Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-79

ZITTING 2006-2007

Vragen waarop niet werd geantwoord binnen de tijd bepaald door het reglement (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Buitenlandse Zaken

Vraag nr. 3-5967 van de heer Delacroix d.d. 6 oktober 2006 (Fr.) :
Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (FRONTEX). — Financiering. — Belgische engagementen.

Het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (FRONTEX) werd op 26 oktober 2004 opgericht en is op 1 mei 2005 in werking getreden.

De oprichting van het agentschap biedt een antwoord op de eis tot verbetering van het geïntegreerde beheer van de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie.

De lidstaten zijn verantwoordelijk voor de controle en de bewaking van de buitengrenzen. Het agentschap moet de toepassing van bestaande en toekomstige communautaire maatregelen in verband met het beheer van de buitengrenzen vergemakkelijken.

Onder buitengrenzen van de lidstaten wordt verstaan de land- en zeegrenzen van de lidstaten, alsmede hun lucht- en zeehavens, die vallen onder de bepalingen van de communautaire wetgeving inzake de overschrijding van de buitengrenzen door personen.

Het agentschap heeft een schrijnend gebrek aan middelen, rekening houdend met de toestroom van Afrikanen op de Spaanse kusten van de Canarische eilanden en op de kust van Lampedusa tegenover Tunesië.

Het Franse weekblad « Marianne », dat over het algemeen als links wordt beschouwd, onderstreept zonder enige schroom het probleem van de illegale immigratie die onrustwekkend toeneemt : « Het is een kwaad. Een oude ziekte die door de globaliserende wereld eerder wordt aangewakkerd dan verzacht. Ze doet mannen, vrouwen en zelfs kinderen lijden, ze ontneemt Afrika zijn krachten (mankracht en hersenen, landbouwers, handwerklieden, vissers en ook steeds meer mensen uit de middenklasse met een diploma), ze teistert Europa en ze brengt de eenheid van de samenlevingen aan beide kanten van de Middellandse Zee en van de oceanen in gevaar. ».

Geïnspireerd door dat heldere inzicht en door onze humanitaire plicht zullen we zeer binnenkort een voorstel van resolutie indienen waarin we voorstellen dat de financiële, logistieke en humanitaire middelen die België onder andere voor Libanon en Afghanistan heeft vrijgemaakt, aan het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (FRONTEX) worden overgedragen.

Onze medeburgers begrijpen niet wat de strategische belangen zijn van de engagementen van ons land in bepaalde regio's in de wereld. Ze staan soms versteld van de bedragen die worden besteed voor hulp aan landen waar de democratie met voeten wordt getreden.

Bovendien gaat het hierbij soms om landen met een « hoog migratierisico », om de woorden van de collega en partijgenoot van de geachte minister, de heer Dewael, te gebruiken. Overigens wordt onze hulp niet gekoppeld aan voorwaarden om de migratiestroom naar ons land in te dijken. Er wordt evenmin mee gedreigd de kraan dicht te draaien in geval van laksheid.

De ontvangsten van het agentschap FRONTEX bestaan uit een subsidie van de Europese Unie, een bijdrage van de landen die betrokken zijn bij de uitvoering, de toepassing en de ontwikkeling van het Schengenacquis, vergoedingen voor geleverde diensten en vrijwillige bijdragen van de lidstaten.

Aangezien thans blijkt dat België een « bevoorrechte » bestemming voor illegale immigratie is omdat zijn lakse houding wereldwijd gekend is, heeft ons land er rechtstreeks belang bij dat de Europese grenzen worden afgeschermd voor illegale immigratie. Kan de geachte minister meedelen hoeveel de vrijwillige bijdrage van België aan de financiering van FRONTEX bedraagt en kan hij de engagementen van ons land toelichten ?