3-132

3-132

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 10 NOVEMBRE 2005 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Demande d'explications de Mme Mia De Schamphelaere au ministre des Affaires sociales et de la Santé publique sur «une réglementation légale de la thérapie par laser» (nº 3-1051)

Mevrouw Mia De Schamphelaere (CD&V). - De federatie van dermatologen heeft zich er onlangs voor uitgesproken om het gebruik van lasertoestellen onder medisch toezicht te plaatsen. Dermatologen ontvangen immers steeds meer patiënten in hun kabinet die blijvende schade hebben opgelopen door een foute laserbehandeling in een schoonheidsinstituut.

De schoonheidsspecialisten argumenteren dat ze opgeleid zijn om die toestellen te gebruiken en die behandelingen al enkele jaren tot voldoening van hun klanten verstrekken. De dermatologen wijzen er echter op dat men het correct gebruik van een lasertoestel onmogelijk op een cursus van een paar dagen onder de knie kan krijgen. De producenten stellen de toestellen voor als volkomen veilig en beperken hun opleiding tot enkele dagen.

Om echter - bijvoorbeeld - het verschil tussen een onschuldig huidvlekje en huidkanker te kunnen vaststellen volstaat een opleiding van enkele dagen niet, daarvoor is medische kennis vereist.

De huidartsen wijzen erop dat het koninklijk besluit nr. 78 van 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidsberoepen bepaalt dat `elke technische handeling die de structuur of functie van menselijke weefsels wijzigt of vernietigt' een authentieke medische act is.

Momenteel is er dus een wettelijk vacuüm inzake lasertechnologie.

Van de minister had ik graag vernomen of er al een wettelijk regeling wordt voorbereid.

Zal de minister de lasertherapie voorbehouden aan de dermatologen?

Zal de minister toelaten dat schoonheidsspecialisten die therapie, zij het onder striktere voorwaarden dan vandaag, blijven verstrekken?

De heer Rudy Demotte, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. - De laserbehandeling valt onder de geneeskunst zoals bepaald bij koninklijk besluit nr. 78. Bijgevolg zijn alleen artsen of andere gezondheidswerkers gemachtigd om die behandeling te verstrekken.

Als personen die hiertoe niet gemachtigd zijn die handelingen stellen, dan bezondigen zij zich aan de illegale uitoefening van de geneeskunst en hiervoor kunnen zij door de provinciale geneeskundige commissie strafrechtelijk worden vervolgd.

Met toepassing van koninklijk besluit nr. 78 mag elke arts de geneeskunst in al haar aspecten uitoefenen. Bepaalde geneeskundige handelingen kunnen niet zo maar worden voorbehouden aan dermatologen, tenzij de wet wordt gewijzigd. Verder moet elke arts de deontologische code eerbiedigen. Volgens die code dient hij de patiënt kwaliteitsvolle zorg te verstrekken en moet hij beschikken over de kwalificaties die vereist zijn voor de tak van de geneeskunst die hij of zij uitoefent.

Ten slotte zal ik onderzoeken of het opportuun is het gebruik van lasertoestellen die niet onder de geneeskunst vallen, door de Koning te laten reglementeren. De Koning is hiertoe immers gemachtigd krachtens artikel 37ter van koninklijk besluit nr. 78, dat bepaalt wat volgt: `De Koning kan op advies van de Hoge Gezondheidsraad bij een besluit vastgesteld na overleg in de ministerraad beroepsactiviteiten reglementeren, die gevaarlijk kunnen zijn en die uitgevoerd worden door beoefenaars waarvan het beroep niet of nog niet erkend wordt in het kader van dit besluit.' Ik zal hierover binnenkort een advies inwinnen bij de Hoge Gezondheidsraad. Momenteel wordt daartoe een adviesaanvraag opgesteld.

Mevrouw Mia De Schamphelaere (CD&V). - De minister leek in het begin van zijn antwoord duidelijkheid te scheppen over mijn vraag of een laserbehandeling al dan niet een medische act is en of een laserbehandeling uitgeoefend door een niet-medisch opgeleid persoon een illegale handeling is. Op het einde van zijn antwoord stelde de minister echter dat sommige laserbehandelingen geen medische handelingen zijn.

De heer Rudy Demotte, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. - Niet alle laserbehandelingen zijn medische behandelingen.

Mevrouw Mia De Schamphelaere (CD&V). - Dat is juist de discussie. Welke laserbehandelingen zijn medische handelingen en welke niet? Waar wordt de lijn getrokken? Dat blijft bijzonder onduidelijk.

De heer Rudy Demotte, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. - De Hoge Gezondheidsraad moet daarover oordelen.

Mevrouw Mia De Schamphelaere (CD&V). - Dat is nog altijd geen duidelijk antwoord.

De heer Rudy Demotte, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. - Ik kan niet duidelijker zijn.