5-24

5-24

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 26 MEI 2011 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van de heer Piet De Bruyn aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen en aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Europese Zaken over «de schuldkwijtschelding van 23 miljoen euro aan de Democratische Republiek Congo» (nr. 5-165)

De heer Piet De Bruyn (N-VA). - Enkele weken geleden hebben we in de plenaire vergadering de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking besproken. De minister deelde toen mee dat ons land in 2011 opnieuw ongeveer honderd miljoen euro schulden zal kwijtschelden.

Het mechanisme van de schuldkwijtschelding stellen we niet ter discussie. De beslissing van het kernkabinet gisteren om 23 miljoen euro schulden kwijt te schelden aan Congo heeft ons echter wel verrast, vooral wat de timing betreft. Geeft ons land hiermee wel een goed signaal? In de aanloop naar de verkiezingen dit jaar zijn er immers heel wat onregelmatigheden gebeurd. Ook bij de grondwetswijziging kunnen we, zonder ons te mengen in een soevereine staat, ernstige vragen stellen. Verder zijn vormen van intimidatie en ook corruptie een levensgroot probleem. Met andere woorden, is het wel opportuun nu een schuldkwijtschelding van 23 miljoen te verlenen? Wij menen van niet.

Wat is het argument van de minister om op dit cruciale ogenblik een positief signaal te geven aan Congo?

De heer Olivier Chastel, minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Europese Zaken. - Deze schuldkwijtschelding aan de DRC is geen nieuw initiatief, maar de uitvoering van de beslissing van de Club van Parijs van 17 november 2010 om de uitstaande schuld van bilaterale crediteurs kwijt te schelden. De Club van Parijs heeft die beslissing genomen nadat de Wereldbank en het IMF in juni 2010 hadden bevestigd dat de DRC de afgesproken macro-economische en structurele maatregelen had gerealiseerd. Na een beslissing in de Club van Parijs hebben crediteurs zes maanden de tijd om een `protocol van schuldkwijtschelding' te tekenen met het partnerland.

De uitstaande schuld van de DRC tegenover België bestaat uit drie delen: de schuld tegenover Delcredere, de leningen van staat tot staat onder de bevoegdheid van de minister van Financiën en de leningen die in de jaren tachtig zijn uitgeschreven in het kader van het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. De schuld van 23 miljoen euro waarop de vraag betrekking heeft, behoort tot dat laatste deel.

De minister van Buitenlandse Zaken zal op 30 mei in Kinshasa de protocollen voor de drie hierboven vermelde onderdelen, tekenen.

De heer Piet De Bruyn (N-VA). - De minister heeft, zonder het expliciet te zeggen, het argument gegeven: de minister van Buitenlandse Zaken gaat naar Congo en wil een cadeautje meenemen, in dit geval een cadeautje van 23 miljoen euro. Voor ons komt dat absoluut niet op het juiste moment.