5-45COM | 5-45COM |
M. le président. - M. Olivier Chastel, ministre de la Coopération au développement, chargé des Affaires européennes, répondra.
De heer Karl Vanlouwe (N-VA). - Ik heb onlangs vernomen dat er een uiterst streng visumregime heerst voor alle Turks-Cyprioten die bij een Belgische ambassade een visum aanvragen.
Eerst moet de aanvrager een volledig medisch onderzoek ondergaan in een door de Belgische ambassade erkend ziekenhuis, blijkbaar in Turkije. Daarna moet hij met de daarbij verkregen documenten naar de Belgische ambassade in Beiroet, Libanon, gaan. Na de betaling van de gebruikelijke vergoeding wordt dit visum afgeleverd op een afzonderlijk blad papier.
Dat is een zeer merkwaardige procedure. De aanvragers hebben een paspoort van Noord-Cyprus, dat door andere landen niet wordt erkend. Ze ontvangen op de Belgische ambassade in Beiroet een wit blad papier met enkele stempels. Wanneer de betrokkenen vervolgens met dat visum in een ander land in Europa of elders aankomen, stoten ze op douanediensten die het document verdacht vinden omdat ze niet vertrouwd zijn met de procedure.
Dit is een streng regime. De meeste buurlanden en de Verenigde Staten erkennen de Turks-Cypriotische staat ook niet, maar ze accepteren wel de paspoorten die de Turks-Cypriotische overheid uitreikt.
Een andere mogelijkheid is dat de inwoners van Noord-Cyprus hun eigen Cypriotische paspoort gebruiken.
Op die manier hebben ze vrije toegang tot Europa en diverse andere landen.
Waarom moeten Turks-Cyprioten zich tot de Belgische ambassade in Beiroet wenden om een Belgisch visum te verkrijgen, terwijl er in Nicosia een Belgische ambassade is? Waarom wordt in de Belgische ambassade niet meegedeeld dat men gebruik kan maken van een paspoort van Cyprus? Waarom is de handelwijze verschillend in het Verenigd Koninkrijk, de VSA en Frankrijk? Werd dit probleem besproken tijdens het Belgisch voorzitterschap of elders?
De heer Olivier Chastel, minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Europese Zaken. - Ik lees het antwoord van de minister.
De Belgische ambassade in Beiroet behandelt de visumaanvragen uit Cyprus. Onze ambassade in Nicosia heeft geen visumafdeling. De Duitse ambassade vertegenwoordigt ons land voor visumaanvragen kort verblijf. De betrokkenen kunnen zich voor zo'n visum tot de Duitse ambassade in Nicosia wenden. Visumaanvragen lang verblijf moeten inwoners van Cyprus echter indienen bij de Belgische ambassade te Beiroet.
Aangezien België Noord-Cyprus niet erkent, geeft het geen visa in Noord-Cypriotische paspoorten. Voor gewone Noord-Cypriotische paspoorten kan het visum wel worden afgegeven op een visumverklaring. Hiervoor moet de Belgische ambassade het akkoord van de dienst Vreemdelingenzaken bekomen.
De mogelijkheid om te werken met een visumverklaring bestaat niet voor diplomatieke, dienst- of officiële Noord-Cypriotische paspoorten. De betrokkenen mogen ook een geldig gewoon Turks paspoort voorleggen. In dat geval kan de ambassade wel een visum aanbrengen in het paspoort.
De erkenning van reisdocumenten en staten is een soevereine beslissing van elke staat.
Op 13 september heeft de minister in Brussel de leider van de Turks-Cypriotische gemeenschap, de heer Derviş Eroğlu, ontmoet. De medewerkers van de minister hebben de jongste maanden eveneens bilaterale contacten gehad met adviseurs van de heer Eroğlu. Het door de spreker vermelde punt is nooit ter sprake gekomen.
De heer Karl Vanlouwe (N-VA). - Ons land erkent alleen Cyprus, waarmee het niet bezet gedeelte Zuid-Cyprus wordt bedoeld, als onafhankelijk staat en erkent Noord-Cyprus, dat bezet is door Turkije, niet als onafhankelijke staat. Ik hoop echter dat de Belgische overheid de inwoners van Zuid- en Noord-Cyprus in de toekomst niet verschillend zal behandelen. Daarom betreur ik het dat sommige Cyprioten een visum kunnen aanvragen in de ambassade van Turkije.