5-41COM

5-41COM

Commission des Finances et des Affaires économiques

Annales

MERCREDI 23 FÉVRIER 2011 - SÉANCE DU MATIN

(Suite)

Demande d'explications de Mme Helga Stevens au vice-premier ministre et ministre des Finances et des Réformes institutionnelles sur «la demande en dommages et intérêts adressée par la Régie des bâtiments à la ville de Gand concernant le dossier du palais de justice de Gand» (nº 5-482)

M. le président. - M. Bernard Clerfayt, secrétaire d'État à la Modernisation du Service public fédéral Finances, à la Fiscalité environnementale et à la Lutte contre la fraude fiscale, répondra.

Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Het rapport van het Rekenhof van juni 2010 over de bouw- en investeringskosten van de nieuwe gerechtsgebouwen van Antwerpen en Gent vermeldt dat er in het dossier van het Gentse gerechtsgebouw een meerkost van 5 416 834,39 euro was wegens grondwatervervuiling afkomstig van twee aanpalende terreinen, waarvan er één eigendom was van de stad Gent.

Het Rekenhof vermeldt verder dat de directie Oost-Vlaanderen van de Regie der Gebouwen in mei 2009 heeft meegedeeld dat een schadeclaim in verband met het grondwatervervuilingsdossier werd overgemaakt aan de stad Gent. Eind 2009 bleek de Regie in dit verband echter nog geen enkel bedrag te hebben ontvangen. Het Rekenhof vermeldt ook dat niet duidelijk is of de Regie der Gebouwen bijkomende stappen heeft gedaan om haar eisen kracht bij te zetten en of de claim ten aanzien van de stad Gent in de boekhouding werd opgenomen.

Uit het antwoord van burgemeester Termont op mijn vraag over dit dossier in de Gentse gemeenteraad bleek dat de Regie bij brieven van respectievelijk 16 april en 13 april 2003 een schadeclaim heeft ingediend bij de stad Gent en bij de privégrondeigenaar in de kwestie van de grondwatervervuiling. De stad Gent heeft de Regie bij brief van 28 april 2003 verzocht de schadeclaim nader toe te lichten en te onderbouwen. Op deze vraag om toelichting en argumentatie zou het stadsbestuur echter geen antwoord meer ontvangen hebben. Blijkbaar ligt dit dossier sinds 2003, al ruim zeven jaar lang dus, compleet stil.

Heeft de Regie der Gebouwen effectief nooit antwoord gegeven op het verzoek van het Gentse stadsbestuur om nadere toelichting over de schadeclaim? Indien ja, hoe kan het dat aan die vraag geen opvolging werd gegeven?

Welke al dan niet juridische stappen is de Regie der Gebouwen in dit dossier nog van plan te ondernemen ten aanzien van de stad Gent? Kan hieromtrent een timing worden gegeven?

Werd de schadeclaim ten aanzien van de stad Gent opgenomen in de boekhouding van de Regie der Gebouwen? Voor welk bedrag?

De heer Bernard Clerfayt, staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude. - Ik lees het antwoord van de minister.

Over de schadeclaim werd sinds 2003 een briefwisseling gevoerd met de stad Gent en de aanpalende privé-eigenaar en vonden er vergaderingen plaats met onder meer de stad Gent. Op 9 mei 2003 verklaarde de stad Gent onder meer `akkoord te kunnen gaan met elke uitvoeringswijze die de rechten van de stad Gent niet in het gedrang brengt, dit wil zeggen dat de sanering van het stadsperceel (en eventueel van de omliggende gecontamineerde percelen) niet wordt bemoeilijkt en dat er geen bijkomende kosten ontstaan voor de stad Gent' en `haar verantwoordelijkheid niet te willen ontlopen en indien de Regie der Gebouwen meent dat de stad Gent aansprakelijk is voor bepaalde schade, dat zij haar gemotiveerde schadeclaim te gepasten tijde mee kan delen'.

Toen het gerechtsgebouw zijn voltooiing naderde en de afrekening van de bouwkost bij benadering kon worden gemaakt, werd aan de stad Gent gevraagd haar aandeel te bepalen in de schade die op meer dan 5 miljoen euro werd geraamd. Dit gebeurde op 13 april 2006, bijna drie jaar na het initiële verzoek tot schadevergoeding. Het schrijven was vergezeld van de nodige stukken ter staving van de geclaimde bedragen.

Op 28 april 2006 meldde de stad samengevat:

Daartegen meende de Regie der Gebouwen in te kunnen brengen:

In afwachting van de vaststelling van de definitieve bouwkost, mede op grond van een lang aanslepende dadingovereenkomst met de projectontwikkelaar, de oplevering van het werk en de pas onlangs vastgestelde huurprijs van het inmiddels verkochte gerechtsgebouw, werd deze overigens evidente visie niet medegedeeld aan de stad Gent. De Regie der Gebouwen achtte het immers raadzaam het nodige te doen met kennis van zo veel mogelijk elementen van het dossier.

De Regie der Gebouwen zal de komende maanden de stad en de privégrondeigenaar opnieuw in gebreke stellen met een omstandige begroting van het nu definitief vast te stellen schadebedrag en eventueel kort daarna een gerechtelijke procedure starten om de vergoeding voor haar schade af te dwingen. Normaal zal de aanstelling van een gerechtelijk deskundige daarbij noodzakelijk zijn.

Voor de schadeclaim werd een bedrag van 5 416 834,39 euro in de boekhouding van de Regie der Gebouwen ingeschreven.

Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Ik dank de staatssecretaris voor het duidelijke antwoord. Daar valt weinig aan toe te voegen. Wel wil ik ervoor pleiten het dossier zo snel mogelijk af te ronden. Het sleept al zeven jaar aan en de stad Gent loopt het risico heel wat extra intresten te moeten betalen en dat zou zwaar wegen. Mag ik dan ook vragen de Regie der Gebouwen aan te sporen het dossier met spoed te behandelen?