4-48 | 4-48 |
De heer Geert Lambert (sp.a+Vl.Pro). - De verdere uitbouw van het windmolenpark op de Thorntonbank dreigt in gevaar te komen, omdat de banken de volgende fase van het project niet langer willen financieren wegens de crisis die de banksector teistert. Als de bouwheer, C-Power, tegen april geen alternatieve financiering vindt, dreigt het project stil te vallen.
C-Power dringt er bij de regering op aan geld te mogen ontlenen uit wat nog rest van het Synatomfonds, dat gestijfd werd door de Belgische elektriciteitsverbruikers. Dat fonds, opgericht voor de ontmanteling van de kerncentrales, bevat intussen meer dan 5 miljard euro. In 2007 werd beslist dat 75% van deze middelen mogen worden belegd door de nucleaire exploitanten, dus Electrabel. Het saldo, zijnde 25%, moet worden belegd in activa buiten de kernexploitanten. Daarbij werd reeds in maart 2007 beslist dat 10% daarvan, dus netto 2,5%, moet worden toegekend aan projecten die de energie-efficiëntie of de productie van duurzame energie bevorderen. Dit percentage kan zelfs worden uitgebreid.
Uit het antwoord van vorige week op een vraag om uitleg van collega Bart Martens in verband met het Synatomfonds bleek dat van het vrijmaken van middelen voor energie-efficiëntie of duurzame energie nog niets terecht is gekomen. Veel is te wijten aan de zogenaamde commissie voor Nucleaire Voorzieningen. Deze commissie, die toezicht moet houden op dat fonds, ligt immers op apegapen. Ze komt amper samen. De minister antwoordde dat de commissie op 6 november 2008 zou vergaderen over de praktische uivoering van de wetsbepaling terzake. Hij zou de commissie naar een stand van zaken hebben gevraagd.
Dat de Belgische banksector niet meer bereid is om de bouw van alternatieve energiecentrales te financieren, toont nogmaals de kortzichtigheid van de financiële sector aan. Er moet immers worden gewerkt aan een solide financiering van dergelijke projecten. Het bouwen van alternatieve energiebronnen is onontbeerlijk voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en vermindert onze afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers.
Een Europese krachtenbundeling op het gebied van alternatieve energie is niet meer dan logisch, aangezien de investeringen in onderzoek en ontwikkeling van alternatieve energie enorm zijn en de privésector blijkbaar niet in staat is die te financieren. De lidstaten investeren elk jaar vele miljarden in kernenergie via Euratom. Een soortgelijk project voor alternatieve energie is dan ook meer dan wenselijk.
Ik had dan ook graag geweten of de minister intussen reeds een stand van zaken van de Commissie voor nucleaire voorzieningen heeft gekregen. Zitten daar financieringsmogelijkheden in? Valt daar de financiering van het windmolenpark van C-Power onder?
Is de regering bereid om geld uit het Synatomfonds te ontlenen voor de bouw van windmolens voor de Belgische kust en zodoende mee te werken aan de uitbouw van de Belgische productie van alternatieve energie? Zo ja, binnen welk tijdsperspectief?
Is de minister bereid het percentage van 10% van de 25% die buiten de kernexploitanten moet worden belegd op te trekken, zodat ook een belegging in de andere offshoreparken mogelijk wordt als de exploitanten daarom vragen?
Is de regering bereid om op de volgende Europese Raad effectief werk te maken van een Europees Verdrag voor Schone Energie?
De heer Paul Magnette, minister van Klimaat en Energie. - Ik heb inderdaad in een brief aan de Commissie voor nucleaire voorzieningen gevraagd om mij de stand van zaken mede te delen, maar ik heb nog geen antwoord ontvangen. Wel heb ik vernomen dat aan de criteria wordt gewerkt en dat een antwoord wordt voorbereid.
De Commissie voor nucleaire voorzieningen moet oordelen of het project van C-Power aan de criteria voldoet. C-Power zou dan ook contact met Synatom moeten opnemen om het project voor te dragen, want het is Synatom dat projecten die voor leningen in aanmerking komen aan de Commissie moet voorleggen.
Wettelijk is het mogelijk het percentage van 10% van de 25% dat buiten de kernexploitanten wordt belegd, te herzien. Het bedrag dat C-Power nodig heeft zou evenwel meer dan 90% van de 25% bedragen. Naar het schijnt zou er momenteel geen geld beschikbaar zijn, maar dat zou in september 2009 wel het geval zijn. Ik zal er alleszins op toezien dat het dossier met de grootste zorg wordt behandeld.
Uw voorstel over een Europees Verdrag voor Schone Energie is interessant, maar ik moet wel opmerken dat over klimaat en energie op Europees niveau al heel wat debatten worden georganiseerd.
De heer Geert Lambert (sp.a+Vl.Pro). - Ik dank de minister voor zijn antwoord. Het verontrust me een beetje dat er van de Commissie zelf nog altijd geen antwoord is. Het is niet de eerste keer dat gevraagd wordt naar de investeringsmogelijkheden van de Commissie. Het verontrust me nog meer omdat er, als ik het goed begrijp, niet meteen geld ter beschikking is, maar pas volgend jaar. Het is me al eerder ter ore gekomen dat het in de hele Synatomconstructie eigenlijk enkel gaat om voorzieningen en niet om werkelijk voorradig geld. Ik maak me daar bijzonder ongerust over. Als we in de energiesector met eenzelfde malaise worden geconfronteerd als in de financiële sector, dan zou dat inhouden dat alles weg is en dat er niets wordt gerealiseerd.
Ik dring er bijzonder op aan toch werk te maken van Europese plannen. Ik herinner me dat Duitsland - en ik meen ook Denemarken - in het raam van het Lissabonverdrag voorstelden ook een Europese energiepolitiek uit te werken. Tot mijn spijt heeft België zich daarbij niet aangesloten. Het lijkt me nuttig dat voorstel alsnog op tafel te leggen.
Als we het echt menen met duurzame energie, hebben we enkel in een Europees samenwerkingsverband effectieve slaagkansen.