3-1877/3 | 3-1877/3 |
5 DECEMBER 2006
I. INLEIDING
Dit voorstel van resolutie werd ingediend op 25 oktober 2006. De commissie heeft het voorstel besproken tijdens haar vergadering van 5 december 2006.
II. INLEIDENDE UITEENZETTING DOOR DE HEER GALAND, HOOFDINDIENER VAN HET VOORSTEL VAN RESOLUTIE
De heer Galand verwijst naar het verslag over de Economic Partnership Agreements (stuk Senaat, nr. 3-1728/1) van de bijzondere commissie « Globalisering ». Dit verslag is gebaseerd op een aantal hoorzittingen over de EPA.
De Europese Unie maakt deel uit van een samenwerkingsakkoord met de ACS-landen (Afrika, Caraïben en Stille Oceaan) onder het stelsel van het Akkoord van Cotonou. Om deze landen te laten toetreden tot het algemene systeem van de WTO heeft de Europese Unie de EPA ingesteld, het handelsgedeelte van het Akkoord van Cotonou. De EPA zijn ondertekend in juni 2000 en voeren de vrijhandel in tussen de Unie en de ACS-landen, opgedeeld in verschillende regionale groepen.
Het jaar 2006 biedt de gelegenheid om de balans op de maken van de eerste vier jaar van de onderhandelingen en om de nodige aanpassingen door te voeren om de ontwikkeling van de ACS-landen te stimuleren, overeenkomstig de resolutie over de Millenniumdoelstellingen. Het voorliggende voorstel van resolutie doet een aantal aanbevelingen opdat onze regering een meer vruchtbare bijdrage kan leveren aan de evaluatieprocedure.
Een van de centrale aanbevelingen van dit voorstel van resolutie vraagt dat de ACS-landen bij hun inspanningen voor regionale integratie, voldoende tijd krijgen voor de uitvoering, zodat zij hun positie kunnen verstevigen voordat zij worden blootgesteld aan de concurrentie met de Europese Unie.
Er wordt ook gevraagd dat de ACS-landen bijkomende financiële middelen krijgen om hun productie- en transformatiecapaciteit op te drijven. Er kunnen best geen fondsen voor ontwikkelingshulp worden overgedragen naar de handel. Zowel de staten als de andere spelers (NGO's, vakbonden, particuliere sector), moeten meer betrokken worden bij de EPA-onderhandelingen, die ook transparanter moeten verlopen.
De aanbevelingen betreffen een aantal handelsaspecten, zoals diensten, intellectuele eigendomsrechten, de « Singapore »-thema's (investeringen, concurrentie, handel, openbare aanbestedingen), die deel uitmaken van de EPA-onderhandelingen van de Europese Commissie.
III. ALGEMENE BESPREKING
De heer Galand wijst erop dat de Nederlandse vertaling van APE beter EPA (Economische Partnerschapsakkoorden) dan EPO (Economische Partnerschapsovereenkomsten) zou zijn.
Volgens mevrouw Annane moeten er in de toelichting van de resolutie een aantal technische verbeteringen worden aangebracht :
— op blz. 2, vierde lid, moeten de woorden « (ongeveer 90 %) » worden vervangen tussen de woorden « (ongeveer 80 tot 90 %) »;
— op blz. 3, eerste lid, moeten de woorden « of langer indien nodig voor bepaalde erg gevoelige producten » worden ingevoegd na de woorden « tien tot twaalf jaar duren ».
— op blz. 3 moet het eerste lid worden aangevuld met de woorden « Een eventueel alternatief stelsel zou echter enkel betrekking hebben op de toegang tot de markt van de Europese Unie en geen voordelen opleveren die de EPA verwachten inzake regionale integratie of investeringen »;
— op blz. 3, tweede lid, moeten de woorden « de regels van oorsprong » worden geschrapt omdat zij betrekking hebben op de uitwisseling van producten;
— op blz. 3, derde lid, moeten de woorden « en om de nodige aanpassingen [...] in de ACS-landen bevordert » worden geschrapt omdat de herziening geen onderhandeling over de onderhandeling is, maar de gelegenheid om te bepalen of de onderhandeling op tijd kan worden afgerond en welke maatregelen eventueel nodig zullen zijn, overeenkomstig Cotonou en de beslissing van de Ministerraad ACS-EU van 29 juli 2006.
— blz. 3, derde lid, moeten de woorden « en om de nodige aanpassingen [...] in de ACS-landen bevordert » worden vervangen door de woorden « . Via deze balans moet kunnen worden nagegaan of de doelstellingen, met als belangrijkste de ontwikkeling van de ACS, centraal blijven staan in de EPA-onderhandelingen. ».
Mevrouw Annane onderstreept het belang van het jaar 2006 voor de evaluatie van de economische partnerschapsakkoorden met de ACS-landen.
