5-106COM | 5-106COM |
M. le président. - M. Bernard Clerfayt, secrétaire d'État à la Modernisation du Service public fédéral Finances, à la Fiscalité environnementale et à la Lutte contre la fraude fiscale, répondra.
De heer Huub Broers (N-VA). - In de raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding hebben twee regeringscommissarissen zitting: een vertegenwoordiger van de minister van Financiën en een vertegenwoordiger van de minister van Binnenlandse Zaken, aan wie ik later een vraag zal stellen. Ze zetelen in de Gemeentelijke Holding om, overeenkomstig de wet van 16 april 1963 betreffende de controle op de nv Gemeentelijke Holding, de regering te vertegenwoordigen.
Wat is de precieze rol van de regeringscommissarissen in de raad van bestuur? Zijn zij alleen maar `stille getuigen', die aan de regering rapporteren, of anticiperen zij ook actief op de besluitvorming?
Hoe vaak dienen ze te vergaderen met de raad van bestuur? Hoe vaak was de regeringscommissaris namens de minister van Financiën aanwezig?
De regeringscommissarissen hebben ook zitting in het Comité van toezicht. Hoe vaak was hun aanwezigheid in dit comité vereist? Hoe vaak was de vertegenwoordiger van de minister van Financiën aanwezig?
Rapporteerde de vertegenwoordiger frequent over de gang van zaken binnen de Gemeentelijk Holding?
Welke jaarlijkse vergoeding ontvangen deze regeringscommissarissen? Krijgen ze zitpenningen? Kan de minister mij een overzicht bezorgen van de zitpenningen die aan zijn vertegenwoordiger in de holding betaald werden? Krijgen ze nog andere, eventueel forfaitaire, vergoedingen? Graag kreeg ik hiervan een overzicht, temeer daar de gemeenten vandaag een `uitnodiging' kregen om in december de Gemeentelijke Holding op te heffen.
De heer Bernard Clerfayt, staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude. - Ik lees het antwoord van de minister van Financiën.
De wet van 16 april 1963 voorziet in een toezicht door twee commissarissen, die respectievelijk benoemd worden door de minister van Financiën en de minister van Binnenlandse Zaken. Deze commissarissen zijn niet stemgerechtigd, maar kunnen wel in beroep gaan tegen de uitvoering van elke beslissing die strijdig zou zijn met de wet, de statuten of de belangen van de gemeenten, de provinciën of de staat.
De gewesten hebben ook al jaren een vertegenwoordiger. Toen ze een gewestwaarborg aan de Gemeentelijke Holding hebben toegekend, hebben de gewesten gevraagd hun vertegenwoordiger een vetorecht toe te kennen. In het overlegcomité van 18 maart 2009 heeft de federale regering ermee ingestemd dat het federale toezicht op de Gemeentelijke Holding wordt opgeheven zodra de federale tijdelijke waarborg afloopt. In de overeenkomsten betreffende de waarborg hebben alle partijen zich ertoe verbonden dit vetorecht toe te kennen. De federale waarborg toegekend aan bepaalde leningen van de Gemeentelijke Holding in juni 2010 liep ten einde.
De commissarissen worden opgeroepen voor de vergaderingen van de Raad van bestuur en van het Toezichtcomité. In principe woont de regeringscommissaris van de minister van Financiën deze vergaderingen bij, tenzij hij in het buitenland verblijft.
De minister wordt regelmatig op de hoogte gebracht van de gesprekken en de beslissingen die de raad van bestuur nam en in ieder geval telkens wanneer dit vereist was.
De commissarissen krijgen jaarlijkse vaste emolumenten ten bedrage van 10 000 euro, tegen de huidige index, maar ze krijgen geen enkel ander voordeel.