4-15

4-15

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 31 JANUARI 2008 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van de heer Hugo Vandenberghe aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen over «het aantal wanbetalers in de verzekeringssector» (nr. 4-64)

De voorzitter. - De heer Paul Magnette, minister van Klimaat en Energie, antwoordt.

De heer Hugo Vandenberghe (CD&V-N-VA). - Uit gegevens van Datassur, de centrale databank van de verzekeraars, blijkt dat het aantal landgenoten dat in 2006 zijn auto- of brandverzekering weigerde te betalen, fors is gestegen.

In een jaar tijd hebben verzekeraars het contract van 49.325 Belgen om dringende redenen opgezegd. Het aantal wanbetalers op de lijst is gestegen tot 92%. Nog eens 7% veroorzaakte te veel schadeongevallen en 1% probeerde te frauderen. Volgens Datassur bedroeg vijf jaar geleden het aandeel van de wanbetalers nog maar 75%.

Graag had ik van de minister vernomen welke conclusies hij trekt uit de gegevens van Datassur. Hoe zal de minister de wildgroei aan zwarte lijsten aanpakken? Acht hij het wenselijk bijkomende initiatieven te nemen om het aantal wanbetalers in de toekomst te doen verminderen?

De heer Paul Magnette, minister van Klimaat en Energie. - Ik lees het antwoord van minister Reynders.

Volgens de gegevens in mijn bezit is het aantal wanbetalers uitgedrukt in absolute cijfers relatief stabiel, zelfs al is het opzeggingspercentage wegens wanbetaling in een jaar van 91% tot 92% gestegen. De stijging met 1% houdt waarschijnlijk verband met de aangroei van het aantal gevallen van overmatige schuldenlast.

De negatieve lijsten vallen onder de bevoegdheid van de minister van Economie en de minister van Justitie.

Ik moedig de verzekeraars aan een splitsing van de premies toe te laten en de domiciliëring te vergemakkelijken; dat is geen oplossing voor het probleem, maar laat de consument wel meer bewegingsvrijheid.

Voor motorrijtuigen moeten personen die onder het Tariferingsbureau vallen, de premie vooraf aanvragen; de premie biedt een dekking voor één jaar, zonder stilzwijgende hernieuwing. Dankzij die maatregel zijn zowel de betrokkenen als derden beschermd.

Mijns inziens moeten we streven naar een evenwicht tussen sensibilisatie, informatie en preventie. We moeten de betaalmogelijkheden uitbreiden, maar tegelijkertijd iedereen inlichten over de gevolgen van wanbetaling of niet-verzekering: bijvoorbeeld, geen verzekering van goederen in geval van brand, risico's inzake aansprakelijkheid van de gebruikers van motorrijtuigen. De minister van Economie heeft oog voor deze problemen.

De heer Hugo Vandenberghe (CD&V-N-VA). - Ik dank de minister voor zijn antwoord. Het probleem van de zwarte lijsten zal ik in een andere context bij de minister van Justitie aankaarten.