3-127 | 3-127 |
M. le président. - M. Peter Vanvelthoven, secrétaire d'État à l'Informatisation de l'État, adjoint au ministre du Budget et des Entreprises publiques, répondra au nom de M. Rudy Demotte, ministre des Affaires sociales et de la Santé publique.
De heer Staf Nimmegeers (SP.A-SPIRIT). - De minister is uiteraard op de hoogte van de beslissing van Artsen Zonder Grenzen om tegen 31 december hun Elisa-centrum in hartje Brussel te sluiten.
In dat centrum kunnen mensen gratis en anoniem terecht voor aids-tests. Het centrum verzekert twaalf uur per week een permanentie. Omdat het open is op het middaguur en 's avonds is het heel toegankelijk. De dokters-vrijwilligers bieden een degelijke en brede counseling aan, zowel bij het afnemen van de tests als bij de mededeling van de resultaten.
De anonimiteit gaat verder dan vertrouwelijkheid. In het centrum wordt nooit naar een naam gevraagd. Aan de hand van een nummer worden de resultaten meegedeeld. Reeds in 1989 gaf de Wereldgezondheidsorganisatie aan de ministers van de Europese Unie het advies om aids-tests op vrijwillige en vertrouwelijke basis en zo mogelijk ook gratis te laten uitvoeren.
Uit het onderzoek dat Artsen Zonder Grenzen zelf uitvoerde, blijkt dat de mensen die kiezen voor een gespecialiseerd centrum met een gratis aanbod, meer blootgesteld zijn aan besmetting dan zij die kiezen voor een controle elders. Concreet bleek 1,6% van de meer dan 2.000 personen die in 2004 werden getest, positief te zijn, terwijl het nationale gemiddelde 0,2% bedraagt.
Artsen Zonder Grenzen treedt op in noodsituaties en trekt zich terug als de situatie onder controle is en andere instanties de opvang kunnen overnemen. Vanuit die filosofie is AZG in 1989 gestart met het Elisa-centrum. Tegelijkertijd heeft het centrum de overheid opgeroepen om zelf maatregelen te nemen met betrekking tot aids-tests. In 2003 werden de contacten met het beleid opgevoerd en werd de oprichting aangekondigd van een Permanente Raad voor Gezondheid en de lancering van een eerste gecoördineerd plan in de strijd tegen aids. Daarbij werd gesteld dat om een veralgemeende vroegtijdige opsporing te verzekeren de overheid meer zou moeten investeren in gratis en anonieme tests.
Op basis van al die gesprekken en beloften besloot Artsen Zonder Grenzen het centrum einde 2005 te sluiten. Uiteraard wordt nu verwacht dat de overheid die belangrijke preventievoorziening overneemt. België is een van de weinige Europese landen waar nog geen netwerk van centra voor gratis en anonieme tests bestaat.
Wat vindt de minister van het concept van een gratis en anoniem tests-centrum zoals dat van Artsen Zonder Grenzen? Meent de minister dat de werking van het centrum op enigerlei wijze moet worden voortgezet? Welk beleid moet volgens de minister terzake worden gevoerd? Wie moet het initiatief nemen? Welke begroting moet daarvoor worden uitgetrokken? Hoeveel centra moeten er komen en waar? Welke initiatieven zal de minister nemen om de activiteiten van het centrum voort te zetten?
De heer Peter Vanvelthoven, staatssecretaris voor Informatisering van de Staat, toegevoegd aan de minister van Begroting en Overheidsbedrijven. - De problematiek van de gratis en anonieme aids-tests werd op verzoek van minister Demotte door zijn medewerkers geëvalueerd. De minister heeft zijn standpunt hierover al toegelicht in de Kamer.
De naderende sluiting van het Elisa-centrum maakt dat de overheid die taak moeten overnemen. Het centrum heeft zijn nut meermaals bewezen en minister Demotte kent de cijfers die de heer Nimmegeers zonet vermeld heeft. Hij begrijpt zeer goed dat de specificiteit van de acties van Artsen zonder Grenzen schuilt in de garantie van anonimiteit en in de kosteloosheid: er is geen tussenkomst vanwege de verzekeringsinstelling van de consultant en er zijn geen sporen tot identificatie. Dat komt tegemoet aan de vrees van sommige personen zoals jongeren, vrouwen en rokkenjagers. Die mensen hebben een zwakkere positie door hun gebrek aan zelfstandigheid of willen een moreel oordeel, een verdenking of een maatschappelijke discriminatie vermijden.
De minister is het dus helemaal eens met het door de heer Nimmegeers uiteengezette standpunt.
Gezien de positieve resultaten die het Elisa-centrum kan voorleggen, is alles in het werk gesteld om het voortbestaan van gratis en anonieme tests te garanderen. Dat zal gebeuren door middel van een akkoord met het RIZIV, dat een gratis raadpleging en een anonieme test verzekert.
Het principe werd reeds goedgekeurd en de wijze van implementatie zal worden vastgelegd zodat de continuïteit van de dienst in de mate van het mogelijke voortgezet kan worden na de sluiting van het centrum van Artsen zonder Grenzen. In de budgettaire doelstelling van 2006 is een supplementair budget van 485.000 euro uitgetrokken voor de anonieme tests en voor raadplegingen die ook toegankelijk zijn voor de achtergestelde bevolkingsgroepen en voor hulp aan de risicogroepen in Brussel en Antwerpen.
De heer Staf Nimmegeers (SP.A-SPIRIT). - Ik had nog graag vernomen van minister Demotte of de taak van het Elisa-centrum door een of meerdere centra wordt overgenomen, en zo ja in welke steden of streken.
(M. Staf Nimmegeers, premier vice-président, prend place au fauteuil présidentiel.)