4-47

4-47

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 6 NOVEMBER 2008 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van mevrouw Anke Van dermeersch aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken over «de evolutie van het aantal noodoproepen» (nr. 4-469)

De voorzitter. - De heer Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de eerste minister, antwoordt.

Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - Dit is een schriftelijke vraag die ik heb omgezet in een vraag om uitleg, omdat ik geen antwoord kreeg.

Burgers die zich in nood bevinden, kunnen in ons land hulp inroepen door te telefoneren naar het nummer 101 of 112. Hoeveel oproepen kreeg het nummer 101 in 2007? Is dat een stijging of daling in vergelijking met het verleden?

Hoeveel oproepen kreeg het nummer tot nog toe in 2008? Hoeveel oproepen kreeg het nummer 112 in 2007? Is dit een stijging of daling? Hoeveel oproepen kreeg het nummer tot nog toe in 2008?

In hoeveel procent van de gevallen ging het werkelijk om een noodoproep? Wat was de gemiddelde aanrijtijd voor een dringende interventie in 2007? Is dat een vooruitgang of achteruitgang in vergelijking met het verleden?

De heer Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de eerste minister. - Ik lees het antwoord van de minister.

Ik verwijs om te beginnen naar het antwoord dat ik reeds verstrekte op de schriftelijke vraag met nummer 4-782. Volgens de informatie die ik bij de diensten van de federale politie heb ingewonnen, krijgt het noodnummer 101 ongeveer 2 700 000 oproepen per jaar. De exacte gegevens van de vorige jaren en van de eerste zes maanden van 2008 zijn niet beschikbaar, maar de hiervoor vermelde schatting berust op een extrapolatie van de gegevens verzameld sinds juli 2008.

In 2007 bedroeg het totaal aantal oproepen op het nummer 112, 545 157. Dat is een stijging met 1% ten opzichte van 2006. De cijfers voor 2008 zijn nog niet bekend.

Bijna 20% van de oproepen naar het 101-nummer zijn niet dringend. Ze waren voornamelijk van informatieve en sociale aard. Voor de 112-oproepen zijn de cijfers nog niet beschikbaar.

Voor de 101-oproepen is nu opdracht gegeven tot het opstellen van een verslag inzake de aanrijdtijd van de politie. Over de aanrijdtijden van de brandweer en dringende medische hulpverlening zijn geen gegevens bekend.

Mevrouw Anke Van dermeersch (VB). - Het verwondert me dat men zo weinig gegevens heeft. Onlangs was er een campagne om het 112-nummer bij de bevolking bekend te maken. Men houdt blijkbaar niet goed in het oog of die campagne effect heeft. Ik heb toch wel vragen bij de extrapolatie van de gegevens van midden 2008 voor het aantal oproepen van vorig jaar en bij de beleidsbeslissingen hieromtrent.

20% niet dringende oproepen naar het nummer 101 is toch een belangrijk percentage. Als men het nummer 101 echt nodig heeft, moet het bereikbaar zijn. Het verwondert me ten zeerste dat over het nummer 112 ook geen gegevens beschikbaar zijn.

Ik dring aan op een onderzoek naar de aanrijdtijd voor politie, brandweer en medische diensten. Die zou binnen normale grenzen moeten liggen. Indien niet, dan moeten de nodige beleidsbeslissingen worden genomen. Het gaat immers vaak om levens.