4-62

4-62

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 5 FEBRUARI 2009 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van de heer Geert Lambert aan de minister van Klimaat en Energie over «de campagne van het Nucleair Forum» (nr. 4-607)

De heer Geert Lambert (Onafhankelijke). - Voor ik mijn vraag stel, wil ik opmerken dat ik bij vorige vragen van collega's tot de vaststelling kom dat men over bepaalde, hangende juridische dossiers, met naam en toenaam allerlei zaken vertelt en in detail treedt. Men leest bijna het dossier en de veroordeling voor. Toen ik destijds vragen stelde rond de aanpak van Koerdische dossiers, kreeg ik steevast het laconieke antwoord dat over lopende dossiers niets kon worden gezegd. De regering moet over haar beleid nadenken: ofwel informeert men het parlement over dossiers waarin de regering zelf een rol speelt, ofwel doet men dat niet, maar men kan niet handelen à la tête du client. Het ergert mij mateloos dat, wanneer een parlementslid tot in detail kan zeggen wat de regering van plan is in een juridisch dossier, men verklaart daarover niets te kunnen zeggen omdat dit het dossier zou kunnen beïnvloeden.

We hebben deze week een ongelooflijke megacampagne gezien van het Nucleair Forum. Het is ongemeen boeiend die te volgen, met de schitterende mediastrategie die erachter zit. Men wijst op een zeer gerichte manier enkel op de heilzame effecten van kernenergie. Zelden heb ik een zo groots opgezette campagne gezien. Uit de website van de lobbygroep blijkt dat Synatom als actief lid helpt de campagne mede te financieren. Robert Leclère, de voorzitter van het Forum, is tevens CEO van Synatom.

De Belgische overheid bezit een golden share in Synatom, en heeft twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur.

Over de banden die de overheid rechtstreeks en onrechtstreeks met het Nucleair Forum heeft, heb ik enkele vragen.

Wat is de bijdrage die Synatom betaalt aan het Nucleair Forum?

Is het mogelijk dat deze bijdrage werd betaald uit het Synatomfonds dat eigenlijk werd aangelegd voor de financiering van de ontmanteling van de kerncentrales en voor de begeleiding van het beheer van de in de centrales bestraalde splijtstof?

Welke houding hebben de regeringsvertegenwoordigers in Synatom aangenomen ten opzichte van deze campagne en de financiering ervan?

Indien de regeringsvertegenwoordigers deze campagne voluit hebben gesteund, is dit dan niet strijdig met het standpunt dat het Belgische parlement heeft ingenomen voor een uitstap uit de kernenergie?

Zijn er in het Nucleair Forum nog organisaties aanwezig die op enigerlei wijze verbonden zijn met de overheid en die rechtstreeks of onrechtstreeks subsidies ontvangen van de overheid en betekent dit dan dat de overheid een campagne financiert die lijnrecht ingaat tegen een wettelijke beslissing?

De heer Paul Magnette, minister van Klimaat en Energie. - De informatiecampagne wordt georganiseerd door het Belgisch Nucleair Forum. Dat Forum heeft verschillende leden, onder andere Synatom. Door de bijdragen van zijn leden beschikt het Forum over bepaalde financiële middelen. De raad van bestuur van het Forum bepaalt welke acties met de beschikbare middelen worden georganiseerd. Dat kan bijvoorbeeld zijn: de publicatie van het maandblad Nucleaire Activiteit, het organiseren van workshops, het beheer van een website of de organisatie van een informatiecampagne. Het Nucleair Forum is een industriële groepering. Ik ken de bijdrage van Synatom aan het Forum niet. Synatom is een privévennootschap waarvan het kapitaal volledig door Electrabel wordt beheerd. Synatom staat in voor het beheer van de volledige splijtstofcyclus van de Belgische kerncentrales. Daarenboven beheert Synatom sinds 2003 de provisies die worden aangelegd voor de ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van de in de centrales bestraalde splijtstoffen.

De Belgische Staat heeft een gouden aandeel en heeft dus ook twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur. De campagne wordt echter gefinancierd uit de gewone begroting van het Forum. Er werd dus geen specifieke beslissing genomen in de raad van bestuur van Synatom.

De wet van 11 april 2003 heeft Synatom de taak gegeven de nucleaire voorzieningen voor de ontmanteling van de kerncentrales en voor het beheer van de bestraalde splijtstoffen te beheren. Daarop wordt toegezien door de Commissie voor nucleaire voorzieningen die erover waakt dat deze voorzieningen enkel voor deze doeleinden worden gebruikt. Het is dus uitgesloten dat de voorzieningen worden gebruikt om de bijdrage aan het Forum te betalen.

Bovendien zal kernenergie worden gebruikt tot 2025, zoals bepaald in de wet. We begrijpen dus dat een industriële groepering een informatiecampagne wenst te voeren.

Zowel het SCK-CEN, het IRE als Belgoprocess zijn lid, maar voor hen geldt hetzelfde antwoord. Ik heb hen toch schriftelijk gevraagd de overheidsmiddelen niet voor die doelstelling te gebruiken.

De heer Geert Lambert (Onafhankelijke). - Ik dank de minister voor zijn antwoord. Ik noteer dat hij formeel zegt dat geen gelden gebruikt werden uit fondsen die aangelegd werden voor de latere ontmanteling. Toch zou ik het bijzonder belangrijk vinden dat de regering al haar vertegenwoordigers in IRE, het SCK en Synatom de opdracht geeft duidelijk stelling te nemen in hun respectieve raden van bestuur en dat zij moeten meedelen dat het om zaken gaat die niet kunnen en die wij niet kunnen ondersteunen. Het is best mogelijk dat het Nucleair Forum mag doen wat het wenst, maar de regeringsvertegenwoordigers in organisaties of instellingen waarin de overheid participeert mogen mijns inziens niet participeren aan een organisatie die campagne voert tegen een wettelijke bepaling. Ik vind dat onaanvaardbaar en de regering moet haar vertegenwoordigers tot de orde roepen.