5-180COM

5-180COM

Commission des Relations extérieures et de la Défense

Annales

MARDI 13 NOVEMBRE 2012 - SÉANCE DU MATIN

(Suite)

Demande d'explications de M. Karl Vanlouwe au ministre de la Défense sur «l'affiliation de la Belgique au Centre d'excellence de l'OTAN pour la cyberdéfense» (no 5-2337)

De heer Karl Vanlouwe (N-VA). - Het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, NATO CCD COE, is een militair samenwerkingsverband tussen een aantal NAVO-lidstaten. Het doet onderzoek naar diverse aspecten van elektronische oorlogsvoering en -dreiging, maar ook beleids- en juridische zaken. Het werd opgericht in 2008 en is gevestigd in de Estse hoofdstad Tallinn, als reactie van de NAVO op de zware cyberaanval die Estland in 2007 te verduren kreeg.

In april jongstleden trad Nederland toe als elfde lid van dit NAVO-cyberdefensiecentrum. De andere leden zijn Duitsland, Estland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Spanje, Slowakije en de Verenigde Staten. Deze nauwe samenwerking op vlak van cyberdefensie geeft deze NAVO-lidstaten de kans om krachten te bundelen en mee te werken aan een vrij omvattend gezamenlijk NAVO-cyberdefensieproject.

Er zijn geregeld cyberaanvallen en ook de website van Defensie werd wel eens aangevallen. Jammer genoeg blijkt men zich nog niet voldoende bewust te zijn van dat probleem.

Wat zijn de voorwaarden voor een NAVO-lidstaat om zich bij het CCD COE aan te sluiten?

Heeft België plannen om zich bij het CCD COE aan te sluiten? Zo ja, wanneer en welke inspanningen moet ons land nog doen vooraleer het lid kan worden? Zo neen, waarom niet?

Welke positieve effecten zou een lidmaatschap van het CCD COE hebben voor het Belgische cyberbeleid?

Heeft het militaire CERT reeds contacten met het CCD COE? Hoe frequent zijn deze?

Hoeveel keer heeft CERT Defensie reeds aan NAVO-cyberoefeningen deelgenomen? In hoeveel gevallen ging het om simulaties?

De heer Pieter De Crem, minister van Landsverdediging. - De voorwaarden voor een NAVO-lidstaat om te kunnen toetreden tot het Cooperative Cyber Defence Center of Excellence, CCD COE zijn een goedkeuring door het Steering Committee van dit Center, een bijdrage in mankracht en het leveren van de nodige financiële bijdrage. Er moeten ook enkele praktische overeenkomsten voor functionering worden afgesloten.

Een permanente toetreding tot het CCD COE werd voor Defensie nog niet opportuun geacht. Een projectgerichte samenwerking is momenteel efficiënter. Zo heeft de Belgische Defensie in 2011 gedurende 6 maanden een ingenieur tewerkgesteld in het CCD COE in Tallinn. Defensie werkt in dit domein samen met heel wat nationale en internationale diensten. Elke samenwerking moet echter geëvalueerd worden naar kosten en baten.

Een lidmaatschap van het CCD COE zou de bestaande Belgische cyberdefensiecapaciteit kunnen versterken. Er zijn echter meerdere gemeenschappelijke ontwikkelingen van capaciteiten die een grote meerwaarde kunnen betekenen. In het cyberdomein behoort een Benelux-samenwerking bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden. Een eventuele toetreding tot het Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence zal worden geëvalueerd bij het opstellen van de toekomstige cyberstrategie voor Defensie.

Defensie heeft regelmatig contact met het CCD COE. Zo zal Defensie in juni deelnemen aan de International Conference on Cyber Conflict in Tallinn. Defensie neemt ook deel aan cursussen die door dit centrum worden georganiseerd.

Sinds 2009 neemt het Computer Emergency Response Team (CERT) van de Belgische Defensie deel aan de NAVO-oefeningen Cyber Coalition. Het gaat telkens om simulaties waarbij Defensie als observator deelneemt. Een volwaardige deelname aan dergelijke oefeningen is gepland zodra er een nationale autoriteit voor informatieveiligheid is opgericht.

(La séance est levée à 10 h 50.)