3-130 | 3-130 |
M. le président. - M. Bruno Tuybens, secrétaire d'État aux Entreprises publiques, adjoint à la ministre du Budget et de la Protection de la consommation répondra.
De heer Hugo Vandenberghe (CD&V). - Ook ik wil de nieuwe staatssecretaris feliciteren. Ik hoop dat hij tot een goede samenwerking met het Parlement zal komen.
Blijkens een mededeling van toenmalig minister Vande Lanotte zou de Nationale Loterij afzien van haar plan om het caféspel Rapido opnieuw in ons land in te voeren. Dat spel kreeg van de kansspelcommissie veel kritiek, omdat het zeer gokverslavend is. Zo krijgen deelnemers na aanduiding van hun cijfers meteen het resultaat te zien op een televisiescherm. De uitbetaling geschiedt in principe in het café. Vooral verontrustend is dat het spel op jongeren is gericht. Mijn bedenkingen hierover heb ik reeds via mondelinge en schriftelijke vragen aan de minister meegedeeld op respectievelijk 15 juli en 2 augustus 2005.
De Nationale Loterij zou zich nu op een andere tak van het gokbedrijf richten, namelijk weddenschappen. Weddenschappen zijn in ons land echter weinig en zelfs slecht gereglementeerd. De wetten van toepassing op het wedden op sportuitslagen dateren al van 1963 en zijn volgens velen achterhaald, ook al is wedden op de uitslagen van Anderlecht of van het nationaal elftal op dit ogenblik heel gemakkelijk geworden.
De Nationale Loterij ontkent niet dat ze bezig is met het verkennen van de gokmarkt, maar haar communicatie hierover is weinig coherent en klinkt onduidelijk.
Gezien de onduidelijkheid die blijft bestaan over de initiatieven van de Nationale Loterij, had ik graag vernomen of het caféspel Rapido effectief wordt afgevoerd en welke nieuwe initiatieven de Loterij op dit moment op til heeft staan.
Klopt het dat de Loterij weddenschapspelen wil onderzoeken? Acht de staatsecretaris het nodig de huidige wetgeving over weddenschappen aan te passen?
De heer Bruno Tuybens, staatssecretaris voor Overheidsbedrijven, toegevoegd aan de minister van Begroting en Consumentenzaken. - Ik dank de voorzitter en de heer Vandenberghe voor hun vriendelijke woorden.
Ik herinner eraan dat de Nationale Loterij belast is met de organisatie van openbare loterijen, weddingschappen, wedstrijden en kansspelen overeenkomstig de bepalingen van de wet van 19 april 2002. Het lijkt me niet meer dan normaal dat de Nationale Loterij voortdurend nadenkt hoe ze deze opdracht moet invullen, rekening houdend met enerzijds haar verplichting om het spelgedrag in België te kanaliseren en anderzijds het ontwikkelen van nieuwe producten die beantwoorden aan de nieuwe tendensen op de markt en de verwachtingen van de moderne speler. Op het ogenblik heeft de Nationale Loterij geen concrete plannen voor nieuwe spelinitiatieven. Dergelijke initiatieven kan ze enkel ontwikkelen nadat de toeziende minister een ontwerp van koninklijk besluit aan de Koning heeft voorgelegd.
Voor de strategie van de Nationale Loterij op lange termijn verwijs ik naar het antwoord dat minister Vande Lanotte op 13 oktober gaf in de commissie voor de Infrastructuur van de Kamer op samengevoegde vragen van de heren Guido De Padt, Melchior Wathelet en Jan Mortelmans en een interpellatie van mevrouw Valérie Déom. Daarin verklaart de minister: `Ik denk dat de Nationale Loterij verplicht is voortdurend nieuwe producten uit te brengen. We hebben vastgesteld dat de Loterij in de voorbije jaren in het geheel van de spelen belangrijke kansen heeft gemist. Het resultaat is dat de impact van de privé-operatoren op de gokmarkt gegroeid is en de impact van de Loterij op de gokmarkt is gedaald.'
Het caféspel Rapido is inderdaad afgevoerd. Er zijn geen concrete plannen voor nieuwe spellen. De Nationale Loterij wil weddenschapspelen onderzoeken. Daarbij zal ook worden onderzocht of de huidige wetgeving op weddenschappen moet worden aangepast.
De bemerking van senator Hugo Vandenberghe dat de huidige wetgeving ontoereikend is, is in ieder geval van belang. We zullen er zeker en vast de nodige aandacht aan besteden.