5-40COM | 5-40COM |
Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Twee weken geleden heb ik via de media vernomen dat zich reeds een aantal weken heel wat problemen voordoen op de treinlijn tussen Brugge en Oostende.
Die problemen worden veroorzaakt door illegalen, die langs de treinsporen de aanpalende haven proberen te bereiken om zich daar te verstoppen in een vrachtwagen richting Groot-Brittannië. Ze worden door mensensmokkelaars naar een bosje in de omgeving van de Campus H. Hart gebracht, en proberen ter hoogte van de Brandariskaai de Oostendse haven binnen te komen. Daarvoor moeten ze echter de treinsporen oversteken. Telkens wanneer deze wanhopige mensen een poging ondernemen om de haven te bereiken en de spoorlijn oversteken, leidt dit tot uren vertraging, een resem geschrapte treinen en een pak ontevreden reizigers.
Om de illegalen op een veilige manier op te pakken, laat de politie immers, volledig terecht, het treinverkeer op deze lijn stilleggen. Dit probleem zorgt niet alleen voor vertraging op de lijn Oostende-Brugge, maar heeft een heus domino-effect op het volledige net.
Er zijn dan ook structurele maatregelen nodig.
Om deze problematiek beter te kunnen situeren, kreeg ik graag wat meer uitleg over de situatie aan de Oostendse haven.
Ik zou ook graag weten welke structurele maatregelen op stapel staan om dit probleem op te lossen.
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken. - Alvorens een antwoord te geven op de punctuele vragen wil ik er toch nog eens duidelijk op wijzen dat het migratie- en asielbeleid, en dus ook de strijd tegen illegale immigratie, valt onder de bevoegdheid van mijn collega Wathelet. Structurele maatregelen tegen illegale migratie moeten dan ook in de eerste plaats genomen worden in het kader van het migratiebeleid en vragen hierover moeten in de eerste plaats aan hem worden gericht. Ik zal echter enkele inlichtingen geven, louter wat het politiële aspect betreft.
Deze problematiek is niet nieuw. België is een transitland voor migranten die illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië willen wagen en Oostende is hiervoor één van de doorgangspunten.
De aanvoer van illegalen vertoont echter geen vast patroon en de politie weet dan ook niet waar mensensmokkelaars de illegalen droppen.
Vluchtelingen proberen meestal de haven te bereiken na het invallen van de duisternis. In de winterperiode is dat dus al tijdens de avondspits, vandaar dat de talrijke forenzen dan meer hinder ondervinden.
Enkele weken geleden werd overleg gepleegd tussen de verschillende partners die instaan voor de veiligheid: spoorwegpolitie, scheepvaartpolitie, de NMBS Groep, de lokale politie, het provinciaal Communicatiecentrum van de politie, de DirCo Brugge en de Havenkapiteindienst.
Er werd beslist dat op korte termijn een betere afsluiting zal worden geplaatst tussen het bosje en de sporen, maar ook tussen de sporen en het havengebied. Ook zal 's nachts permanent in bewaking worden voorzien door een externe bewakingsdienst in opdracht van de NMBS Groep.
Politiepersoneel is daar niet onmiddellijk bij betrokken, al doet de spoorwegpolitie wel inspanningen om zoveel mogelijk aanwezig te zijn in en om het station Oostende.
Met betrekking tot de problematiek van de illegalen te Oostende bestaat er reeds jarenlang een nauwe samenwerking tussen alle politiediensten, onder coördinatie van de cel Mensensmokkel van de federale gerechtelijke politie en het parket te Brugge.
Naast de dagelijkse interventies loopt er tevens een fenomeengerichte actie, namelijk de actie Moesson. Deze actie beoogt de administratieve aanhouding en opsluiting van illegalen die in de kusthavens worden aangetroffen, met het oog op hun repatriëring.
In het raam van die actie werden vorig jaar 285 illegalen geïntercepteerd tijdens 292 interventies.
Ook werden inspanningen geleverd, onder leiding van de DirCo Brugge, met specifieke acties in het raam van het project Hermes tijdens het Belgische EU-voorzitterschap. Zowel lokale als federale politiediensten hebben hieraan deelgenomen.
In totaal werden vorig jaar 1 656 illegalen opgepakt op het grondgebied van Oostende.