5-108COM

5-108COM

Commission de l’Intérieur et des Affaires administratives

Annales

MARDI 29 NOVEMBRE 2011 - SÉANCE DU MATIN

(Suite)

Demande d'explications de M. Huub Broers à la ministre de l'Intérieur sur «la qualité des images des caméras de surveillance installées par les autorités» (no 5-1392)

De heer Huub Broers (N-VA). - Op 25 oktober 2011 werd de 17-jarige verdachte van het brutale geweld op 1 januari 2010 in het Brusselse metrostation Naamsepoort vrijgesproken. De jongeman werd ervan verdacht een 23-jarige Bulgaarse student vanaf zes meter hoog op de metrosporen te hebben gegooid. De rechter was van oordeel dat de camerabeelden, wegens de geringe kwaliteit, ontoereikend waren om de verdachte te veroordelen.

Vanzelfsprekend ga ik mij niet uitspreken over de schuld of onschuld van de verdachte of de motivering van de rechter. Wat mij wel tegen de borst stuit is de slechte beeldkwaliteit van de camera's in dat metrostation. Zover ik weet zeggen de wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en de koninklijke besluiten en rondzendbrieven over deze materie niets over een verplichte norm van de beeldkwaliteit van de geplaatste camera's. Ik begrijp wel dat de minister de privésector niet kan verplichten om zich te houden aan een kwaliteitsnorm, maar van camera's die met belastinggeld zijn betaald en die dienen om de publieke ruimte te beveiligen en om onze burgers te beschermen, mogen we toch enkele minimumprestaties verwachten. Als een degelijke beeldkwaliteit onontbeerlijk is om criminelen na een begane misdaad te vatten en later te veroordelen, dan zijn camera's met een degelijke kwaliteit vanzelfsprekend een must.

Bestaan er officiële kwaliteitsnormen waaraan bewakingscamera's, door een overheidsinstantie of bedrijf geplaatst, moeten voldoen?

Zo nee, vindt de minister het niet raadzaam een dergelijke kwaliteitsnorm bij koninklijk besluit op te leggen teneinde een kwaliteitsvol veiligheidsbeleid van bovenaf te garanderen en miskopen in de toekomst te vermijden?

Is het niet opportuun om elke aankoop van bewakingscamera's door een overheidsinstantie of bedrijf verplicht te laten begeleiden door een expert van de federale overheid, die vervolgens ter plaatse kan bepalen welke soort camera en welke opstelling nodig is om de kwaliteit van het beeldmateriaal te garanderen?

M. le président. - Les cameras ne fonctionnent pas si mal dans le métro puisque la zone de police vient d'arrêter deux malfaiteurs reconnus par un inspecteur sur base d'images transmises à la police locale.

Dans ma commune, certaines caméras sont installées depuis longtemps. Les images recueillies ne sont certes pas d'aussi bonne qualité mais cela vaut tout de même mieux que de ne rien avoir. Nous essayons progressivement de les moderniser. Si l'on nous impose des normes sévères tout de suite, nous devrons les mettre hors service, ce qui serait contre-productif. Je crois qu'il faut être prudent.

Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken. - Er bestaan in ons land geen technische dwingende kwaliteitsnormen voor bewakingscamera's. Binnen Europa geldt namelijk het principe van het vrije verkeer van goederen en een verplichte technische goedkeuring van materiaal voor de Belgische markt druist daartegen in. Zo hebben we de wetgeving op de alarmsystemen op vraag van de Europese Commissie moeten aanpassen en de verplichte voorafgaande goedkeuring van het alarmmateriaal moeten schrappen.

Natuurlijk kan de sector zelf een systeem van vrijwillige certificatie invoeren. Ik verwijs naar het INCERT-label voor alarmsystemen, dat er is gekomen op basis van een akkoord tussen de verzekerings- en veiligheidssector. Dat label werd, om te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie, niet ingeschreven in de reglementering en wordt niet actief ondersteund door de overheid.

Voor bewakingscamera's is er nog geen enkel privé-initiatief genomen en is er ook geen aanwijzing dat de betrokken beroepsgroepen dat overwegen.

Naast de beeldkwaliteit van de camera's is het concept en de kwaliteit van de plaatsing van de camera's even belangrijk.

Met het project Camera Consult voorziet mijn administratie in ondersteuning en advies aan lokale overheden om te komen tot een efficiënte en effectieve toepassing van camerabewaking in openbare ruimtes.

Een multidisciplinaire groep deskundigen, met vertegenwoordigers van politie, parket, preventiewerkers, de privacycommissie, de privésector en bureaus zoals ANPI en CNPP, heeft een methodologische gids camerabewaking `Hoe een systeem van camerabewaking in openbare ruimtes installeren' ontwikkeld.

Die handleiding wil de burgemeesters ondersteunen bij het volledige proces en de keuzes die moeten worden gemaakt. Wat is mijn veiligheidsprobleem? Welke bijdrage kan camerabewaking leveren voor mijn probleem? Wat zijn de mogelijke alternatieven? Welke technische, menselijke en organisatorische keuzes dienen er gemaakt te worden, enzovoorts?

In de gids staan ook een aantal nuttige instrumenten, zoals verschillende checklists, en nationale en internationale goede praktijken die als inspiratiebron kunnen dienen. Voor verdere verfijning begeleidt de administratie, op basis van de gids, twee proefzones, de politiezone Ninove en de politiezone Ouest Brabant Wallon.

De heer Broers zal begrijpen dat, gezien de grote opmars van het cameragebruik, het vrijwel onmogelijk is om bij elke installatie een verplichte ondersteuning aan te bieden door een expert van de federale overheid. Men kan altijd een beroep doen op door de FOD Binnenlandse Zaken erkende privéveiligheidsconsultants. Om het kwalitatieve advies uit te breiden heb ik de administratie ook gevraagd te voorzien in een specialisatieopleiding, certificering aan overheidsfunctionarissen op diverse niveaus, lokaal, provinciaal en federaal. Die gecertificeerde overheidsfunctionarissen zullen een omvattende stapsgewijze begeleiding aanbieden bij de implementatie van het camerasysteem.

De heer Huub Broers (N-VA). - Ik dank de minister voor haar uitgebreide antwoord. Ik begrijp ook wel dat we, zoals de voorzitter zei, onmogelijk alles in een keer kunnen veranderen.

Als bijkomende overweging vermeld ik nog dat er in de grensstreek Limburg-Luik verschillende firma's bewakingscamera's bij de mensen gaan slijten. Ik heb daar nog geen nadere gegevens over, maar ik weet wel dat ze vooral oudere mensen benaderen. Zodra ik er meer gegevens over heb, zal ik die zeker aan de minister bezorgen.