5-124

5-124

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 21 NOVEMBER 2013 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van mevrouw Helga Stevens aan de minister van Justitie over «de toekomst van De Grubbe in Everberg na de Zesde Staatshervorming» (nr. 5-1186)

Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Er was een eind gekomen aan de staking van het bewakingspersoneel van de jeugdgevangenis De Grubbe in Everberg, die vorige week begon. De staking krijgt helaas wel een vervolg.

Vorige week woensdag legden de cipiers van De Grubbe het werk neer omdat er weinig duidelijkheid is over de impact van de overheveling van de jeugdgevangenis van de federale overheid naar de Vlaamse gemeenschap. Donderdagochtend hervatte de ochtendploeg het werk en ook de andere ploegen gingen opnieuw aan de slag. Toch betekent dat niet dat de rust teruggekeerd is in Everberg. Zo zei de hoofdafgevaardigde van het ACOD dat er momenteel nog geen nieuws is van de federale overheid en dat er, als dat zo blijft, de komende dagen nog acties zouden volgen. De personeelsleden wilden immers meer duidelijkheid over hun toekomst. Ze hebben woord gehouden, want vanochtend is opnieuw een staking uitgebroken. De actie breidt zich uit naar Tongeren en Saint-Hubert.

De huidige onzekere situatie komt duidelijk niemand ten goede. Ze is niet goed voor de huidige bevoegde overheid, de toekomstige bevoegde overheid, het personeel en last but not least natuurlijk de jongeren die in Everberg, Tongeren en Saint-Hubert verblijven.

Het is nochtans niet de eerste keer dat instellingen of diensten en personeel van de federale overheid overgaan naar de regionale overheden. Daarom verwondert het mij enigszins dat de personeelsleden van de federale jeugddetentiecentra zodanig ongerust zijn dat ze het nodig vinden om te staken. Dat wijst erop dat de communicatie van de federale overheid over de gevolgen van de zesde staatshervorming niet goed verloopt.

Wat zal de minister ondernemen om de betrokken personeelsleden gerust te stellen, zodat de rust kan terugkeren in de jeugdgevangenissen en de jongeren die daar verblijven, geen hinder ondervinden van de afspraken die zijn gemaakt in het Vlinderakkoord?

Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Justitie. - De overdracht van de instelling van Everberg naar Vlaanderen is inderdaad beslist door de Comori.

Artikel 88, §2, tweede lid, van de bijzondere wet ter hervorming van de instellingen van 8 augustus 1980 bepaalt: "De overgang van de personeelsleden geschiedt met hun graad of een gelijkwaardige graad en in hun hoedanigheid. Zij behouden ten minste de bezoldiging en de anciënniteit die zij hadden of zouden verkregen hebben indien zij in hun dienst van herkomst het ambt hadden blijven uitoefenen dat zij bij hun overplaatsing bekleedden."

Er zijn dus voor het geval van een overgang van het federale naar een ander niveau heel duidelijke afspraken gemaakt in verband met het personeelsstatuut en met de anciënniteit die de betrokken personeelsleden hebben of zouden kunnen hebben opgebouwd indien de instelling federaal was gebleven.

Voor de toepassing van die wet van 1980 op het concreet geval van Everberg, verwijs ik door naar mijn collega's bevoegd voor Staatshervorming.

Uiteraard hebben wij de vakbonden zowel formeel als informeel geïnformeerd over de beslissingen die genomen zijn. Op 5 november werd er een hoger overlegcomité georganiseerd, waarbij een protocol tussen Justitie en de vakbonden werd ondertekend.

Concreet werden er drie zaken afgesproken: een onderdeel over de communicatie naar het personeel toe, onze bereidheid om het principe van vrijwilligheid bij de Comori te verdedigen en het feit dat wij prioritair een bijzondere mutatieregeling zullen organiseren voor de personeelsleden die federaal blijven.

De Comori heeft niet ingestemd met dit principe van vrijwilligheid, maar de administraties bekijken onderling hoe ze de overdracht in de praktijk kunnen brengen, rekening houdend met ieders wensen en verwachtingen. Precies op dit moment is er daarover trouwens een informele vergadering met de vakbonden aan de gang.

Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Ik dank de minister voor haar antwoord. Als er al overleg aan de gang is, dan begrijp ik niet waarom het personeel het nodig vindt om te staken. Er moet toch iets aan de hand zijn, of zit er minstens ruis op de communicatie. Ik wil de minister vragen om het personeel en de vakbonden gerust te stellen.

De overdracht zal effectief gebeuren per 1 januari 2015. Dat betekent dat er toch nog wat tijd is, maar ik begrijp wel dat het personeel ongerust wordt als er onduidelijkheid heerst. Ook voor de jongeren die in de instelling verblijven is het niet optimaal als ze niet weten waarom het personeel staakt.