5-68COM | 5-68COM |
De heer Bert Anciaux (sp.a). - Vooreerst verzeker ik de minister dat ik een groot pleitbezorger ben van een faire en billijke vergoeding voor alle kunstenaars. Die is uiteraard verbonden aan de rechten en naburige rechten die zij voor hun prestaties verwerven. Mijn vraag om uitleg over Sabam huldigt dit uitgangspunt, maar zoomt in op de wijze waarop Sabam zich positioneert en de haar door de overheid toevertrouwde opdracht invult.
Het zou een klucht kunnen zijn en het bericht ging ook als een Belgenmop de wereld rond: de auteursvereniging Sabam beschouwt de cabine van een trucker als een werkvloer en acht het daarom noodzakelijk dat voor het beluisteren van de radio aldaar Sabambijdragen zijn verschuldigd.
In de pers verschenen tal van berichten, waarin ook de minister zijn verbazing en afkeuring uitsprak. Sabam wapperde echter met een overeenkomst die onder meer met Vlaamse vertegenwoordigers van werkgevers in de branche van het wegvervoer was gesloten.
Kan de minister een heldere en ondubbelzinnige stand van zaken geven en de volgende vragen even transparant beantwoorden?
Beschouwt Sabam de cabine van een trucker als een werkvloer en wordt daarom een Sabambijdrage geheven op het beluisteren van de radio? Geldt die heffing voor alle truckers in België? Met wie werden hieromtrent welke afspraken gemaakt? Vanaf welk moment gelden ze en voor wie? Hoe wordt opgetreden bij buitenlandse truckers die België doorkruisen?
Betekent de maatregel mutatis mutandis dat er een Sabamheffing komt voor alle beroepschauffeurs, dus zowel bestuurders van personenwagens (vertegenwoordigers, artsen, allerlei inspecteurs, enzovoort), taxichauffeurs, bestuurders van lichte vrachtwagens zoals aannemers, kortom allemaal mensen die beroepshalve vele uren per dag in hun auto doorbrengen en wellicht regelmatig naar de radio luisteren? Wordt de heffing beperkt tot het beluisteren van de radio en geldt ze bijgevolg niet voor de beluistering van cd's of andere mechanische muziekdragers?
Vormt de maatregel geen precedent, waarbij uiteindelijk zowat iedereen die bijvoorbeeld thuis beroepsbezigheden vervult en tegelijkertijd naar de radio luistert, een Sabamheffing zal moeten betalen?
Hoe evalueert en duidt de minister de wijze waarop Sabam haar opdracht, die haar door de gemeenschap werd toevertrouwd, invult? De minister weet ondertussen dat Sabam, samen met andere vergelijkbare beheersvennootschappen, onder meer door verenigingen en vrijwilligers als zeer hinderlijk wordt gepercipieerd. Hoe zal de minister Sabam hierover aanspreken? Vindt de minister het niet de hoogste tijd dat de wijze waarop de beheersvennootschappen zich positioneren, hun structuur, hun cultuur en hun optreden ten gronde worden geëvalueerd? Lijkt het de minister niet wenselijk om die aanpak fundamenteel opnieuw uit te tekenen, zowel uit het oogpunt van ondernemen als uit het oogpunt van vereenvoudigen? Waarop wacht de minister of moet hij hierover nog even nadenken?
De heer Vincent Van Quickenborne, minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen. - In tegenstelling tot wat de heer Anciaux beweert, voert Sabam geen `door de overheid toevertrouwde opdracht' uit. Het is een privévennootschap, waarbinnen auteurs zich verzamelen om hun rechten te innen. Het staat een auteur vrij zich al dan niet aan te sluiten bij een beheersvennootschap. De wettelijkheid van de inning door beheersvennootschappen staat evenwel onder controle van de overheid.
Voor muziekgebruik op de werkvloer worden niet alleen door Sabam rechten geïnd, maar ook door de beheersvennootschap Simim, die optreedt namens producenten en uitvoerende artiesten. Sabam en Simim treden samen op onder de gezamenlijke naam Unisono. Unisono heeft met de werkgeversorganisaties VBO, UNIZO, UCM, NSZ en LVZ op 2 november 2009 een akkoord gesloten over het gebruik van muziek op de werkvloer.
In dit akkoord staat dat enkel ondernemingen die muziek afspelen in hun werkplaats en meer dan acht voltijdse equivalenten tewerkstellen een licentieovereenkomst met Unisono moeten sluiten. Met andere woorden, kleine bedrijven worden van die heffing vrijgesteld.
Sabam en Simim hebben aan de controledienst van de beheersvennootschappen meegedeeld dat ze cabines van vrachtwagens als een werkvloer beschouwen. Hiervoor verwijzen ze naar artikel 3, §1, 15º van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
Momenteel zijn er onderhandelingen aan de gang met de belangenorganisaties van de transportsector over de toepassing van het Unisonotarief. Sabam en Simim hebben onder de naam Unisono een overeenkomst gesloten met één beroepsvereniging van de transportsector, met name Transport en Logistiek Vlaanderen. In deze overeenkomst wordt het gebruik van muziek in een vrachtwagencabine uitgesloten van het Unisonotarief.
Onder voorbehoud van de beoordelingsbevoegdheid van hoven en rechtbanken is deze uitsluiting volgens mij terecht. Sabam en Simim kunnen namelijk enkel innen wanneer er sprake is van een publieke mededeling van muziek. Het lijkt mij moeilijk verdedigbaar dat het muziekgebruik in een vrachtwagencabine als een publieke mededeling wordt aangezien. Hetzelfde geldt mijns inziens naar analogie voor het gebruik van muziek in andere vergelijkbare situaties, zoals een lichte vrachtwagen, een bestelwagen of een bedrijfsvoertuig. Sabam en Simim zullen over dit standpunt worden ingelicht.
De wet van 10 december 2009 heeft de auteurswet fundamenteel gewijzigd. De wetswijziging had tot doel de controle op de beheersvennootschappen te versterken en de transparantie te bevorderen. De controledienst van de beheersvennootschappen van auteursrechten beschikt dankzij deze wet over ruimere sanctiemogelijkheden ten opzichte van de beheersvennootschappen. Met deze wet zal de transparantie van de beheersvennootschappen onbetwistbaar verbeteren.
De heer Bert Anciaux (sp.a). - Uiteraard moet dit antwoord me tevreden stellen, omdat wordt onderkend dat de cabine van een trucker niet echt kan worden beschouwd als een plek waar publiekelijk, alleen of met meerderen, naar muziek wordt geluisterd en bijgevolg geen rechten verschuldigd zijn aan Sabam of Unisono. Ik moet toegeven dat Simim mij niet bekend was, hoewel ik toch al lang met deze sector bezig ben.
Door de wet van december 2009 werden inderdaad verbeteringen aangebracht, maar uiteraard kan het nog beter. Daarover zal ik evenwel later met de minister in debat gaan.
(De vergadering wordt gesloten om 14.35 uur.)