4-15

4-15

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 31 JANUARI 2008 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van de heer Hugo Vandenberghe aan de minister van Binnenlandse Zaken en aan de minister van Justitie en aan de minister van Landsverdediging over «de mogelijke gevaren verbonden aan duidelijk zichtbare luchtfoto's op het internet van bepaalde militaire basissen» (nr. 4-65)

De voorzitter. - De heer Paul Magnette, minister van Klimaat en Energie, antwoordt.

De heer Hugo Vandenberghe (CD&V-N-VA). - Het ministerie van Defensie zou een onderzoek gestart zijn naar websites met satellietbeelden om na te gaan of ze een gevaar kunnen betekenen en of bepaalde locaties, bijvoorbeeld militaire basissen, onzichtbaar moeten worden gemaakt.

Zo kan men de militaire basis van Kleine Brogel bijvoorbeeld nog altijd gedetailleerd zien via het internet.

Websites met satellietbeelden zijn onder meer Google Earth of Virtual Earth van Microsoft. Je kan er je eigen woonplaats virtueel opzoeken vanuit de lucht.

Op vraag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Nederland heeft Google al alle militaire locaties, koninklijke domeinen en gebouwen van inlichtingendiensten onzichtbaar gemaakt. Op Virtual Earth van Microsoft zijn die gebieden nog in detail zichtbaar, maar de MIVD heeft ook hier gevraagd de verboden plekken door arcering onzichtbaar te maken.

In mei 2004 stelde ik een gelijksoortige vraag om uitleg over de luchtfoto's die via de website van GIS-Vlaanderen ter beschikking werden gesteld.

Vindt de minister het verantwoord dat dergelijke gedetailleerde informatie van belangrijke gebouwen en installaties kan worden geraadpleegd door iedereen die toegang heeft tot het internet? Welke maatregelen wil de minister nemen om dergelijke informatie niet meer in detail te verspreiden via het internet? Welke gebouwen moeten volgens de minister op het internet door arcering onzichtbaar worden gemaakt?

De heer Paul Magnette, minister van Klimaat en Energie. - Ik lees het antwoord van de minister van Landsverdediging.

De beschikbaarheid voor het grote publiek van beelden van militaire basissen kan een veiligheidsrisico inhouden. Voor het maken en verspreiden van satellietbeelden bestaat geen nationale beperking. Voor het maken van luchtfoto's boven het nationale grondgebied was er wel een beperking, maar die werd afgeschaft bij koninklijk besluit van 5 augustus 2006.

Ik heb Google Earth en Virtual Earth daarom alvast gevraagd de Belgische militaire sites te censureren, met inbegrip van kampen in het buitenland waar Belgische militairen verblijven.

Daarnaast heb ik de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken voorgesteld een werkgroep op te richten met vertegenwoordigers van onze departementen, die belast zal zijn met het voorstellen van een algemene en structurele oplossing voor het probleem van de beschikbaarheid van dergelijke beelden voor het grote publiek.

De heer Hugo Vandenberghe (CD&V-N-VA). - De regering schiet blijkbaar in actie. Er wordt een nieuwe werkgroep opgericht om het probleem grondig aan te pakken.

We zullen zien wat het wordt. Ik dring er intussen wel op aan dat op korte termijn maatregelen worden genomen om te beletten dat iedereen van alles en nog wat foto's kan nemen. Ik denk daarbij niet alleen aan de militaire veiligheid, maar ook aan de bescherming van de privacy. Ik hoef daar niet meer uitleg over te geven. Als niets wordt ondernomen, bestaat het gevaar dat we uiteindelijk zullen leven in een samenleving die een permanente bespieding organiseert.