4-98 | 4-98 |
De voorzitter. - De heer Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit, antwoordt.
Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - Elke belastingplichtige kan voorafgaand aan een transactie, investering of reorganisatie aan de rulingdienst vragen hoe de fiscus de wetgeving zal toepassen. Ruling verhoogt dus de rechtszekerheid.
De jaarverslagen van de rulingdienst, ook wel Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken genoemd, worden evenwel niet openbaar gemaakt door de FOD Financiën. De rulingdienst is nochtans wettelijk verplicht om jaarverslagen op te stellen en aan de minister van Financiën te bezorgen.
Evenmin krijgen we inzicht in de vragen die tijdens informele anonieme voorvergaderingen - prefiling meetings - worden voorgelegd aan de fiscus, hoewel die vragen een interessante bron van informatie zijn, ook voor derden en potentiële investeerders.
Het probleem is dus dat de rulingbeslissingen niet openbaar gemaakt worden.
Komt de rulingdienst zijn wettelijke verplichtingen na? Zo ja, kan de minister mij een exemplaar bezorgen van het laatste jaarverslag dat hij ontvangen heeft? Zo niet, waarom niet?
Krijgen de verschillende fiscale administraties van ons land inzage in voormeld jaarverslag? Weten ze welke rulingaanvragen werden goedgekeurd en welke werden geweigerd? Zijn er verschillen van plaats tot plaats?
Hoeveel informele voorvergaderingen vonden er dit jaar reeds plaats? Is dit aantal een stijging of daling in vergelijking met de voorgaande jaren? Wat is de reden van de stijging of daling?
Hoeveel formele weigeringen tot het verlenen van een ruling waren er dit jaar en hoe verhoudt dat aantal zich tot vorige jaren?
Overweegt de minister om de rulingdienst binnenkort te onderwerpen aan een externe, onafhankelijke controle?
Organiseerde de rulingdienst begin dit jaar een tevredenheidsenquête bij zijn klanten? Kan de minister mij hiervan een kopie bezorgen en uitleg geven bij de resultaten?
De heer Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit. - Ik lees het antwoord van minister Reynders.
Het jaarverslag van de Dienst Voorafgaande Beslissingen wordt mij elk jaar vóór 30 juni bezorgd. Ik stuur het verslag door naar het parlement.
Ik geef de staatssecretaris een exemplaar van het jongste verslag mee voor het geval de Senaat geen kopie ontvangen mocht hebben.
Het parlement dient het jaarverslag openbaar te maken conform artikel 25, 3de lid, van de wet van 24 december 2002 tot wijziging van de vennootschapsregeling inzake inkomstenbelastingen en tot instelling van een systeem van voorafgaande beslissingen in fiscale zaken. Op de website van de Kamer werd wel melding gemaakt van het jaarverslag doch het jaarverslag zelf kon tot op heden niet via de website worden geraadpleegd.
Enerzijds worden de genomen voorafgaande beslissingen voor het overgrote deel op anonieme wijze gepubliceerd op de website van de FOD Financiën (te raadplegen via Fisconetplus) en anderzijds wordt in het jaarverslag melding gemaakt van verrichtingen die ongunstig beoordeeld zouden worden maar waarop geen formele aanvraag volgde na de prefilingfase of waarbij aan de aanvraag verzaakt werd.
De genomen beslissingen worden ook telkens overgezonden naar de bevoegde controles.
Op 19 november waren een 660-tal aanvragen tot het houden van een prefilingvergadering ingediend. Geëxtrapoleerd over het hele jaar 2009 zou dat een toename van ongeveer 10 procent betekenen. Er is geen eenduidige reden voor de toename. Wel kan worden opgemerkt dat de trend zich reeds een aantal jaren doorzet. In 2009 werden tot 17 november een vijftal ongunstige beslissingen genomen.
In het begin van het jaar is de DVB effectief overgegaan tot het houden van een publieke consultatie over de algemene werking.
Het is niet de bedoeling de reacties van de externen publiek te maken. Wel kan ik meedelen dat de DVB doorgaans als positief geëvalueerd wordt en dat de DVB rekening zal houden met de opmerkingen van de externen, die de algemene werking nog kunnen verbeteren.
In het kader van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de grote fiscale fraudedossiers voert het Rekenhof momenteel een audit uit over de werking van de Dienst Voorafgaande Beslissingen.
Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - Het verheugt mij ten zeerste dat er inderdaad een audit wordt uitgevoerd. Het zou evenwel eenvoudiger zijn dat de link op de website van de Kamer gewoon werkt. Dan zouden we veel nuttige informatie krijgen, aangezien het aantal rulingaanvragen stijgt. Ruling is echter niet hetzelfde als prefiling. Ik verneem dat er 660 prefilingdossiers waren, maar dat betekent niet dat voor al die aanvragen effectief een dossier wordt aangelegd. In die voorafgaande fase weet men immers of men al dan niet kans maakt. Wanneer gezegd wordt dat er vijftien negatieve beslissingen genomen werden, vind ik het wel belangrijk te weten op welk aantal aanvragen. Die gegevens kunnen heel wat interessante elementen bevatten, ook voor buitenstaanders. Daarom vraag ik de staatssecretaris er bij de minister op aan te dringen die gegevens openbaar te maken, eventueel via de website van de Kamer. Of misschien kan de Senaat een link aanbrengen op zijn website.
De voorzitter. - Ik heb het rapport gekregen van de heer Schouppe. Ik heb het onmiddellijk aan de diensten gegeven met het verzoek het mede te delen aan de leden en u onmiddellijk een kopie te geven. Misschien kan dit punt ook geagendeerd worden bij de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden om het met de minister te bespreken.
Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - De Senaat zou ook een link kunnen aanbrengen naar het rapport, want wij zijn ook deel van het parlement.
De heer Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit. - Ik zal deze opmerkingen signaleren aan de FOD Financiën.