5-140COM

5-140COM

Commission de l’Intérieur et des Affaires administratives

Annales

MARDI 17 AVRIL 2012 - SÉANCE DU MATIN

(Suite)

Demande d'explications de M. Huub Broers à la vice-première ministre et ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des Chances sur «les problèmes d'implémentation d'un système informatique propre à la police intégrée» (no 5-2009)

De heer Huub Broers (N-VA). - In het kader van de informatisering van het apparaat tracht de federale politie al een tijdje een eigen informaticasysteem uit te bouwen. Sinds 2006 heeft ze veel geld gepompt in het naar eigen zeggen veelbelovende project Pol Office. Het zou gaan om zo'n 22,75 miljoen euro voor de aankoop van de hardware, licenties, ontwikkeling en consultancy.

Het streven naar een eigen informaticasysteem werd echter een lijdensweg. De resultaten bleven ondermaats zodat de federale politie heeft beslist over te stappen op de software ISLP, die al meer dan twintig jaar door de lokale politie wordt gebruikt. Nochtans zou er al en groot deel van die 22,75 miljoen euro zijn besteed aan consultancy en ontwikkeling, volgens bepaalde bronnen zelfs zo'n 9,4 miljoen euro, die nu dus aan gebakken lucht blijken te zijn besteed.

Klopt het dat de federale politie overstapt naar het Integrated System for the Local Police? Kan de minister die beslissing toelichten?

Is het Pol Officeproject ter ziele of komt er nog een vervolgverhaal?

Kan de minister mij een chronologisch overzicht bezorgen van dit project van begin tot einde en van wat er allemaal is misgelopen?

Klopt het dat er 9,4 miljoen euro verloren is gegaan?

Kan een deel van het bedrag gerecupereerd worden wegens nalatigheid of fouten vanwege de betrokken partijen?

Mevrouw Joëlle Milquet, vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen. - Op 14 maart heb ik in de Kamercommissie voor de Binnenlandse Zaken al een antwoord gegeven op verschillende vragen over de integratie van FEDIS van de federale politie en ISLP van de lokale politie in een nieuw systeem, Pol Office, voor de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

In de eerste plaats moet de ICT-infrastructuur worden gemoderniseerd, zodat ISLP en FEDIS op een uniek ICT-platform kunnen werken, met een unieke database en een uniek managementsysteem. Die eerste stap was noodzakelijk om het ISLP-platform van de lokale politie te moderniseren, aangezien dat vanaf de tweede helft van 2011 niet langer contractueel ondersteund werd. De modernisering is voor ISLP al gerealiseerd en zal tegen einde 2012 ook rond zijn voor FEDIS.

In een tweede fase, in de loop van 2013, moeten de werkmethoden en de gemeenschappelijke componenten van de twee toepassingen geharmoniseerd worden, zodat elke ISLP- of FEDIS-gebruiker de gegevens op een eenduidige manier kan bewerken.

In een derde en tevens laatste fase worden de twee toepassingssystemen tot een systeem samengesmolten. Daarvoor doet de federale politie een beroep op externe consulenten. Vanaf 2011 is dat de firma CCN. In afwachting van de volledige realisatie van Pol Office heeft de federale politie andere toepassingen ontwikkeld die functies bevatten die complementair zijn bij onderdelen van ISLP en FEDIS. Deze modules bevatten onder meer functies zoals het beheer van onderzoeken, het beheer van gebeurtenissen op het niveau van de bestuurlijke politie, het beheer van de prestaties van het personeel en van de logistieke middelen, de plaatselijke bevraging en opzoeking van gerechtelijke zaken en de opstelling van processen-verbaal voor snelheidsovertredingen.

Ik heb over de informaticaproblematiek een vergadering belegd met de bevoegde diensten en met de nieuwe commissaris-generaal. We willen snel vooruitgang realiseren op dit terrein.

De heer Huub Broers (N-VA). - Uiteraard is het niet mijn bedoeling de huidige minister verantwoordelijk te stellen voor al wat er de voorbije tien of twintig jaar verkeerd is gelopen.

Ik hoop dat het tijdpad dat ze vandaag heeft uitgezet wordt waargemaakt. Ik heb het volste vertrouwen dat de nieuwe commissaris-generaal daaraan zal meewerken.