5-162COM | 5-162COM |
De heer Peter Van Rompuy (CD&V). - De vruchtgebruikconstructie of de praktijk waarbij een bedrijfsleider zijn vennootschap inschakelt om een onroerend goed te kopen, is de voorbije jaren exponentieel toegenomen. Zo een vruchtgebruikconstructie is vooral aantrekkelijk door het fiscale voordeel.
Het aantal vennootschappen met vruchtgebruik op één onroerend goed steeg sinds 2005 met 50%, tot bijna 43 000 constructies begin 2012. De stijging van het aantal vennootschappen met vruchtgebruik op meerdere onroerende goederen was nog opvallender: plus 86%, net geen 30 000 constructies.
In het regeerakkoord wordt aangegeven dat de strijd tegen de vruchtgebruikconstructies wordt voortgezet, ofwel via een betere controle, ofwel via een regelgevend initiatief.
Is de antimisbruikbepaling voldoende om de vruchtgebruikconstructies aan te pakken?
Welke maatregelen plant de regering om de controle op die constructies te verbeteren?
De heer John Crombez, staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude. - Bij vennootschappen is zowel het enkelvoudig als het meervoudig vruchtgebruik inderdaad sterk toegenomen. Zoals ik eerder al heb gezegd is daar ofwel een economische verklaring voor, ofwel is er iets anders aan de hand.
In het regeerakkoord staat dat de fiscus de turbo vruchtgebruikconstructies wil aanvechten. Ik verwijs ook naar de fiscale maatregelen van het begrotingsakkoord waarin de constructies vermeld staan onder titel II betreffende de Vennootschappen en naar de antimisbruikmaatregel die in principe vanaf de controle van het aanslagjaar 2013 een rol zal spelen. Die viseert hoofzakelijk de turbo vruchtgebruikconstructies.
Los daarvan loopt momenteel bij de Algemene Administratie van de Fiscaliteit een controleactie op vruchtgebruikconstructies. Toch denk ik niet dat de aangekondigde regeringsmaatregelen nu al veel fiscaal effect kunnen sorteren op de vruchtgebruikconstructies die inderdaad toenemen.
Los van de algemene antimisbruikmaatregel zijn door de administratie controlemaatregelen gelanceerd op 11 april 2012. Voor de volgende controleperiode gepland voor 2013 is al in een vervolg op die controleactie voorzien die de problematiek zal aanpakken in het begin en in de loop van de overeenkomst van het vruchtgebruik. De vaststelling is dat vele vruchtgebruikconstructies woningen betreffen die niet in het kader van de reële activiteit van de vennootschap worden aangewend. Vaak gaat het om vakantiewoningen. Volgens artikel 49 van het Wetboek Inkomstenbelastingen 1992 zijn enkel `als beroepskosten aftrekbaar de kosten die gedaan zijn om de belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden'. Volgens de vaste Cassatierechtspraak en de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof zijn de door de vennootschap gemaakte kosten die niet kaderen in het maatschappelijk doel van de vennootschap of niets te maken hebben met de werkelijke activiteit van de vennootschap, niet aftrekbaar op grond van artikel 49 van het WIB92. Het feit dat voor de kosteloze terbeschikkingstelling van de woning in hoofde van de zaakvoerder of bestuurder een voordeel in natura wordt belast, wijzigt niets aan het oordeel over de aftrekbaarheid van de kost bij de vennootschap.
Het is dus wachten op de resultaten van de controleactie die de Algemene Administratie van de Fiscaliteit heeft opgezet.
De heer Peter Van Rompuy (CD&V). - Ik hoop dat de maatregelen van de staatssecretaris de economische en fiscale realiteit dichter bij elkaar helpen brengen.