5-178COM | 5-178COM |
De heer Huub Broers (N-VA). - Eerder keurde het kernkabinet de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen goed. Het aantal gerechtelijke arrondissementen wordt van 27 naar 12 gebracht. Daardoor zou de versnippering van personeel, middelen en werk efficiënter worden opgevangen. De bredere inzetbaarheid van magistraten die daaruit voortvloeit, moet de snelheid en de kwaliteit van de rechtspraak ten goede komen.
Een efficiëntere justitie is een absolute must. De precieze implementatie van dit plan roept wel nog enkele vragen op, onder meer over de werking van de politie. De minister weet vanuit haar vorige functie dat heel wat oude, maar ook nieuwe burgemeesters daar erg in geïnteresseerd zijn.
De gedeconcentreerde coördinatie- en steundirecties zijn, naast de federale gerechtelijke politie, georganiseerd op het niveau van de gerechtelijke arrondissementen en fungeren als een soort verbindingsstructuur tussen de federale en lokale politie. De DirCo's, die leiding geven aan deze directies, hebben een scharnierfunctie met betrekking tot de aanpak van veiligheidsfenomenen, de organisatie van de informatiestroom voor de bestuurlijke politie op arrondissementeel niveau, de interzonale samenwerking en de werking van het provinciaal informatie- en communicatiecentrum, CIC. De DirCo's vormen uiteraard ook de verbindingspersonen tussen het federale en het lokale niveau. De invulling van hun taken wordt per arrondissement afgewogen, waarbij de specificiteit van elk arrondissement voorop staat.
In het nationaal veiligheidsplan 2012-2015 staat het volgende: "Aangezien de regering de ambitie heeft geuit het aantal gerechtelijke arrondissementen met ten minste de helft te verminderen, impliceert dit dat de federale politie haar gedeconcentreerde directies in diezelfde zin zal aanpassen." Daarover bestaat trouwens ook een nota van Catherine De Bolle.
En verder: "De bestuurlijke directeurs-coördinatoren (DirCo) zullen faciliterend en coördinerend optreden. Zij zijn sleutelfiguren die participatie en betrokkenheid vanuit de gedeconcentreerde entiteiten op het terrein kunnen waarmaken. Zij dienen de samenwerking tussen de lokale politie en alle gedeconcentreerde entiteiten te stimuleren en te ondersteunen." Dat gebeurt nu ook al.
Kan de minister haar plannen in verband met de gedeconcentreerde directies concretiseren?
Vreest ze niet dat de herindeling van de gedeconcentreerde directies in hun huidige vorm voor de gerechtelijke arrondissementen een verlies aan toegankelijkheid en efficiëntie zal betekenen? De bestuurlijke directeurs-coördinatoren moeten immers nauw met het terrein kunnen samenwerken en een vergroting van hun actieterrein kan een verlies aan ondersteuning betekenen voor de lokale politie en alle gedeconcentreerde entiteiten waaronder ze vallen.
Denkt de minister aan een wijziging van de interne structuur van de gedeconcentreerde directies om de vergroting van de actieradius van de directeurs-coördinatoren efficiënt te kunnen opvangen?
(M. Willy Demeyer, vice-président, prend place au fauteuil présidentiel.)
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Justitie. - Een werkgroep onderzoekt de rol van de huidige en toekomstige DirCo's. Met betrekking tot de gerechtelijke algemene directie en de gedecentraliseerde diensten, onderzoekt een werkgroep binnen de politie de gevolgen van de hervorming van justitie en van een vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen. De hervorming zal met name een invloed hebben op het aantal centrale directies en hun opdrachten. Als het aantal gerechtelijke arrondissementen wordt gereduceerd, wijzigt automatisch het aantal directeurs-coördinatoren en het aantal gerechtelijke directeurs. Daarvoor is geen wetswijziging nodig.
Vervolgens zullen de thema's met betrekking tot de politie in het institutioneel akkoord over de zesde staatshervorming concreet moeten worden ingevuld: een directeur-coördinator en een gerechtelijk directeur voor Halle-Vilvoorde, de coördinatie in het kader van het Globaal Plan voor de regionale veiligheid in Brussel, het overleg tussen de drie deelstaten door een netwerk van verbindingsofficieren op te zetten, het toezicht van de Brusselse regering op de begrotingen van de politiezones, enzovoort.
Een werkgroep binnen de politie onderzoekt dus de gevolgen van de gerechtelijke hervorming in het politielandschap en gaat na op welke manier die hervorming kan worden uitgevoerd zonder aan kwaliteit in te boeten.
De heer Huub Broers (N-VA). - De laatste zin in het antwoord is de belangrijkste: "zonder aan kwaliteit in te boeten". Het is absoluut noodzakelijk dat we maximaal een beroep kunnen doen op een DirCo bij de contacten tussen de lokale zones en de directies van de federale overheid.