5-189COM

5-189COM

Commission de l’Intérieur et des Affaires administratives

Annales

MARDI 11 DÉCEMBRE 2012 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Demande d'explications de M. Bert Anciaux à la vice-première ministre et ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des Chances sur «les suites de l'introduction de la carte cannabis aux Pays-Bas» (no 5-2477)

De heer Bert Anciaux (sp.a). - Mijn vraag dateert van de maand juli. Ondertussen is in Nederland een nieuwe regering aangetreden, die een andere kijk heeft op de wietpas die op 1 mei werd ingevoerd.

Heeft de minister al contact gehad met haar Nederlandse collega over de wietpas en de mogelijke afschaffing ervan? Welke consequenties heeft dit volgens haar? Hoe ziet ze de verdere samenwerking met Nederland op dit vlak? Denkt ze dat afschaffing van de wietpas de stroom van het drugstoerisme zal aanwakkeren? Wat is haar standpunt daarover?

Mevrouw Joëlle Milquet, vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen. - Ik heb in overleg met de lokale besturen een aantal maatregelen genomen. Twintig inspecteurs van het interventiekorps van Hasselt werden ter beschikking gesteld. Ook is er intensief overleg met de Nederlandse politie. Ik heb de problematiek al tweemaal met mijn Nederlandse collega besproken.

De beslissing over de wietpas werd in mei genomen. Sindsdien wordt het overleg met de Nederlandse overheden op de verschillende niveaus voortgezet. De betrokken politiediensten blijven in nauw contact, zowel op nationaal niveau als via de specifieke samenwerkingsstructuren in de grensgebieden. Ook mijn kabinet houdt regelmatig overleg met de Nederlandse collega's.

De federale politie had enkele hypotheses uitgewerkt, die ze binnen de geïntegreerde politie heeft geïntroduceerd. Ik heb die voorstellen in mei 2012 ook toegelicht bij mijn bezoek aan de Belgisch-Nederlandse grensstreek.

Over de gevolgen in Nederland wens ik mij niet uit te spreken. Wat België betreft, hebben de lokale en de federale politie tot op heden nog geen negatieve indicaties waargenomen. De maatregelen die op Belgisch niveau en in het kader van de Belgisch-Nederlandse samenwerking zijn genomen bij de invoering van de wietpas, hebben effect gehad. Binnen vier maanden zullen de maatregelen grondig worden geëvalueerd.

Voor 2013 moet rekening worden gehouden met de recente verkiezingen in Nederland. Het nieuwe Nederlandse regeerakkoord voorziet in de afschaffing van de wietpas als dusdanig, meer bepaald van de vereiste dat de koper vooraf lid moet worden bij een `club'.

Voor ons is het verblijfscriterium, dat bepaalt dat alleen Nederlandse ingezetenen toegang hebben tot coffeeshops, het belangrijkste. De maatregel is al sedert 1 mei 2012 van toepassing in de grensprovincies en zou in 2013 tot het hele grondgebied worden uitgebreid. Dat tijdschema zal worden aangehouden.

Niettemin zien sommigen in het nieuwe Nederlandse regeerakkoord een versoepeling en bijkomende manoeuvreerruimte voor de betrokken steden en gemeentes. Zo heeft de burgemeester van Amsterdam al aangegeven dat hij voorstander is van een vrije toegang voor iedereen. Ik wacht op meer verduidelijking op dat punt, dat uiteraard cruciaal is om de impact van de mogelijke veranderingen in België te kunnen inschatten.

Mocht de beperking om cannabis te kopen tot Nederlandse ingezetenen in 2013 tot het hele Nederlandse grondgebied worden uitgebreid, dan kan dat effect sorteren in België. Het is onmogelijk om de exacte omvang daarvan te voorspellen. Daarom zal de federale politie, in samenwerking met mijn kabinet en de Nederlandse overheden, een update verrichten van het beeld op de criminaliteit dat met deze nieuwe maatregelen gepaard gaat.

Ik heb mijn Nederlandse collega Ivo Opstelten in de maand april van het afgelopen jaar ontmoet. Hij heeft in de nieuwe regering dezelfde bevoegdheden. Zo nodig zal ik niet aarzelen een nieuw overleg te organiseren.

De heer Bert Anciaux (sp.a). - Ik begrijp dat ze nog vóór eind december overleg zal plegen met haar Nederlandse collega. Er bestaat dus nog geen duidelijkheid over wat zal worden beslist. Ik verneem ook dat over vier maanden een evaluatie zal worden gemaakt. Misschien moeten we deze problematiek daarna opnieuw bespreken.

Mevrouw Joëlle Milquet, vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen. - Tot nu toe bestaat er geen duidelijkheid tussen de verschillende leden van de Nederlandse regering. Volgens sommigen komt er een versoepeling en meer ruimte voor een beslissing op gemeentelijk vlak. Anderen beweren het tegendeel. We moeten dus de beslissing van de Nederlandse regering afwachten.