5-184COM | 5-184COM |
De heer Huub Broers (N-VA). - Een aantal maanden geleden verscheen in Nederland de studie Verstrikt in het net van Digivaardig & Digiveilig, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, de Nederlandse overheid en enkele maatschappelijke organisaties. Een van de doelstellingen van deze organisatie is het veilig gebruik van internet door kinderen stimuleren.
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat jongeren de politie vaak zien als eerste hulpverlener als er zich tijdens het internetgebruik ongewenste situaties voordoen. In het onderzoek werd echter ook de vraag geopperd of politieagenten wel over voldoende kennis beschikken om adequaat te reageren op problemen waarmee jongeren dagelijks op het internet worden geconfronteerd. Zo zouden digitale oplichting en online bedreigingen door de politie niet altijd naar waarde worden geschat. Professionele hulpverleners gaven in de studie zelf aan dat ze vaak onvoldoende op de hoogte zijn en dat ze graag meer kennis willen opdoen.
Worden onze agenten voldoende opgeleid om adequaat te kunnen reageren bij klachten van jongeren over ongewenste incidenten tijdens het internetgebruik? Ik denk hierbij aan computerkennis, kennis over het internet, maar ook kennis over de leefwereld van onze jongeren.
Stelt de federale overheid voldoende materiaal ter beschikking om te kunnen omgaan met deze specifieke problematiek? Dan denk ik bijvoorbeeld aan materiaal voor preventieve acties: folders en bijbehorende software voor wijkagenten.
Beschikt de federale politie over voldoende specialisten om de impact van de digitale criminaliteit en digitaal pestgedrag op onze jeugd in kaart te brengen en te beteugelen? Bestaan er voor deze problematiek samenwerkingsverbanden met onder meer de onderwijsnetten, steunpunt Jeugd en de jeugdbewegingen?
Mevrouw Joėlle Milquet, vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen. - De basisopleiding van agent van politie omvat een aantal informatica- en internetcursussen. De FOD Binnenlandse Zaken stuurt aan op een nauwe samenwerking met Child Focus, dat door de Europese Unie erkend is als Safer Internet Centre. Child Focus ontwikkelde al een gamma tools en werkt actief rond sensibilisering en preventie met betrekking tot e-safety voor ouders en kinderen, maar ook voor politiediensten. Child Focus ontwikkelde een interactieve website voor veilig internetten, clicksafe.be. Hiermee richt Child Focus zich tot iedereen die een vraag heeft over veilig internetten. Child Focus heeft een hulplijn opgericht voor jongeren en kinderen, maar ook voor professionele hulpverleners om alle vragen over verantwoord en veilig surfen op het internet te beantwoorden en te helpen als er online problemen zijn. Deze hulplijn is te bereiken via een online contactformulier.
Van 1 tot 8 juni 2012 organiseerde de FOD Binnenlandse Zaken de week van de integrale veiligheid voor de lokale overheden en hun preventie- en politiediensten. Child Focus kwam tijdens de workshop Veilig Internet aan het woord. Child Focus heeft ook verschillende opleidingen voor politieagenten aangeboden. Met de Federal Computer Crime Unit, FCCU, op centraal niveau en de regionale Computer Crime Units op niveau van de arrondissementen beschikt de federale gerechtelijke politie over specialisten die begaan zijn met de strijd tegen informaticacriminaliteit en die uiteraard een uitstekende opleiding hebben gevolgd.
Er bestaat geen specifieke structurele samenwerking in verband met cyberpesten, maar in het programma Informaticacriminaliteit heeft FCCU wel infosessies over veilig gedrag in cyberspace, bestemd voor het onderwijzend personeel, maar ook voor professionals. Er zal verder gewerkt worden aan de verspreiding en de uitbouw van referentieambtenaren ICT bij de lokale politie met specifieke opleiding.
De heer Huub Broers (N-VA). - Net als de minister ben ik ervan overtuigd dat aspirant-politieagenten tegenwoordig veel meer van internet weten dan wij ooit hebben geleerd. Bovendien ben ik bijzonder blij dat er een samenwerking is met Child Focus. Ik hoop alleen dat het zal doordringen tot bij de lokale politiezones. Vele wijkagenten en informatici bij de politiezones zijn al iets ouder. Elke burgemeester zou hieraan moeten meewerken en desnoods moet de lokale overheid mee cursussen financieren.