3-210

3-210

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 22 MARS 2007 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Proposition de loi complétant l'article 45 de la loi du 7 décembre 1998 organisant un service de police intégré, structuré à deux niveaux, en vue de renforcer la participation démocratique (de M. Jan Steverlynck et consorts, Doc. 3-1956)

Discussion générale

M. Jean-Marie Happart (PS), rapporteur. - Mon rapport sera très succinct. Je me réfère, pour le reste, au rapport écrit.

Je tiens surtout à féliciter l'auteur pour son initiative. Cela montre que le travail des parlementaires peut aboutir ; nous pouvons déposer des propositions de loi et les mener à bien. Le Sénat a toute son importance. En l'occurrence, cette proposition de loi émane d'un parlementaire de l'opposition, auquel j'adresse donc toutes mes félicitations.

De heer Jan Steverlynck (CD&V). - Het wetsvoorstel dat ik heb ingediend en dat mee ondertekend werd door collega's van de fracties van CDH, MR en VLD, wil de betrokkenheid van de gemeenteraadsleden in de meergemeentepolitiezones inzake politiebeleid vergroten. Gewone gemeenteraadsleden die niet in de politieraad zitting hebben, voelen zich inderdaad te weinig betrokken bij het politiebeleid en de werking van de lokale politie. Het contact tussen de vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap en de verantwoordelijke voor de politie gaat soms al te zeer verloren. Aan de ene kant weet de korpschef niet altijd voldoende wat er leeft in de gemeenteraad of kent hij onvoldoende de bezorgdheden of pijnpunten die de burgers ervaren.

Aan de andere kant ondervinden gemeenteraadsleden soms dat ze maar moeilijk dergelijke aandachtspunten bij de politie kunnen aankaarten. Daarom stelden we twee zaken voor: aan de ene kant willen we de korpschef eenmaal per jaar voor een gedachtewisseling in de gemeenteraad uitnodigen en aan de andere kant wilden we voor de gemeenteraad de mogelijkheid creëren om aan de korpschef via de burgemeester en het politiecollege specifieke vragen te stellen. Dit tweede voorstel riep in de commissie een aantal vragen op, onder meer inzake het doorbreken van de bevoegdheid van politiecollege en politieraad. Om discussies op het ogenblik te vermijden ben ik akkoord gegaan om dit onderdeel van het wetsvoorstel te laten vallen.

Het voorstel om in meergemeentezones in elke gemeenteraad, in aanwezigheid van de korpschef, eenmaal per jaar een gedachtewisseling te houden over het beleid en de werking van de lokale politie werd wel aanvaard. Op die wijze is het mogelijk om een constructieve dialoog te voeren. Vandaag gebeurt dat trouwens reeds in veel gemeenten, doch daar waar het niet gebeurt of slechts moeizaam tot stand komt, zal dit wetsvoorstel een duwtje in de rug betekenen.

We beklemtonen dat het niet gaat om het ter verantwoording roepen van de korpschef, maar wel om de korpschef de kans te geven het beleid en de werking van de lokale politie te bespreken met alle gemeenteraadsleden. Zo zullen de twee partijen elkaar beter kunnen aanvoelen en weten wat er leeft zodat een beter wederzijds begrip tot stand komt over het politiële beleid. Ik ben tevreden dat het aldus geamendeerde wetsvoorstel vervolgens unaniem in commissie is goedgekeurd.

M. Berni Collas (MR). - Lorsque mon collègue, Jan Steverlynck, m'a sensibilisé à son initiative parlementaire, je me suis volontiers associé à cette démarche. En effet, la proposition de loi qui nous est soumise aujourd'hui a le mérite de favoriser la transparence de la politique policière locale.

Il ne s'agit, en aucun cas, de critiquer l'action policière mais de disposer d'un outil complémentaire pour démocratiser davantage les structures existantes.

En outre, cet outil encouragera la collaboration et la concertation entre le chef de corps de la zone locale et les conseillers communaux. Cet échange de vues permettra aux deux composantes de dialoguer et de faire valoir leurs points de vue. Le chef de corps aura ainsi l'occasion de valoriser son travail, comme celui de son équipe et de répondre directement aux inquiétudes ou aux interrogations de l'ensemble des élus communaux. Ces derniers recevront ainsi, sans intermédiaire, une information précise au sujet des actions menées et à mener sur le territoire de la commune.

Par ailleurs, nous considérons que l'intérêt pour la sécurité de la zone doit interpeller l'ensemble des conseillers et pas seulement les membres du conseil de police.

Enfin, nous sommes d'avis que cette réunion annuelle ne constitue pas vraiment une surcharge de travail pour le chef de corps puisqu'il ne devra s'y atteler qu'une fois par an et que ce travail est déjà réalisé à l'attention du conseil de police.

-La discussion générale est close.