(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
Één van de drie kanalen van de Belgische ontwikkelingssamenwerking is de multilaterale samenwerking. Volgens de cijfers van de directie-generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) voor 2005 lopen de multilaterale bijdragen op tot 46 % van de begroting van Ontwikkelingssamenwerking. Dat is dus bijna de helft van de begroting. Graag had ik geïnformeerd hoe de controle op deze uitgaven gebeurt.
We kunnen een onderscheid maken tussen multilaterale organisaties waaraan België verplicht is een bijdrage te leveren volgens internationale akkoorden en de vrijwillige bijdragen.
Daarbij werden in een koninklijk besluit 12 prioritaire organisaties geïdentificeerd waarmee de samenwerking zal versterkt worden.
Volgens de toelichting op de begroting (verantwoording van de algemene uitgavenbegroting 2006, Stuk Kamer 51-2044/004) zullen de bijdragen van België aan deze 12 prioritaire organisaties worden geconcentreerd op één of twee thema's (met uitzondering van Consultative Group on International Agricultural Research — CGIAR, United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs — OCHA en International Committee of the Red Cross — ICRC).
Voor een aantal multilaterale organisaties, zoals de Food and Agriculture Organization of the United Nations — FAO en United Nations Environment Programme — UNEP, zijn strategienota's beschikbaar.
Graag had ik dan ook van de geachte minister vernomen :
1. Hoe wordt er controle uitgeoefend op de besteding van de Belgische (vrijwillige) bijdragen door deze multilaterale organisaties ?
2. Is er een bepaalde standaardprocedure voor de evaluatie van de Belgische bijdragen aan multilaterale organisaties ?
3. Kan hij een overzicht geven van de multilaterale organisaties waarbij de Belgische ontwikkelingssamenwerking een permanente vertegenwoordiger heeft en welke functie deze vertegenwoordiger heeft bij deze organisatie ?
4. Indien er geen Belgische permanente vertegenwoordiger is bij een multilaterale partnerorganisatie, op welke wijze of door wie wordt België dan vertegenwoordigd ?
5. Kan hij mij een overzicht geven van de thema's waarop de Belgische bijdragen zijn geconcentreerd voor de 12 prioritaire organisaties ?
6. Voor welke multilaterale organisaties bestaat al een strategienota ? Is het de bedoeling dat voor elke (prioritaire) partnerorganisatie een strategienota wordt opgemaakt ?