5-59 | 5-59 |
De heer Danny Pieters (N-VA). - Op 8 maart 2011 werd de International Anti-Corruption Academy (IACA) opgericht. Deze internationale organisatie was het gezamenlijke initiatief van de Verenigde Naties, meer bepaald van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), de Republiek Oostenrijk en het EU-antifraudebureau (OLAF). IACA wil als pioniersinstelling de strijd met alle vormen van corruptie aanbinden door vooral een antwoord te bieden op de leemten in de kennis en de praktijk van de corruptiebestrijding. Als onafhankelijk center of excellence wil IACA onderwijs, training, networking, samenwerking en wetenschappelijk onderzoek op het vlak van corruptiebestrijding voor rekening nemen.
Een hele reeks landen hebben zich al aangesloten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal en tal van niet-EU-landen.
In tegenstelling met de meeste andere internationale organisaties hoeft bij IACA geen jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage te worden betaald. De academie wordt gefinancierd door vrijwillige bijdragen van de lidstaten en wordt door de VN beschouwd als een uitvloeisel van de UN-conventie.
Waarom heeft België zich tot vandaag nog niet aangesloten bij de International Anti-Corruption Academy? Is België van plan om dit alsnog te doen?
M. Philippe Moureaux (PS). - Ah, voilà l'Afghanistan !
M. Didier Reynders, vice-premier ministre et ministre des Affaires étrangères, du Commerce extérieur et des Affaires européennes. - J'aurais pu aller à Molenbeek. C'est plus près, pour aller à l'étranger.
De International Anti-Corruption Academy is een initiatief van de Oostenrijkse regering, in samenwerking met het EU-antifraudebureau (OLAF), en heeft als doelstelling deskundigen op te leiden op het vlak van corruptiebestrijding.
Tijdens de vergadering van het overlegorgaan voor multilaterale coördinatie (Coormulti) van 11 juni 2010 waren de betrokken partijen van oordeel dat een dergelijke instelling weinig relevant was, en dat om volgende twee hoofdredenen:
Vooreerst bestaan er al instellingen die belast zijn met corruptiebestrijding (OECD, UNODC, UNCAC, Raad van Europa, Europese Unie via het OLAF, Wereldbank). Wat is dan de toegevoegde waarde van een dergelijke instelling?
Ten tweede was de budgettaire situatie niet gunstig voor de toetreding tot een dergelijke instelling.
Sommigen vreesden trouwens ook dat de samenwerking tussen de IACA en het OLAF slecht gezien zou worden door de niet-Europese niet-leden.
De Coormulti besloot het volgende: `België is geen voorstander van een vermenigvuldiging van structuren in de multilaterale architectuur. Beter dan de IACA als een onafhankelijk instituut, lijkt eventueel de integratie van IACA in het netwerk van de universiteiten van de VN een gepaster alternatief'.
De heer Danny Pieters (N-VA). - Ik vind het antwoord van de minister enigszins verrassend. Hij zegt dat hogere kosten moeten worden vermeden, maar hier zijn geen kosten aan verbonden.
Voorts zegt hij dat het initiatief last zou berokkenen aan OLAF, maar OLAF is medeorganisator van deze zaak. Daarom lijkt mij dat een bijzonder eigenaardige verklaring.