4-10

4-10

Sénat de Belgique

Annales

VENDREDI 21 DÉCEMBRE 2007 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Projet de loi visant à élargir le public-cible pouvant bénéficier d'une allocation de chauffage du Fonds social Mazout et à augmenter la quantité de mazout donnant droit à cette allocation (Doc. 4-491) (Procédure d'évocation)

Discussion générale

De heer Patrik Vankrunkelsven (Open Vld), rapporteur. - De voorliggende tekst werd oorspronkelijk door mevrouw Colette Burgeon in de Kamer als wetsvoorstel ingediend. De tekst werd grondig geamendeerd en vervolgens door de Senaat geëvoceerd.

Minister Dupont heeft het wetsontwerp in de commissie toegelicht. Het Sociaal Stookoliefonds is opgericht om mensen die het financieel moeilijk hebben te helpen hun stookolierekeningen te betalen. In het oorspronkelijke voorstel werd het toepassingsgebied ernstig verruimd. Via verschillende amendementen werden de parameters voor terugbetaling aangepast zodat alsnog mensen kunnen worden geholpen die moeilijkheden ondervinden om rond te komen.

In de algemene bespreking hebben heel wat leden vragen gesteld over de aanpassingen aan het oorspronkelijke voorstel. Mevrouw Vanlerberghe betreurde dat het oorspronkelijke voorstel ernstig werd ingeperkt. De heer Beke heeft een aantal technische vragen gesteld. Mevrouw Durant had ook liever gezien dat de teneur van het oorspronkelijke wetsvoorstel zou zijn behouden. Ook mevrouw Vienne wou teruggrijpen naar het oorspronkelijke voorstel. Ze betreurde ook dat er zoveel tijd was verloren. Dat was te wijten aan de aanslepende regeringsvorming en kan niet aan minister Dupont worden verweten.

Mevrouw Vanlerberghe vreest dat zelfs het voorliggende voorstel dode letter zal blijven. Ik neem echter aan dat de nieuwe regering zich alsnog over het voorstel zal buigen. Mevrouw Lanjri onderschrijft de bekommernis om mensen die het moeilijk hebben zoveel mogelijk te steunen. Ze wijst er ook op dat de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten zich wegens meningsverschillen uit de raad van bestuur van het fonds heeft teruggetrokken. Ze hoopt dat de nieuwe regering de problemen dringend zal aanpakken.

Er werden enkele amendementen ingediend, die door de mevrouw Vanlerberghe en mevrouw Durant werden toegelicht. Ze strekken ertoe het oorspronkelijke voorstel terug over te nemen. Mevrouw Durant wees erop dat het stookoliefonds een noodoplossing is voor het veel ernstigere en diepere probleem dat veel mensen het moeilijk hebben om rond te komen. Mevrouw Vanlerberghe en mevrouw Vienne wezen ook op de verantwoordelijkheid van de lokale besturen. Mevrouw Lanjri verwees naar artikel 2 van het wetsontwerp en ze herinnerde er ook aan dat de nieuwe regering maatregelen zal nemen om de koopkracht van de bevolking te verhogen.

De minister antwoordde op een aantal amendementen, maar blijft het ontwerp zoals het door de Kamer werd goedgekeurd, steunen.

Uiteindelijk werden de amendementen 1 tot 4 verworpen met 11 stemmen tegen 4. Het geheel wordt aangenomen met 11 stemmen tegen 2 bij 2 onthoudingen.

M. Philippe Mahoux (PS). - Sur le fond, il s'agit d'une proposition de loi dont le groupe socialiste avait pris l'initiative à la Chambre. Son caractère très concret est la conséquence de l'absence d'un gouvernement en pleine possession de ses moyens.

Nous avons entendu aujourd'hui la déclaration gouvernementale, nous en dirons ce que nous en pensons lundi prochain. Mais nous dirons certainement que l'amélioration du fonctionnement du fonds « mazout » et l'élargissement du nombre de ses bénéficiaires font partie des urgences. Puisqu'il y aura un gouvernement, le renvoi à un arrêté royal peut se défendre.

Nous soutiendrons donc ce projet de loi mais en insistant pour que des mesures soient prises très rapidement. Nous rappelons que si des mesures n'ont pas été prises, c'est en raison d'une négociation pour la constitution d'un gouvernement qui, au fil des semaines et des mois, s'est étiolée.

Mevrouw Myriam Vanlerberghe (sp.a-spirit). - We hebben het ontwerp daarstraks al uitgebreid in de commissie besproken. Het was koud, het is koud en het zal nog wel een tijdje koud blijven. Ik ging er dus van uit dat dit een superdringende materie was. Eerste minister Verhofstadt heeft daarnet ook gezegd dat dit ook hoog op het lijstje van de regering staat. Iedereen vindt het even dringend, alleen werden de maatregelen uitgehold, omdat men tijd wil om na te denken. Dat is natuurlijk heel moeilijk te begrijpen en uit te leggen. Voor dergelijke dingen is er weinig tijd. Behalve over het politieke circus van de afgelopen maanden hadden de media het bijna alleen over de koopkracht, de levensduurte en vooral de hoge energieprijzen. Vele mensen moeten nu voor een tank huisbrandolie twee maanden uitkering neertellen. Iedereen weet dat. Zowel in de Kamer als in de Senaat hadden we de kans om snel en heel concreet iets te doen met het stookoliefonds. Was dit de beste oplossing? Uiteraard niet. Er zijn betere oplossingen, maar dit kon wel heel vlug. We konden de doelgroep verruimen en het bedrag optrekken. Eigenlijk konden we meteen starten met een betere versie van het stookoliefonds. Dat was in deze periode van het jaar een zeer goede zaak geweest. Alleen vinden de regeringspartijen dat het niet op die manier moet gebeuren. Dat vinden we jammer. Ons amendement werd opnieuw in de commissie verworpen, zonder duidelijke uitleg. Jammer genoeg kunnen we nu niet naar huis gaan met een concrete oplossing voor een probleem waarmee veel mensen worden geconfronteerd. De sp.a-fractie zal zich dan ook bij de stemming onthouden. We stemmen niet tegen, want beter iets dan niets en een tegenstem zou de indruk wekken dat we tegen het stookoliefonds zijn, wat niet het geval is. We vinden dit alleen een gemiste kans.

M. José Daras (Ecolo). - Aujourd'hui 21 décembre, il faisait moins 10 degrés ce matin. On nous dit depuis longtemps que le problème dont il est question dans ce projet de loi est urgent. Nous avons dû attendre parce que des négociations étaient en cours pour la formation d'un gouvernement.

Mme Burgeon a déposé à la Chambre des représentants une proposition concrète, peut-être imparfaite mais qui permettait toutefois d'avancer. Aujourd'hui, à quatre jours de la Noël, on nous dit que le gouvernement va prendre des mesures et qu'il faut attendre leur application. Ce n'est pas sérieux. Le parlement n'a pas à attendre le gouvernement pour que des mesures concrètes soient prises.

Je ne préjuge pas de la confiance au gouvernement qui se met en place ni des mesures qu'il prendra mais, si nous avions pris des mesures nous aurions su à quel moment elles seraient entrées en vigueur.

Je regrette donc les amendements qui ont déshabillé le texte de Mme Burgeon, une excellente collègue par ailleurs. Par conséquent, nous nous abstiendrons sur ce texte.

-La discussion générale est close.