4-65

4-65

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 5 MAART 2009 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van mevrouw Helga Stevens aan de staatssecretaris voor Personen met een handicap over «de toegankelijkheid van het nieuwe gebouw van de Directie-generaal Personen met een handicap» (nr. 4-770)

De voorzitter. - De heer Carl Devlies, staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Justitie, antwoordt.

Mevrouw Helga Stevens (Onafhankelijke). - Begin dit jaar is de Directie-generaal Personen met een handicap verhuisd van de oude vertrouwde gebouwen in de Zwarte Lievevrouwstraat naar de gerenoveerde Financietoren. Ik ging ervan uit dat deze nieuwe locatie zeker aan alle toegankelijkheidseisen voor personen met een handicap zou voldoen. De Directie-generaal Personen met een handicap heeft op dat vlak immers een voorbeeldfunctie te vervullen. Groot was dan ook mijn verbazing - en verontwaardiging - toen ik via een reportage in het RTBF-journaal moest vaststellen dat de toegankelijkheid van de Financietoren voor mensen met een handicap heel wat problemen stelt. Daarnaast bleek ook het onthaal van de mensen te wensen over te laten.

Een eerste concreet punt dat ik hier wil aanhalen, betreft het parkeren. Op het plannetje dat op de website van de Directie-generaal kan worden geraadpleegd, staat niet vermeld dat er dicht bij de ingang voorzien is in parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. De meeste mensen begeven zich bijgevolg naar de parkeerplaats aan de Pachecolaan. Die is echter een heel eind verwijderd van de ingang van de Financietoren en is bovendien nergens bewegwijzerd. In het gebouw zelf blijkt de Directie-generaal moeilijk te vinden te zijn, opnieuw door een gebrek aan aangepaste aanwijzingen.

Het kernprobleem van de toegankelijkheid is echter dat er bij de renovatie van de Financietoren geen rekening is gehouden met de bestaande toegankelijkheidsnormen, zodat het hele gebouw verre van integraal toegankelijk is voor mensen met een handicap. De aannemer in kwestie heeft deze normen eenvoudigweg in de wind geslagen. De Regie der Gebouwen heeft dit wel vastgesteld, maar heeft toch beslist de toren te huren en in gebruik te nemen. De aannemer zou de nodige aanpassingen nog laten uitvoeren, maar krijgt geen sanctie. Ook voor de Directie-generaal was het niet voldoen aan de toegankelijkheidsnormen geen reden om de verhuizing uit te stellen of te annuleren.

Dit vind ik onbegrijpelijk en het is zeer terecht dat de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap tegen deze gang van zaken protesteert. Duizenden mensen met een mobiliteits- of andere handicap moeten de Directie-generaal bezoeken, maar toch blijkt uit de feiten dat toegankelijkheid geen prioriteit is: dit lijkt wel een fragment uit een roman van Kafka! Hoe kan het toch dat niet strikter werd toegezien op het naleven van de toegankelijkheidsnormen? Zeker voor een gebouw waarin de Directie-generaal wordt gehuisvest is dit toch essentieel! Ik verneem via de media dat de staatssecretaris deze toestand al herhaaldelijk heeft aangeklaagd bij minister Reynders, bevoegd voor de Regie der Gebouwen. Dat hij niet prompt de nodige maatregelen heeft genomen, beschouw ik als een grove nalatigheid en een vorm van gevoelloosheid tegenover de groep van mensen met een handicap.

Ook de omstandigheden waarin het sociaal onderzoek van mensen met een handicap plaatsvindt, wil ik hier aankaarten. In de reportage had dit plaats in een geïmproviseerd bureau, dat niet afgescheiden was van de grotere ruimte waarin het geplaatst was. De privacy van de ondervraagde personen kon onmogelijk worden gewaarborgd. Om het even wie kon langsgaan en zaken uit het vertrouwelijke gesprek opvangen. Dat is toch geen manier van werken!

Hoe kan het dat de Directie-generaal momenteel gehuisvest is in een gebouw dat niet integraal toegankelijk is voor personen met een handicap? Was het eventueel niet beter geweest in de Zwarte Lievevrouwstraat te blijven tot de Financietoren voldeed aan de vereiste toegankelijkheidsnormen?

Tegen wanneer zal de Financietoren integraal toegankelijk zijn voor personen met een handicap?

Is de staatssecretaris het met me eens dat de aannemer die de toegankelijkheidsnormen in de wind geslagen heeft een sanctie verdient? Zal ze daartoe een initiatief nemen?

Op welke manier zal de staatssecretaris de zopas geschetste problemen op vlak van parkeren, bewegwijzering en privacy oplossen? Op welke termijn denkt ze die problemen te kunnen verhelpen?

De heer Carl Devlies, staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Justitie. - Ik lees het antwoord van de staatssecretaris voor Personen met een handicap.

De renovatie van het gebouw werd goedgekeurd in 2003, op basis van de toegankelijkheidseisen en veiligheidsnormen uit die periode. De normen voor toegankelijkheid werden echter herzien in 2006.

Daar de Financietoren werd gerenoveerd conform de normen van 2003 was er geen reden om de personen met een handicap te blijven ontvangen in de vroegere gebouwen, die ernstige problemen vertoonden op gebied van veiligheid en toegankelijkheid.

De Regie der Gebouwen werkt samen met de eigenaar van het gebouw een actieplan uit om voor de Financietoren te voldoen aan de toegankelijkheidsnormen. Aangezien de Regie der Gebouwen belast is met deze kwestie, nodig ik u uit hierover een vraag te stellen aan minister Reynders.

Er is momenteel geen sprake van een sanctie. Wat meer bepaald het probleem van de wind betreft, stellen de eigenaars voor allereerst een plastic tunnel te installeren op de binnenplaats en die plaats nadien te bedekken met een glazen dak.

De personen met een handicap die willen ontvangen worden op de sociale dienst, worden momenteel ontvangen in een betere omgeving die meer privacy biedt. Deze situatie zal worden geëvalueerd.

Een nieuw systeem van bewegwijzering zal worden aangebracht.

Voor de dienst medische expertise zijn de zaken complexer. Volgens mij moet worden overwogen om deze dienst te verhuizen. Dat is trouwens ook de wens van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap. Dit punt wordt momenteel besproken.

Mevrouw Helga Stevens (Onafhankelijke). - Ik heb hieraan weinig toe te voegen, maar ik denk dat ik zelf de situatie ter plaatse zal nagaan.