IV. BESPREKING VAN DE CONSIDERANS EN DE AANBEVELINGEN
1. Considerans
Punt N van de considerans
Amendement nr. 1
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 1 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt punt N van de considerans positiever te formuleren.
Punt O van de considerans
Amendement nr. 2
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 2 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2) om de transparantie van de onderhandeling te benadrukken.
De heer Galand brengt een technische verbetering aan in het amendement. In de franse tekst moeten de woorden « le besoin » worden vervangen door de woorden « la nécessité ».
Punt Pbis van de considerans
Amendement nr. 3
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 3 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt een punt Pbis in te voegen, luidende : « stelt vast dat de EPA-onderhandelingen de doelstellingen moeten steunen en volwaardig deel moeten uitmaken (mainstreaming) van de ontwikkelingsstrategieën van de ACS-landen ».
Punt R van de considerans
Amendementen nrs. 4 en 13
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 4 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt punt R aan te vullen met de woorden « stelt vast dat artikel 37, § 6, van het Akkoord van Cotonou bepaalt dat ACS-landen die geen EPO willen sluiten alternatieven in overweging mogen nemen; dat tot nog toe geen enkel ACS-land te kennen heeft gegeven dat het geen EPA wil sluiten ».
Mevrouw Annane c.s. dienen vervolgens amendement nr. 13 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt amendement nr. 4 aan te vullen met de woorden « maar dat de ACS-landen de Commissie desondanks hebben gevraagd om alternatieven uit te werken zodat ze een volwaardige keuze hebben ».
Punt S van de considerans
Amendement nr. 5
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 5 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt het woord « Commissie » te vervangen door het woord « Unie ».
2. Dispositief
Alle amendementen hebben betrekking op punt 5 van het dispositief.
Punt 5, eerste volzin
Amendementen nrs. 6 en 14
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 6 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt de eerste volzin van punt 5 te vervangen.
Dit amendement wordt ingetrokken en vervangen door amendement nr. 14 (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat er eveneens toe strekt de eerste volzin van punt 5 te vervangen, namelijk als volgt : « er tijdens de evaluatie van de EPA-onderhandelingen, die moet plaatsvinden in 2006, voor te pleiten dat de Commissie de volgende punten aankaart tijdens de EPA-onderhandelingen ».
Punt 5, d)
Amendementen nrs. 7 en 15
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 7 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt d) van punt 5 te vervangen.
Dit amendement wordt door de indieners ingetrokken.
Mevrouw Annane c.s. dienen vervolgens amendement nr. 15 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat amendement nr. 7 vervangt. Amendement 15 strekt ertoe de woorden « die verder reiken dan wat het financieel kader 2007-2013 of het 10e EOF bepaalt, » te vervangen door de woorden « en instrumenten of maatregelen voorstellen voor de noodzakelijke financiële coördinatie tussen de geldschieters ».
Punt 5, f)
Amendementen nrs. 8 en 16
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 8 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat in f), in het vijfde gedachtestreepje het woord « automatische » wil doen vervallen.
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 16 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat in f), vierde gedachtestreepje, het woord « financieren » wil vervangen door het woord « steunen ».
Punt 5 j)
Amendementen nrs. 9 en 17
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 9 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt in punt 5, j) de verwijzing naar de bescherming voor KMO's te schrappen.
Volgens de heer Galand moeten de KMO's wel degelijk beschermd worden.
De heer Wille is van mening dat de bescherming van de lokale KMO's tot hier toe niet veel heeft opgeleverd. De toepassing van de Kyoto norm inzake het leefmilieu heeft ertoe geleid dat insecten die vroeger met drastische maar milieuonvriendelijke producten werden behandeld, nu overleven en de oogst sterk aantasten.
De heer Galand is het hiermee eens maar meent dat de bescherming beperkt is gebleven tot de grote sectoren en de KMO's aan hun lot zijn overgelaten. De Afrikaanse KMO's hebben het moeilijk om te overleven omdat zij onderworpen zijn aan de harde concurrentie met producten uit andere continenten.
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 17 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt een zin in te voegen in punt 5 j) van de aanbevelingen, waarin wordt bepaald dat KMO's tijdelijk technische bijstand kunnen krijgen.
De heer Wille stipt aan dat er binnen de Europese Unie geen overeenstemming kan gevonden worden om de gepaste technische assistentie te verlenen.
Punt 5, l)
Amendement nr. 10
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 10 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2) om de woorden « regeringen en » te schrappen.
De heer Lionel Vandenberghe vindt dat het woord « regeringen » beter kan behouden blijven omdat deze toch meer invloed kunnen uitoefenen.
