5-106COM

5-106COM

Commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden

Handelingen

WOENSDAG 23 NOVEMBER 2011 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van de heer Bert Anciaux aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen over «de geldstroom van België naar Frankrijk binnen BNP Paribas Fortis» (nr. 5-1382)

De heer Bernard Clerfayt, staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude, antwoordt.

De heer Bert Anciaux (sp.a). - Een paar weken geleden werd duidelijk dat er binnen Dexia Holding een stevige geldstroom van België naar Frankrijk werd georganiseerd. Op geen enkel moment luidde de Belgische toezichthouder de alarmbel. Op geen enkel moment maakte deze miljardenstroom het voorwerp uit van een krachtige Belgische reactie. Onlangs bekendgemaakte documenten bewijzen overduidelijk dat de Franse toezichthouder op de banken wel degelijk op de hoogte was van de techniek om Belgisch geld te laten wegvloeien naar Frankrijk. De Nationale Bank van België noch de FSMA maakten als Belgische toezichthouders hierover enige opmerking, hoewel dit nu net hun opdracht als toezichthouder is.

Het Dexia-verhaal blijkt niet het enige in zijn soort. Ook binnen BNP Paribas Fortis ontwikkelt zich een miljardengeldstroom, van de vroegere Fortis bank naar BNP Paribas Frankrijk. Ook hier lopen de Belgen klaarblijkelijk achter de feiten aan en zwijgt de Belgische toezichthouder. Noch van de Nationale Bank van België noch van het FSMA horen we iets over deze geldroof van Belgisch kapitaal door de noodlijdende Franse afdeling.

Dit tweede verhaal zaait wel veel twijfel over de efficiëntie, doeltreffendheid en geloofwaardigheid van de Belgische toezichthouders. Hierbij is het essentieel om te weten of de minister van Financiën op de hoogte is van deze tweede geldstroom van België naar Frankrijk en vooral of hij het nodige deed om hier een einde aan te maken. Nu onze economie meer dan ooit nood heeft aan financiële ondersteuning is het volstrekt onbegrijpelijk dat de Nationale Bank noch de FSMA iets onderneemt om een einde te maken aan deze financiële rooftocht van de Fransen.

Wat ondernam de minister om deze zaak te onderzoeken en te besturen? Om hoeveel miljard gaat het? Hoeveel werd er al getransfereerd? Heeft de minister de gouverneur van de Nationale Bank en de voorzitter van de FSMA geconvoceerd om uitleg te verstrekken over hun immobilisme en onverklaarbaar zwijgen?

Werd deze zaak al aangekaart bij de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis? De Belgische staat is immers aandeelhouder en heeft vertegenwoordigers in de bestuursorganen van BNP Paribas Fortis. Welke opdrachten gaf de minister mee aan deze vertegenwoordigers van België, zeker in het kader van de miljardenstroom naar Frankrijk?

De heer Bernard Clerfayt, staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude. - De minister van Financiën heeft al een gelijksoortige vraag van de heer Gilkinet in de Kamer beantwoord. Hij voegt daar vandaag geen nieuwe elementen aan toe.

De heer Bert Anciaux (sp.a). - Ik heb mijn vraag nog voor de heer Gilkinet ingediend, alleen komt de Senaat tot mijn spijt altijd een eind na de Kamer aan de beurt.

De heer Bernard Clerfayt, staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude. - Het doet er niet toe of welke vraag eerst werd ingediend en ik wil me ook niet mengen in de werkzaamheden van de Senaat of de Kamer. Ik wil alleen zeggen dat de minister van Financiën op deze vraag hetzelfde antwoord geeft als op die van de heer Gilkinet in de Kamer.

Ik lees nu het antwoord van de minister.

De krant Le Soir bracht een artikel dat suggereert dat deposito's van Belgische klanten door BNP Paribas Fortis ten belope van 30 miljard euro worden doorgestuurd naar BNP Paribas ter financiering van de activiteiten van deze bank. In het zelfde artikel maakt de krant een parallel met Dexia Bank België.

Dit artikel werd later door Belga en vervolgens door een groot aantal kranten en nieuwssites overgenomen.

Het is niet correct om te spreken over het doorsluizen van klantendeposito's en de indruk te wekken dat spaargelden aan de Belgische reële economie worden onttrokken.

BNP Paribas Fortis verwijst naar de rapportering van 30 juni 2011, waaruit blijkt dat het totaalbedrag van klantendeposito's 103 miljard euro bedraagt. Hiertegenover staat een investering in de reële economie van 106 miljard euro, bestaande uit 88 miljard euro kredieten aan gezinnen en bedrijven en het saldo in Belgisch overheidspapier. Er wordt dus niet één cent onttrokken aan de financiering van de Belgische activiteiten.

Naast de klantendeposito's heeft BNP Paribas Fortis nog andere vormen van funding, zoals de interbankenmarkt, wholesale funding enzovoorts. Eventuele overschotten worden geoptimaliseerd, zoals gebruikelijk in een normale bankactiviteit. Het is normaal dat binnen een gediversifieerde groep een deel van deze middelen binnen de groep wordt geplaatst. Hierover rapporteert BNP Paribas Fortis tweemaal per jaar in de Interim financial statements. De laatste publicatie, die de situatie op 30 juni weergeeft, vermeldt een totaal van leningen aan BNP Paribas van 21 miljard euro, maar ook een totaal aan deposito's van BNP Paribas bij BNP Paribas Fortis van 19,4 miljard euro. Netto gaat het dus om een klein verschil van bijna 2 miljard euro. De volgende tussentijdse rapportering is gepland op 31 december 2011.

Op 31 december 2012 wordt er een nieuwe reglementering van kracht die het bedrag van intragroep nettoplaatsingen beperkt tot het eigen vermogen van het dochterbedrijf. Momenteel bedraagt het eigen vermogen van BNP Paribas Fortis 26 miljard euro. Een eenvoudige berekening geeft dat het nettobedrag op 30 juni minder dan 10 procent van het totaal vermogen van BNP Paribas Fortis uitmaakte. BNP Paribas Fortis bevestigt dat ze ruim voordat de regeling van kracht wordt, eraan zal voldoen.

De heer Bert Anciaux (sp.a). - Ik dank de staatssecretaris voor deze cijfers. Ik had in alle eerlijkheid niet verwacht dat de minister, rechtstreeks of via de staatssecretaris, zou bevestigen dat er een miljardenstroom richting Frankrijk plaatsheeft. Ik heb de vraag gesteld en de minister ontkent. Ik vrees dat we over enkele maanden opnieuw met elkaar zullen moeten discussiëren. Laten we echter hopen dat het niet het geval zal zijn.