5-107 | 5-107 |
De voorzitster. - Mevrouw Zrihen en de heer De Groote verwijzen naar hun schriftelijk verslag.
Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - Onze fractie zal tegen deze samenwerkingsovereenkomst stemmen, omdat ze een zeer hoog surrealistisch gehalte heeft. Ze doet mij denken aan de uitnodiging voor een cocktailparty op het zonnedek van de Titanic. Los van de inhoud van deze overeenkomst, vinden wij dat het geen zin heeft een overeenkomst te sluiten met een staat die volgend jaar in de praktijk waarschijnlijk niet meer zal bestaan, omdat hij uiteengevallen zal zijn in een kluwen van elkaar bestrijdende religieuze groeperingen. De enige min of meer functionerende entiteit in Irak is het autonome Koerdische gebied, maar dat wordt in deze overeenkomst niet genoemd. Sinds het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen in 2011 stevent Irak af op een herhaling van de brute sektarische burgeroorlog tussen soennieten en sjiieten, met wederzijdse massamoorden, bomaanslagen op marktpleinen en moskeeën, aanslagen met geïmproviseerde bommen, enzovoort. De meeste waarnemers verwachten dat Irak dezelfde weg zal opgaan als Syrië of Afghanistan. De Koerden zullen daaronder het meest te lijden hebben, maar zij worden dus niet eens genoemd in de overeenkomst. Als de soennieten of de sjiieten de overhand krijgen, dreigen de Koerden het slachtoffer te worden van een nieuwe islamitische genocide, zoals ten tijde van Saddam Hoessein.
In de context van terreur, doodseskaders en een dreigende burgeroorlog wil de Senaat dus instemmen met een overeenkomst over de naleving van de mensenrechten, de handel in kleine wapens, de behandeling van immigranten en het Internationaal Strafhof. Gelooft hier iemand dat het Internationaal Strafhof de massamoorden in Irak zou kunnen stoppen? Ik verwijs in dit verband naar de situatie in Kenia: daar werd Uhuru Kenyatta tot president verkozen ondanks het feit dat hij door het Strafhof in staat van beschuldiging werd gesteld. Gelooft nu echt iemand dat een pas verkozen president zich zal aangeven? Ik vraag mij af of iemand gelooft dat al die nobele bepalingen uit de overeenkomst ooit zullen worden nageleefd.
Irak is volgens mij een failed state, na de omverwerping van het terreurregime van Saddam Hoessein en de Ba'ath-partij hebben de Verenigde Staten geprobeerd de dictatuur in Irak te vervangen door een democratische rechtsstaat, zoals ze dat na de Tweede Wereldoorlog met succes deden met landen als Duitsland en Japan. De Iraki's hebben dus wel degelijk dezelfde kans gekregen, een kans die een natie maar eenmaal om de duizend jaar krijgt, maar anders dan in Duitsland en Japan hebben ze die kans niet helaas niet gegrepen. Ze hebben hun embryonale democratische rechtsstaat deskundig verwoest met bomauto's, chloorgas en doodseskaders. Irak is volgens mij het zoveelste tragische bewijs dat democratie in de islamitische wereld niet werkt. Volgens mij is deze overeenkomst puur theoretisch. Het is een vodje papier waarvan in de praktijk niets van terecht zal komen. Daarom zullen wij deze overeenkomst niet goedkeuren.
M. Benoit Hellings (Ecolo). - J'aimerais attirer l'attention de mes collègues sur l'article 23 de cet accord de partenariat entre l'Irak et l'Union européenne dont le paragraphe 2 prévoit l'exception culturelle, celle-là même dont nous voulons promouvoir l'inscription dans le futur partenariat entre l'Union européenne et les États-Unis.
Ce qui est possible avec l'Irak doit l'être avec les États-Unis !