4-67

4-67

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 19 MAART 2009 - OCHTENDVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van mevrouw Anke Van dermeersch aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid over «de terugbetaling van geneesmiddelen tegen migraine» (nr. 4-810)

De voorzitter. - De heer Bernard Clerfayt, staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude, toegevoegd aan de minister van Financiën, antwoordt.

Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - Volgens een studie van IDEWE waren migraineaanvallen in 2006 goed voor 1 154 336 ziektedagen in Vlaanderen en Brussel. Dat is een hoge maatschappelijke kostprijs.

In antwoord op vraag nr. 3-4723 van collega Hermans deelde de minister mee dat de prevalentie van migraine in ons land tussen 8 en 10% bedraagt: 15 tot 18% bij vrouwen en 6% bij mannen. Vijf procent van de totale bevolking heeft minstens 18 migrainedagen per jaar en 1% minstens één aanval per week.

Migraine kan momenteel het doeltreffendst worden bestreden door de toediening van triptanen. Alleen injecteerbare triptanen worden nu terugbetaald. De injecties hebben echter het nadeel dat het om hoge dosissen gaat en dat het gebruik ervan ingewikkeld en onaangenaam is.

Naar verluidt is onlangs een patent vervallen voor het geneesmiddel Imitrex, de eerste triptaan (sumatriptan) die op de markt was. Een farmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in generische geneesmiddelen heeft inmiddels een aanvraag ingediend voor de verspreiding van dit middel. Vanaf 1 februari 2009 zal Sumatriptan Mylan worden terugbetaald, mits een attest van de adviserend geneesheer wordt overgelegd. Het is voorlopig de enige triptaan in orale vorm die bij de indicatie migraine wordt terugbetaald. Het voordeel van dit middel is dat het oraal wordt toegediend en dus veel gebruiksvriendelijker is dan de injecteerbare triptanen. Bovendien zou met de gedeeltelijke terugbetaling ervan het probleem van de hoge kostprijs van triptanen eveneens van de baan zijn.

Het probleem is echter dat sumatriptan niet geschikt is voor alle migrainepatiënten. Sommige patiënten verdragen de triptaan niet omdat er te veel bijwerkingen zijn. Zij zijn aangewezen op andere triptanen, zoals naratriptan, rizatriptan en zolmitriptan die door het RIZIV echter niet worden terugbetaald en waarvoor al snel 10 euro per pil moet worden betaald.

Door die hoge kostprijs grijpen nogal wat patiënten opnieuw naar conventionele geneesmiddelen zoals Dafalgan en aspirine, die op lange termijn echter schadelijker zijn dan de triptanen en daardoor een hoge maatschappelijke kostprijs met zich meebrengen. Ik denk aan de nierdialyse die op termijn nodig is.

Daarom lijkt het ons belangrijk dat triptanen voor iedereen bereikbaar en dus terugbetaalbaar zijn.

Welke middelen zijn momenteel op de markt ter bestrijding van acute migraineaanvallen?

Welke middelen zullen momenteel of in de nabije toekomst door het RIZIV worden terugbetaald?

Is de minister het ermee eens dat triptanen voor alle migrainelijders beschikbaar en dus betaalbaar moeten zijn?

Zo ja, neemt de minister maatregelen om ervoor te zorgen dat ze allemaal terugbetaalbaar worden en dus vanuit financieel opzicht binnen het bereik komen van alle migrainelijders?

De heer Bernard Clerfayt, staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude, toegevoegd aan de minister van Financiën. - Ik lees het antwoord van vice-eersteminister Onkelinx.

Naast de klassieke pijnstillers, bijvoorbeeld op basis van paracetamol, en de oudere ergotalkaloïden, zijn de triptanen inderdaad belangrijke geneesmiddelen die bij de behandeling van acute migraineaanvallen worden gebruikt. Van elk van die groepen geneesmiddelen zijn een aantal specialiteiten beschikbaar in België. Wat de triptanen betreft, gaat het onder andere om sumatriptan, waarbij Imitrex® in een intramusculaire vorm, maar intussen ook een aantal generieken in orale vorm worden vergoed.

Het initiatief om de terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen aan te vragen, ligt in principe bij de bedrijven. Die kunnen een aanvraag indienen bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen. Die commissie formuleert een voorstel op basis van een evaluatie en een afweging van de therapeutische waarde van het nieuwe geneesmiddel ten opzichte van de verkoopprijs aan het publiek, de budgettaire gevolgen voor de verzekering, de plaats in de medische praktijk en de verhouding tussen kostprijs en efficiëntie. Op basis van die afweging werd de tegemoetkoming van de neusspray van Zomig® (zolmitriptan) en van de orale vormen van Almogran® (almotriptan) enkele jaren geleden geweigerd. Een aanvraag voor tegemoetkoming van Relert® (eletriptan) werd door het bedrijf zelfs ingetrokken. Onlangs heeft dat bedrijf een nieuwe aanvraag voor Relert® ingediend, die momenteel door de commissie wordt onderzocht.

Uiteraard moeten de therapieën die de patiënten echt nodig hebben, voor die patiënten beschikbaar en betaalbaar zijn. Dat geldt dus ook voor de triptanen.

Het goede beheer van de financiële middelen van de verzekering voor geneeskundige verzorging verplicht ons echter prioriteiten te stellen en de beperkte financiële middelen zo efficiënt mogelijk te besteden, teneinde het voortbestaan van het systeem te verzekeren. Om die reden zal ik mijn beslissingen over het al dan niet vergoeden van welbepaalde triptanen blijven baseren op de evaluaties en voorstellen van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen, het orgaan bij uitstek om de grootste garantie te hebben inzake het kostenefficiënte beheer van het budget voor de geneesmiddelen en daarmee ook voor de grootst mogelijke toegang tot goede geneesmiddelen voor de patiënten die ze echt nodig hebben.