Mevrouw Annane antwoordt dat de prioriteit moet worden gelegd bij de participatie van parlementen en het maatschappelijk middenveld in plaats van bij de regeringen, wetende dat de regionale organisaties over de akkoorden onderhandelen.
Punt 5, o)
Amendement nr. 11
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 11 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt het tweede gedachtestreepje van o) in punt 5 van de aanbevelingen te doen vervallen.
Spreekster vindt dat de bedoeling van de resolutie erin bestaat de regering te vragen om de voornaamste maatregelen in verband met het partnerschap, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling, te belichten. Die argumenten horen goed benadrukt te worden, maar men veroordeelt de werkmethode van de EU-Commissie door te vragen om geen druk uit te oefenen op de ACS-landen, om die landen er niet toe aan te zetten verbintenissen aan te gaan inzake diensten die buiten het raam van de GATS vallen, en om bij de diensten de sectoren water en gezondheidszorg niet op te nemen. Er worden slechts veronderstellingen gedaan. Punt 5 van de aanbevelingen doet dus niet ter zake voor de resolutie.
De heer Galand verwijst naar de hoorzitting van 29 mei 2006 voor de bijzondere commissie « Globalisering » met de heer Wunenberger, hoofd van de EPA-desk (Economische Partnerschap akkoorden), directoraat-generaal Handel bij de Europese Commissie, die heeft verklaard dat samenwerking niet veel zin meer heeft. Het Europa van de handel blijft subsidie geven in de vorm van landbouwexport naar Afrika (stuk Senaat, nr. 3-1728/1, blz. 1 en volgende).
De ministers van Handel van de ACS-landen vragen zelf om niet meer aangespoord te worden tot meer inspanningen dan wat de GATS inhouden.
Het lid verduidelijkt dat er aan ontwikkelingssamenwerking moet worden gedaan en dat de MGS er tegelijkertijd moeten worden toe aangemoedigd om zich op het vlak van de economie en de handel te doen gelden.
Punt 5, p)
Amendementen nrs 12 en 18
Mevrouw Annane c.s. dienen amendement nr. 12 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt p) van punt 5 van de aanbevelingen te doen vervallen.
De heer Galand legt uit dat p) van punt 5 erbij is gekomen op uitdrukkelijk verzoek van de Afrikaanse ministers van Handel. De ACS-landen doen dit op het niveau van de WTO. Het is dus een kwestie van coherentie.
De heer Wille is van oordeel dat de Afrikaanse landen niet de enige ACS-landen zijn. Moet men enkel met hun verzuchtingen rekening houden ?
De heer Galand antwoordt dat de meeste Afrikaanse landen bij de ACS-MGS, en dus bij de meest kwetsbare groep, horen.
Mevrouw Annane vindt dat de thema's van Singapore de kern uitmaken van de ontwikkeling van de ACS-landen. De Commissie van de Europese Unie heeft deze thema's niet van de onderhandelingen uitgesloten, hoewel ze eigenlijk meer bij de bilaterale akkoorden horen.
Mevrouw Zrihen vindt dat men de ACS-landen moet laten kiezen of zij onderhandelingen wensen te starten over de thema's van Singapore.
Mevrouw Annane is van mening dat men, om de speelruimte van de ACS-landen niet teveel in te perken, p) van punt 5 van de aanbevelingen dient te doen vervallen. Zo schenkt men de ACS-landen vertrouwen wat hun onderhandelingscapaciteiten betreft.
De heer Galand c.s. dienen amendement nr. 18 in (stuk Senaat, nr. 3-1877/2), dat ertoe strekt p) van punt 5 van de aanbevelingen te vervangen als volgt : « het aan de ACS-landen overlaten om al dan niet onderhandelingen te beginnen over de « Singapore »-thema's en de intellectuele eigendomsrechten. ».
V. STEMMINGEN.
Amendement 1 wordt eenparig aangenomen door de 9 aanwezige leden
De amendementen 2, 3, 4, en 5 worden eenparig aangenomen door de 10 aanwezige leden.
De amendementen 6 en 7 worden ingetrokken.
De amendementen 8 en 9 worden eenparig aangenomen door de 10 aanwezige leden.
Amendement 10 wordt aangenomen met 6 stemmen tegen 4.
De amendementen 11 en 12 worden ingetrokken.
De amendementen 13, 14, 15, 16, 17, 18 worden eenparig aangenomen door de 10 aanwezige leden.
Het geamendeerde voorstel van resolutie in zijn geheel wordt eenparig aangenomen door de 10 aanwezige leden.
Vertrouwen werd geschonken aan de rapporteur voor het opstellen van dit verslag.
De rapporteur, | De voorzitter, |
Paul WILLE. | François ROELANTS du VIVIER. |
Tekst aangenomen door de commissie (stuk Senaat, nr. 3-1877/4 - 2006/2007)