5-49COM | 5-49COM |
De heer Huub Broers (N-VA). - In de provincie Limburg is enkele weken geleden beroering ontstaan over de zoveelste ramkraak op een handelszaak, deze keer op een juwelierszaak in Maasmechelen. De daders gingen zeer brutaal te werk met een gestolen bulldozer. Dit illustreert het toenemende grove geweld ten aanzien van handelszaken in het algemeen.
Om te voorkomen dat handelszaken versterkte, maar klantenafstotende burchten worden, moeten er verscherpte maatregelen van de overheid komen, zowel preventief als repressief. Nultolerantie voor criminaliteit en ook meer preventief veiligheidsadvies zijn volgens de zelfstandige ondernemers de belangrijkste aandachtspunten.
De minister heeft zelf al gepleit voor een samenwerking tussen handelaars en privé- bewakingsbedrijven als aanvulling op de opdrachten van de politiediensten. Dat is goed, maar ook duur. In afwachting van een betaalbare oplossing wordt een sterkere inzet van de politiediensten verwacht. Voortdurend structureel overleg tussen de ondernemersverenigingen en de politiediensten moet daartoe bijdragen. Ook de buurtinformatienetwerken tussen burgers en politie kunnen bijdragen tot een verhoogde veiligheid.
Wordt er structureel overleg gepleegd tussen de diverse ondernemersverenigingen en de politiediensten?
Heeft dit overleg al resultaten met betrekking tot de beveiliging opgeleverd, zonder de ondernemingen bij naam te noemen?
Worden de afspraken correct uitgevoerd?
Organiseert de politie mee de onmiddellijke slachtofferhulp?
Geven de lokale politiediensten adviezen voor een betere beveiliging?
Hoeveel buurtinformatienetwerken (BIN) zijn operationeel? Welke middelen reikt de FOD Binnenlandse Zaken ze aan?
Is dit soort van criminaliteit stijgend, stagnerend of dalend en is er een verschil tussen de diverse provincies?
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken. - De aanpak van inbraken in handelszaken, waaronder de ramkraken, is een van de prioriteiten in het Nationaal Veiligheidsplan 2008/2011.
De ramkraken zijn al sinds 2003 een prioriteit voor de politie. Sindsdien werd zowel op preventief als op repressief vlak veel werk geleverd.
De centrale directie van de Bestrijding van de criminaliteit tegen goederen (DGJ/DJB) stuurt vanuit de federale gerechtelijke politie het structurele overleg tussen de ondernemersverenigingen en de politie aan. Het voornaamste kanaal voor de ramkraken is de werkgroep Infoflux binnen het overlegplatform voor de veiligheid van zelfstandige ondernemers.
In overleg zijn preventieve en repressieve acties opgezet die een positieve impact hebben gehad op de problematiek van de ramkraken, met een sterke daling van het aantal feiten tot gevolg.
In het domein van de politiële slachtofferbejegening wordt aandacht besteed aan het uitwisselen van informatie.
De lokale politie van Maasmechelen organiseert jaarlijks overlegmomenten met de handelaars, die wel degelijk rekening houden met de gegeven aanbevelingen en veiligheidsadviezen. De juweliers ontwikkelen een gezonde argwaan wanneer de politie hen van een onveiligheidsfenomeen op de hoogte brengt.
Ook neemt het aantal meldingen van verdachte handelingen toe. De dringende slachtofferhulp wordt medegeorganiseerd door de politie. Na de ramkraak in de politiezone Maasmechelen kregen de uitbaters van de juwelierszaak de mogelijkheid tot slachtofferbejegening.
Via de infoblaadjes en spreekbeurten worden de diverse voordelen, onder meer op fiscaal en sociaal vlak, van deze maatregelen vermeld. Vooral de wijkagenten worden met deze taken belast.
Op 1 januari 2011 waren er 465 door mijn administratie erkende BIN werkzaam. Zij krijgen vanuit mijn departement ondersteuning op lokaal vlak via www.besafe.be, dat alle informatie en adviezen over de oprichting en ontwikkeling van de BIN en antwoorden op concrete vragen bevat. Er worden ook werkgroepen op provinciaal niveau opgericht om de werking van de BIN te verbeteren met steun van de FOD Binnenlandse Zaken.
Cijfers tonen aan dat het fenomeen van de ramkraken sterk is afgenomen. In vergelijking met de periode 2002-2005, toen het aantal feiten rond de 400 per jaar lag, is het aantal gedaald naar minder dan 150 feiten per jaar.
Ik geef het overzicht van het aantal ramkraken voor 2002 tot 2009: 401 in 2002; 438 in 2003, 350 in 2004, 426 in 2005, 302 in 2006, 217 in 2007, 120 in 2008 en 142 in 2009.
Er zijn inderdaad verschillen tussen de provincies: in 2009 werden de provincies Antwerpen, met 37, Vlaams-Brabant, met 28, en Limburg, met 22 feiten, het sterkst getroffen.
Het aantal feiten in 2009 per provincie is als volgt: 37 in Antwerpen, 1 in Brussel, 11 in Henegouwen, 22 in Limburg, 9 in Luik, 8 in Luxemburg, 3 in Namen, 15 in Oost-Vlaanderen, 28 in Vlaams-Brabant, 5 in Waals-Brabant en 3 in West Vlaanderen. In totaal gaat het dus om 142 feiten.
De heer Huub Broers (N-VA). - Ik merk dat de grensgebieden blijkbaar iets gevoeliger zijn voor dit soort van geweld.