de gemeenten in de Vlaamse Rand. Om diverse redenen verlaten bepaalde Brusselaars de stad. Ik weet niet waarom, want ik woon graag in Brussel, maar er zijn veel Franstaligen die het er niet meer leefbaar vinden en naar de Rand trekken, maar zich wel Brusselaar willen blijven noemen. Met het extra geld wil Maingain initiatieven ondersteunen in de Rand om de Franstaligen wegwijs te maken in het omzeilen van de taalwet. Federaal geld voor een Brusselse gemeente wordt doorgesluisd naar een gemeente in de Rand om daar anderstaligen die Brussel verlaten hebben, te ondersteunen. Totaal absurd dat zoiets zelfs maar mogelijk is en dat er niet tegen wordt geprotesteerd.

Mijn partij protesteert wel en blijkbaar doet CD&V dat ook. In het Vlaams Parlement heeft Eric Van Rompuy een kleine twee uur geleden aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois daarover een vraag gesteld en ook mijn partijgenoot Willy Segers en Joris Van Hauthem deden dat. Volgens de heer Van Rompuy moet er worden opgetreden tegen het misbruik van Vlaamse gelden door Sint-Lambrechts-Woluwe voor acties in eentalig Nederlandstalige buurgemeenten buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat is inderdaad een bijzonder goed voorstel en mijn amendement geeft daar onmiddellijk uitwerking aan. Wij willen optreden tegen dat misbruik. Ik vraag de heer Beke dan ook nog eens het amendement mee te ondertekenen, zodat we het probleem kunnen oplossen door in de Brusselwet in te schrijven dat die extra gelden enkel mogen worden aangewend voor Nederlandstalige initiatieven, zoals kinderdagverblijven, onderwijs, cultuur, rusthuizen, bijstand aan personen, thuisverzorging en ziekenhuis. Meestal zijn dat trouwens ook sociale initiatieven.

Het extra geld moet dienen voor Vlaamse initiatieven. We zien te vaak dat de Vlamingen in een aantal Brusselse gemeenten worden weggepest, bijvoorbeeld in Molenbeek en in Sint-Lambrechts-Woluwe. Veel Vlamingen vertrekken uit Brussel vanwege die pesterijen en het gebrek aan initiatieven.

Ik vraag anderzijds dat de partijen die in het Vlaams Parlement een kordate houding aannemen, zich hier consequent gedragen. De heer Anciaux zegt dat het voor hem moeilijk ligt om ons amendement te ondertekenen. Hopelijk is hij zo correct om het dan ten minste goed te keuren. Ook de partij van de heer Beke zou consequent moeten zijn met haar houding in het Vlaams parlement en ons amendement goedkeuren.

De heer Huub Broers (N-VA). - Als de Franstaligen pleiten voor algemene solidariteit dan moeten ze ook akkoord gaan met een juist gebruik van de middelen.

De heer Bert Anciaux (sp.a). - Het verbaast mij dat de N-VA er weer eens in slaagt om een communautaire tegenstelling te creëren, terwijl vrijwel iedereen in deze vergadering, over de taalgrenzen heen, die praktijken bekritiseert. De heer Maingain wil met zijn initiatief alleen maar meer communautaire spanningen en tegenstellingen teweegbrengen. De N-VA stapt daar helemaal in mee en zorgt ervoor dat er ook hier spanningen ontstaan. Dat is dom. Laten we ervoor zorgen dat we die praktijken kunnen stoppen. Het voorgestelde amendement zal evenwel niets oplossen.

De heer Karl Vanlouwe (N-VA). - Ik hoor dat de heer Anciaux het probleem wenst op te lossen. Ik reik de oplossing hier aan, ook tegenover de heer Van Rompuy. Van Franstalige kant heb ik trouwens niet gehoord dat er een probleem is.

Tien jaar geleden, bij het Lambermontakkoord, hebt u ook gefulmineerd. Gaat u de oplossing uitstellen en er nog een paar jaar over nadenken? Gaat men intussen nog extra geld door sommige onwillige burgemeesters laten misbruiken? Het gaat immers niet alleen over Sint-Lambrechts-Woluwe, maar ook over de gemeente Ukkel, die de Franstalige bibliotheek in Linkebeek geld toeschuift.

M. Gérard Deprez (MR). - Sans m'immiscer dans ce débat entre néerlandophones, je trouve culotté de la part de M. Vanlouwe de demander à des gens de la majorité de cosigner un de ses amendements, alors que son groupe et lui votent tous contre le paquet que nous examinons pour le moment et dont au moins 50% sont en faveur de la Flandre.

De heer Huub Broers (N-VA). - Het gaat hier wel over een overtreding, mijnheer Deprez! Dat is een vorm van imperialisme, dat u ons altijd verwijt.

De heer Bert Anciaux (sp.a). - Als het een overtreding is, is er geen nieuwe wet nodig!

De heer Servais Verherstraeten, staatssecretaris voor Staatshervorming, en voor de Regie der gebouwen en Duurzame Ontwikkeling. - Ik spoor iedereen ertoe aan niet te provoceren en zich niet te laten provoceren.

Laten we de zaken legalistisch bekijken. U weet dat de gemeenschappen en de gewesten niet extraterritoriaal kunnen optreden. Hetzelfde geldt voor de gemeenten. U weet ook dat elke administratieve overheid als ze ter zake beslissingen neemt, het gelijkheidsprincipe dient te hanteren. Uw amendement draagt hiertoe niets bij.

De heer Huub Broers (N-VA). - De staatssecretaris liegt. Het Franstalige onderwijs in Voeren wordt betaald door de Franse Gemeenschap terwijl de staatssecretaris beweert dat dit niet mogelijk is. Hij liegt dus.

De heer Bert Anciaux (sp.a). - De staatssecretaris liegt niet, hij zegt wat er in de wet staat.

-De stemming over de amendementen en over de artikelen waarop zij betrekking hebben wordt aangehouden.

-De overige artikelen worden zonder opmerking aangenomen.

-De aangehouden stemmingen en de stemming over het wetsvoorstel in zijn geheel hebben later plaats.