(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
Volgens de algemene conclusies van het verslag over het beleid gevoerd overeenkomstig de doelstellingen van de vierde wereldvrouwenconferentie die in september 1995 te Beijing heeft plaatsgehad, jaar 2002-2003 (blz. 106) hebben de ministers en staatssecretarissen de noodzaak vastgesteld van de beschikbaarheid van betrouwbare en recente statistieken die het mogelijk maken om de eventuele verschillende impact op mannen en vrouwen van het voorziene beleid te analyseren, het gevoerde beleid op een doeltreffende wijze op te volgen en corrigerende maatregelen door te voeren om het evenwicht te herstellen. Ze hebben dan ook, elk in hun eigen bevoegdheidsdomein, gewaakt over de versterking van het bestaande statistische apparaat. De inspanningen moesten bij de publicatie van het verslag nog gecoördineerd worden en er moest nog gewerkt worden aan de veralgemening van « good practices ».
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :
1. Welke maatregelen werden in 2005 binnen uw departement genomen om het bestaande statistisch apparaat verder te versterken met het oog op genderstatistieken ?
2. Welke inspanningen leverde uw departement in 2005 binnen het kader van de coördinatie van de genderstatistieken ?
Antwoord : Voor de verbetering van de genderstatistieken in onze activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking werd een nieuwe ODA-databank opgemaakt waarin, naast andere, ook « gender » opgevolgd wordt volgens de internationale DAC/OESO standaard.
DAC/'OESO gebruikt een sectorcode van « woman empowerment » en eer, transsectoraal markeringssysteem waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen projecten :
— die het « gender »-aspect bevatten als hoofddoelstelling van de activiteit (score 2);
— die het « gender »-aspect bevatten als significante hoofddoelstelling van de activiteit (score 1);
— die het « gender »-aspect bevatten als helemaal niet voorzien in de activiteit (score 0).
Het opvolgen van het « gender » thema is verplicht sinds de wet op de internationale samenwerking van 1999 en gebeurt met bovenstaande sectorcode en/ of marker.
De verantwoordelijke van de statistische dienst (momenteel vice-voorzitter van de DAC-STAT groep) nam ook deel aan een discussie over de statistische behandeling van « gender » bij het gendernetwerk van DAC/OESO. De genderspecialiste van DGOS verzorgt de inhoudelijke aspecten van de activiteiten en van het beleid.
Ook met de uitvoerende organisaties, zoals BTC en de NGO-koepels, werd een statistische coördinatie opgezet over sectoren en markers, waarbij « gender » een speciale plaats krijgt.