Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-44

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Ontwikkelingssamenwerking

Vraag nr. 3-2836 van de heer Van Overmeire d.d. 3 juni 2005 (N.) :
Europese Conferentie Sensibilisering voor een wereldwijde Noord-Zuid Solidariteit. — Vertegenwoordiging van de gewestregeringen.

Volgens een perscommuniqué diplobel waarvan de Nederlandse versie mij bereikte op 12 mei 2005 omstreeks 16 uur 's namiddags, werd op 19 en 20 mei 2005 in het Egmontpaleis een « Europese Conferentie Sensibilisering voor een wereldwijde Noord-Zuid Solidariteit » georganiseerd.

Volgens het betrokken communiqué was de deelneming « beperkt tot de reeds ingeschreven personen ». De lijst van de aangekondigde sprekers maakte geen melding van vertegenwoordigers van de gewestregeringen van dit federale koninkrijk.

1. Acht de geachte minister dit normaal in het licht van het feit dat ook de gewesten bevoegd zijn inzake ontwikkelingssamenwerking ?

2. Heeft de geachte minister de gewestregeringen niet uitgenodigd en zo neen, waarom niet ?

Antwoord : De Europese Conferentie Sensibilisering voor een wereldwijde Noord-Zuid Solidariteit (Brussel, 19 en 20 mei 2005), werd gezamenlijk ingericht door :

1. de Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

2. de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking van de Europese Commissie (DG DEV);

3. de Directie-Generaal EuropeAid van de Europese Commissie (AIDCO);

4. de Directie-Generaal ECHO van de Europese Commissie (ECHO);

5. het Noord-Zuid Centrum van de Raad van Europa;

6. het Centrum voor Ontwikkeling van de OESO;

7. CONCORD, de Europese coördinatie van Europese niet-gouvernementele organisaties voor ontwikkelingssamenwerking.

Het voornaamste doel van de conferentie was de nieuwe lidstaten, en de kandidaat-lidstaten, te stimuleren om sensibiliseringscampagnes te voeren voor meer internationale solidariteit met de armste bevolkingsgroepen op deze aarde.

De lijst van uit te nodigen instellingen en deskundigen werd — net als het programma en het concept van de conferentie — door een Europese stuurgroep bepaald waaraan België, samen met de bovenvermelde instanties, deelnam. Niet alleen EU-lidstaten, maar ook EU kandidaat-lidstaten, Europese en internationale instellingen (Europese Commissie, Europees parlement), universiteiten, NGO's en andere deskundigen in de materie werden op de conferentie uitgenodigd.

Gelet op de beperkte capaciteit van het Egmontpaleis en het dynamisch concept van de conferentie — gedachtewisselingen moesten immers resulteren in operationele aanbevelingen — werden daarbij maximum deelnemingscijfers per EU-lidstaat vastgelegd die varieerden naargelang de grootte van het land tussen vier en vijf deelnemers. Overeenkomstig de doelstellingen van de conferentie, werd voorrang gegeven aan de nieuwe EU-lidstaten.

Tussen de Belgische deskundigen die werden uitgenodigd was er onder meer een vertegenwoordiger van de administratie Buitenlands Beleid van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Vereniging voor steden en gemeenten, de Vlaamse NGO-Federatie Coprogram en de Vlaamse Radio en Televisie (VRT).