5-25COM | 5-25COM |
De heer Bert Anciaux (sp.a). - Ik ben zeker niet de enige in België die kwaad werd toen we vernamen dat door het slecht functioneren van een gerechtelijke dienst in een belangrijk moorddossier er bijkomend twee moorden zijn gepleegd. Dat is toch de conclusie die iedereen maakt in het recente dossier van het gerechtelijk arrondissement Leuven.
Het belangrijkste is dat de minister van Justitie uit dit bijzonder pijnlijke falen de juiste conclusies trekt, zodat dit in de toekomst niet meer gebeurt.
Ook de minister van Justitie maakte zich in het verleden behoorlijk kwaad over wat er misloopt bij justitie. Ik begrijp dat wel, maar hij is natuurlijk ook politiek verantwoordelijk voor dat departement. Hij heeft ooit nog ontslag genomen omdat een gevaarlijk misdadiger was gaan lopen. Nu zijn er twee mensen vermoord door fouten bij justitie. De zeden zijn sindsdien duidelijk veranderd. Ik vraag niet dat de minister ontslag neemt, maar wel dat hij ernstige conclusies trekt om herhaling te voorkomen.
Het gaat in dit dossier uit Leuven niet om menselijke fouten, maar om slechte samenwerking tussen diensten, om pesterijen en dergelijke, waardoor een moordenaar vrij is kunnen blijven rondlopen en nog twee slachtoffers heeft kunnen maken.
Is daar een evaluatie van gemaakt? Welke conclusies trekken we daaruit? Moeten we de beoordelingscriteria veranderen? We kunnen dat niet allemaal van vandaag op morgen veranderen, maar in dit dossier moeten we toch snel veranderingen afdwingen.
Als het klopt dat de oorzaak van het slechte functioneren van structurele aard is, dan moeten we daar snel een evaluatie van maken, mocht dat nog niet gebeurd zijn, en de werkmethodes veranderen. Ik neem aan dat ook de minister van dit soort vragen wakker ligt. Maar we moeten er vooral voor zorgen dat zulke zaken niet meer gebeuren.
De heer Stefaan De Clerck, minister van Justitie. - Net als u vind ik dit een verschrikkelijk dossier. Toen ik er kennis van kreeg, heb ik onmiddellijk het Comité P gevraagd de zaak te onderzoeken. Zij hebben een bijzonder onderbouwd rapport opgesteld, dat nu de basis is voor de verdere behandeling in de Bijzondere Kamercommissie-Comité P. De Bijzondere Commissie van de Kamer heeft eind vorig jaar een eerste keer over deze zaak vergaderd en komt eerstdaags opnieuw samen om te onderzoeken hoe hiermee moet worden omgegaan.
De eerste vraag is die van de verantwoordelijkheid. Dat is een bijzonder delicate kwestie omdat het gerechtelijke onderzoek nog loopt en er nog een gerechtelijke procedure voor het hof van assisen volgt, waar de betrokken magistraten en politiemensen aan moeten meewerken. We moeten daarom uiterst voorzichtig zijn en alle prioriteit geven aan het goede verloop van die procedure, die waarschijnlijk onmiddellijk na de vakantie voor het hof van assisen zal starten.
Intussen kunnen we wel reeds onderzoeken waar de verantwoordelijkheden liggen. In aansluiting op het eerste rapport van de Begeleidingscommissie moeten we nagaan welke initiatieven er bij de politie al zijn genomen en nog moeten worden genomen. Ik zal daarover niet in de Senaat, maar in de Bijzondere Commissie van de Kamer, verslag uitbrengen. Dat zal ook handelen over de magistraten, want het Comité P beperkt zich uiteraard tot de politie. De vraag is ook hoe de relatie is tussen de onderzoeksdaden van de politie en het werk van de magistraten.
Dit loopt via de interne weg en in samenspraak met de verantwoordelijken in de magistratuur en de leden van de begeleidingscommissie.
Naast het onderdeel verantwoordelijkheid is er het belangrijke onderdeel van de aanbevelingen van het Comité P. Die aanbevelingen zijn behandeld. Er is afgesproken alles samen te brengen, omdat het allemaal aspecten zijn van de politieactiviteit. Het betreft onder meer laboratoria- en technische prestaties en betere draaiboeken voor moordzaken. Intussen zijn er al enkele punten verbeterd. We zijn nu alle te behandelen punten aan het groeperen, zodat op redelijk korte termijn een overzicht kan worden gegeven van de initiatieven die worden genomen. We moeten daarna bekijken hoe die initiatieven in wetten of aanbevelingen kunnen worden geconcretiseerd.
De aanbevelingen die het Comité P heeft geformuleerd, zijn een perfecte basis om doordringend in het systeem in te grijpen, bijvoorbeeld op het vlak van een databank voor seriemoordenaars. In overleg met het Comité P proberen we de aanbevelingen strak op te volgen. Tot nu toe worden de aanbevelingen in vertrouwelijkheid behandeld, precies omdat het gerechtelijk onderzoek loopt. We mogen het risico niet lopen dat indiscreties een nadelig effect zouden hebben op het verloop van de procedure. Te gepasten tijde wil ik graag op de aanbevelingen terugkomen. Dat kan losstaan van de discussie over de verantwoordelijkheid, waarover binnenkort in de Kamer een debat zal worden gevoerd. Ik ben bereid u daarover verder te informeren.
De heer Bert Anciaux (sp.a). - Ik dank de minister voor zijn antwoord. Het is inderdaad zeer belangrijk dat de aanbevelingen zo snel mogelijk worden uitgevoerd.