5-78

5-78

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van mevrouw Anke Van dermeersch aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken over «de veiligheid van de Miss België-kandidaten in Marokko» (nr. 5-709)

Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - In Marokko is opschudding ontstaan over het feit dat de Miss België-kandidaten die daar op bezoek zijn, in een kort rokje poseerden voor de Hassan II-moskee in Casablanca. Zoals bekend heeft Marokko sinds zowat een jaar een fundamentalistische islamitische regering en blijkbaar heerst er nu in die kringen heel wat wrevel over het voorval. Volgens Het Laatste Nieuws is het Marokkaanse ministerie van islamitische zaken zeer boos en beschouwt het jonge meisjes die poseren in kleding, niet veel korter dan de mijne, als een aanval op de gebedshuizen. Het ministerie zou ook vinden dat de verantwoordelijken moeten worden gestraft.

Heeft de minister met de Marokkaanse ambassade al contact gehad over die zware taal?

Hoe reageert hij in het algemeen op het voorval?

Is de veiligheid van de Miss België-kandidaten of, meer in het algemeen, van de vrouwelijke toeristen die op westerse wijze gekleed gaan, in Marokko nog gewaarborgd?

De heer Didier Reynders, vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken. - De organisatoren van de Miss België-verkiezing hebben noch voor, noch tijdens de reis van de finalistes contact opgenomen met de FOD Buitenlandse zaken, of met de Belgische diplomatieke of consulaire posten in Marokko. Bij gebrek aan informatie zijn mijn diensten tot dusver niet in staat geweest tot een onderzoek van de juiste omstandigheden, van de lokale gevoeligheden en van de veiligheidsrisico's. Mijn diensten hebben geen weet van bedreigingen tegenover de Miss België-wedstrijd en voor zover ik weet hebben ook de Marokkaanse overheden niet officieel gereageerd op het voorval.

Het is inderdaad juist dat een Marokkaanse krant zijn ongenoegen heeft geuit over de fotosessie voor de Hassan II-moskee te Casablanca. Een andere krant echter heeft het voorval gerelativeerd. De Marokkaanse pers heeft dus blijkbaar niet eensgezind gereageerd. Dat laat vermoeden dat ook de reactie van de Marokkaanse samenleving niet onverdeeld negatief was.

Mijn diensten staan hoe dan ook ter beschikking van de organisatoren van de wedstrijd en zullen daaromtrent contact opnemen met onze ambassade in Marokko.

Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - Het is inderdaad niet gebruikelijk dat organisatoren van dergelijke reizen vooraf contact opnemen met de FOD Buitenlandse Zaken. Wel is het frappant dat een groepje jonge vrouwen op die manier wordt aangepakt. Uiteraard moet er respect zijn voor lokale gevoeligheden. Dat is de normaalste zaak van de wereld als men in een ander land te gast is. Aan de andere kant zie ik dat op de Groenplaats in Antwerpen een honderdtal moslimmannen kunnen bidden met hun achterwerk naar de kathedraal van Antwerpen gericht. Dan vraag ik me af of het respect wederzijds is en of de verhoudingen nog in evenwicht zijn. Ik merk ook op dat de gids die Marokko aan de Miss België-finalistes had toegewezen, geen problemen had met hun kleding en met de fotosessie op de stoep van de moskee. Als ik dan via Marokkaanse kranten verneem dat een ministerie daar aanstoot aan neemt, maak ik me toch zorgen over de geplogenheden in dat land. Ik vraag me ernstig af of westers geklede vrouwen er geen gevaar lopen en ik hoop dat ook de minister daar aandacht voor heeft.